Z pozoru zwykłe roladki drobiowe faszerowane szpinakiem zyskały całkiem nowy i ciekawy smak, dzięki dodatkowi, jakim są jajka na twardo. Warto wypróbować. :)
Roladki drobiowe ze szpinakiem i jajkiem na twardo - składniki:
- 3 filety z piersi kurczaka (około 600-700 g)
- 450 g rozmrożonego szpinaku
- 4 ząbki czosnku
- 3 jajka ugotowane na twardo
- do panierowania: 2-3 jajka, mąka, bułka tarta
- przyprawy: sól, pieprz, słodka papryka, ostra papryka, zioła prowansalskie, ulubiona przyprawa do kurczaka
- dodatkowo: masło klarowane i olej do smażenia
Jak zrobić roladki drobiowe ze szpinakiem i jajkiem na twardo?
- W pierwszej kolejności przygotuj farsz. Na patelni rozgrzej masło klarowane i przesmaż przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku. Dodaj rozmrożony szpinak. Smaż na niskiej mocy palnika przez około 5 minut, często mieszając. Farsz szpinakowy dopraw solą, pieprzem, słodką i ostrą papryką oraz ziołami prowansalskimi. Szpinak pozostaw do ostudzenia.
- Jajka obierz ze skorupki i rozgnieć widelcem. Do ostudzonego farszu dodaj jajka, dokładnie wymieszaj.
- Piersi z kurczaka oczyść, osusz i przekrój wzdłuż na pół. Każdy kawałek mięsa dość cienko rozbij, po czym dopraw solą, pieprzem, słodką papryką i ulubioną przyprawą do kurczaka. Na każdym kotlecie ułóż porcję farszu i ściśle zwiń w roladkę. W razie potrzeby możesz roladki spiąć wykałaczkami.
- Roladki obtaczaj kolejno w mące, jajku i bułce tartej.
- Roladki smaż na rozgrzanym oleju z obu stron, do zarumienienia.
Smacznego!
Polecam Ci również inne przepisy na roladki: