Pyszne roladki drobiowe faszerowane kaszą pęczak z dodatkiem pora i marchewki, duszone w sosie śmietanowym.
Roladki drobiowe z kaszą pęczak i marchewką - składniki:
- 3-4 filety z piersi kurczaka (około 700-800 g)
- 3/4 szklanki kaszy pęczak
- pół białej części pora (około kilkunastu centymetrów)
- 3 marchewki
- 2 łyżki jasnego sosu sojowego
- 750 ml bulionu warzywnego lub drobiowego
- 2 łyżki mąki
- 150 ml śmietanki 18%
- 1 pęczek natki pietruszki
- przyprawy: sól i pieprz
- dodatkowo: masło klarowane, olej do smażenia
Jak zrobić roladki drobiowe z kaszą pęczak i marchewką?
- W pierwszej kolejności ugotuj kaszę pęczak zgodnie z przepisem na opakowaniu.
- Na dobrze rozgrzanym maśle klarowanym przesmaż drobno pokrojonego pora. Kolejno dodaj na patelnię obraną i startą na dużych oczkach tarki marchewkę. Całość smaż na niewielkiej mocy palnika przez około 6-8 minut. Możesz podlać odrobiną bulionu. Dodaj ugotowaną kaszę i sos sojowy. Całość dopraw solą i pieprzem, dokładnie wymieszaj. Farsz pozostaw do ostudzenia.
- Filety z piersi kurczaka oczyść, osusz i przekrój wzdłuż na pół. Każdy kawałek mięsa dość cienko rozbij, po czym dopraw solą i pieprzem. Na każdym kotlecie ułóż porcję farszu i ściśle zwiń w roladkę. W razie potrzeby możesz roladki spiąć wykałaczkami.
- Roladki przesmaż na rozgrzanym oleju, po czym przełóż do garnka, zalej bulionem, przykryj pokrywką i gotuj na niewielkiej mocy palnika przez około 20 minut.
- Do wysokiego naczynia wsyp mąkę, dodaj 0,5 szklanki zimnej wody i dokładnie wymieszaj. Powstałą mieszankę dodaj do sosu. Wymieszaj i zagotuj.
- Do sosu wlej śmietankę. Wymieszaj. Sos dopraw solą i pieprzem. Pod koniec gotowania dodaj posiekaną natkę pietruszki.
Smacznego!
Polecam Ci również inne przepisy na roladki: