sobota, października 10, 2020

Kolorowy biszkoptowiec (bez pieczenia)

Kolorowy biszkoptowiec (bez pieczenia)

Pyszne, kolorowe ciasto bez pieczenia na biszkoptach, składające się z kilku kolorowych warstw, z pewnością posmakuje dużym i małym. Polecam. :)
Kolorowy biszkoptowiec (bez pieczenia)




Składniki na masę agrestową:

  • 1 galaretka agrestowa
  • 250 ml wody
  • 250 ml śmietany kremówki
  • 180 g serka homogenizowanego waniliowego

Składniki na masę pomarańczową:

  • 2 galaretki pomarańczowe
  • 650 ml wody

Składniki na masę truskawkową:

  • 1 galaretka truskawkowa
  • 250 ml wody
  • 250 ml śmietany kremówki
  • 180 g serka homogenizowanego waniliowego

Pozostałe skladniki:

  • około 300 g podłużnych biszkoptów
  • 0,5 szklanki wody
  • kilka kropel aromatu waniliowego


Jak zrobić ciasto kolorowy biszkoptowiec (bez pieczenia)?

  • Formę do pieczenia o wymiarach około 25 x 25 cm wyłóż papierem do pieczenia. 
  • Dno formy wyłóż biszkoptami, po czym nasącz je mlekiem wymiesznym z aromatem waniliowym.
  • Przygotuj masę agrestową. Galaretkę agrestową rozpuść 250 ml wrzątku, pozostaw do ostudzenia, po czym wstaw do lod owki do lekkiego stężenia. Śmietanę kremówkę ubij na sztywno wraz z serkiem homogenizowanym. Pod koniec ubijania dodaj tężejącą galaretkę, krótko zmiksuj, tylko do połączenia się składników. Masę agrestową wylej na biszkopty i wstaw na 15 minut do lodówki.
  • Galaretkę pomarańczową rozpuść w 650 ml gorącej wody, pozostaw do ostudzenia, po czym wstaw do lodówki do lekkiego stężenia. Tężejącą galaretkę pomarańczową wylej na stężałą masę agrestową. Na galaretce ułóż biszkopty, nasącz mlekiem wymieszanym z aromatem waniliowym i wstaw do lodówki na 15 minut. 
  • Przygotuj masę truskawkową. Galaretkę truskawkową rozpuść 250 ml wrzątku, pozostaw do ostudzenia, po czym wstaw do lodowki do lekkiego stężenia. Śmietanę kremówkę ubij na sztywno wraz z serkiem homogenizowanym. Pod koniec ubijania dodaj tężejącą galaretkę, krótko zmiksuj, tylko do połączenia się składników. Masę truskawkową wylej na biszkopty. Wierzch ciasta dowolnie udekoruj, np. kolorowymi perełkami lub czekoladą.
  • Ciasto wstaw na kilka godzin do lodówki.
Smacznego!

Polecam Ci inne przepisy na ciasta bez pieczenia:

Kolorowy biszkoptowiec (bez pieczenia)

Kolorowy biszkoptowiec (bez pieczenia)

Kolorowy biszkoptowiec (bez pieczenia)

Kolorowy biszkoptowiec (bez pieczenia)

Kolorowy biszkoptowiec (bez pieczenia)

Źródło przepisu: smaczny.pl

piątek, października 09, 2020

Kotlety po parysku zapiekane z pomidorami

Kotlety po parysku zapiekane z pomidorami

Pyszne, soczyste, rozpływające się w ustach kotlety drobiowe przygotowane po parysku, zapieczone z pomidorem i mozzarellą. Pycha!
Kotlety po parysku zapiekane z pomidorami




Koltety po parysku zapiekane z pomidorami - składniki:

  • 3 filety z piersi kurczaka (około 600-700 g)
  • mąka
  • 1-2 jajka
  • 2 duże lub 3 małe pomidory
  • 250 g mozzarelli
  • przyprawy: sól, pieprz, ulubiona przyprawa do kurczaka, bazylia
  • dodatkowo: olej do smażenia

Jak zrobić kotlety po parysku zapiekane z pomidorami?

  • Piersi z kurczaka oczyść, osusz i podziel na mniejsze kawałki. Każdy kawałek mięsa dopraw solą, pieprzem i ulubioną przyprawą do kurczaka. Panieruj mięso najpierw w mące, kolejno w rozkłóconym jajku i znowu w mące. Kotlety smaż na rozgrzanym oleju z obu stron, do zarumienienia.
  • Usmażone kotlety przełóż na blachę do pieczenia wyłożoną papierem do pieczenia. Na każdym kotlecie ułóż 2-3 plasterki pomidora, oprósz bazylią, a na wierzchu ułóż 2-3 plasterki mozzarelli.
  • Tak przygotowane kotlety wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza i piecz przez 15 minut. 
Smacznego!


Polecam Ci również inne przepisy na kotlety drobiowe:

środa, października 07, 2020

Zupa z kurczakiem, marchewką i groszkiem

Zupa z kurczakiem, marchewką i groszkiem

Kremowa, delikatna w smaku, pełna zdrowych i pysznych składników zupa z kurczakiem, porem, ziemniakami i marchewką z groszkiem.
Zupa z kurczakiem, marchewką i groszkiem



Zupa z kurczakiem, marchewką i groszkiem - składniki:

  • 2 filety z piersi kurczaka (około 500-600 g)
  • 1 duża biała część pora
  • 50 g masła
  • około 700 g ziemniaków
  • 300 g mrożonej marchewki z groszkiem
  • 2 litry bulionu warzywnego lub drobiowego
  • 800 ml mleka
  • 100 g śmietany 18%
  • 100 g jogurtu naturalnego
  • 1 pęczek szczypiorku
  • przyprawy: sól i pieprz


Jak zrobić zupę z kurczakiem, marchewką i groszkiem?

  • W dużym garnku z grubym dnem rozgrzej odrobinę oleju i przesmaż pokrojonego w półtalarki pora. Po chwili dodaj masło i pokrojoną w drobną kostkę pierś z kurczaka. Całość smaż przez 8 minut, często mieszając.
  • Do garnka dodaj obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki. Smaż przez 5 minut. Dodaj zamrożoną marchewkę z groszkiem. Całość dopraw solą i pieprzem, smaż kolejne 5 minut.
  • Do garnka wlej gorący bulion, zagotuj zupę. Zmniejsz moc palnika, przykryj garnek pokrywką i gotuj przez około 25 minut - do miękkości ziemniaków.
  • Kolejno do zupy wlej mleko.
  • Do miseczki dodaj śmietanę, jogurt i kilka łyżek gorącej zupy. Wymieszaj. Tak przygotowaną mieszankę wlej do zupy. Wymieszaj. Pod koniec gotowania dodaj posiekany szczypiorek i w razie potrzeby jeszcze raz dopraw zupę solą i pieprzem.
Smacznego!

Polecam Ci również inne przepisy na zupy:

poniedziałek, października 05, 2020

Roladki drobiowe z kaszą pęczak i marchewką

Roladki drobiowe z kaszą pęczak i marchewką

Pyszne roladki drobiowe faszerowane kaszą pęczak z dodatkiem pora i marchewki, duszone w sosie śmietanowym.
Roladki drobiowe z kaszą pęczak i marchewką




Roladki drobiowe z kaszą pęczak i marchewką - składniki:

  • 3-4 filety z piersi kurczaka (około 700-800 g)
  • 3/4 szklanki kaszy pęczak
  • pół białej części pora (około kilkunastu centymetrów)
  • 3 marchewki
  • 2 łyżki jasnego sosu sojowego
  • 750 ml bulionu warzywnego lub drobiowego
  • 2 łyżki mąki
  • 150 ml śmietanki 18%
  • 1 pęczek natki pietruszki
  • przyprawy: sól i pieprz
  • dodatkowo: masło klarowane, olej do smażenia



Jak zrobić roladki drobiowe z kaszą pęczak i marchewką?

  • W pierwszej kolejności ugotuj kaszę pęczak zgodnie z przepisem na opakowaniu.
  • Na dobrze rozgrzanym maśle klarowanym przesmaż drobno pokrojonego pora. Kolejno dodaj na patelnię obraną i startą na dużych oczkach tarki marchewkę. Całość smaż na niewielkiej mocy palnika przez około 6-8 minut. Możesz podlać odrobiną bulionu. Dodaj ugotowaną kaszę i sos sojowy. Całość dopraw solą i pieprzem, dokładnie wymieszaj. Farsz pozostaw do ostudzenia.
  • Filety z piersi kurczaka oczyść, osusz i przekrój wzdłuż na pół. Każdy kawałek mięsa dość cienko rozbij, po czym dopraw solą i pieprzem. Na każdym kotlecie ułóż porcję farszu i ściśle zwiń w roladkę. W razie potrzeby możesz roladki spiąć wykałaczkami.
  • Roladki przesmaż na rozgrzanym oleju, po czym przełóż do garnka, zalej bulionem, przykryj pokrywką i gotuj na niewielkiej mocy palnika przez około 20 minut.
  • Do wysokiego naczynia wsyp mąkę, dodaj 0,5 szklanki zimnej wody i dokładnie wymieszaj. Powstałą mieszankę dodaj do sosu. Wymieszaj i zagotuj. 
  • Do sosu wlej śmietankę. Wymieszaj. Sos dopraw solą i pieprzem. Pod koniec gotowania dodaj posiekaną natkę pietruszki.
Smacznego!

Polecam Ci również inne przepisy na roladki:

niedziela, października 04, 2020

Roladki drobiowe ze szpinakiem i jajkiem na twardo

Roladki drobiowe ze szpinakiem i jajkiem na twardo

Z pozoru zwykłe roladki drobiowe faszerowane szpinakiem zyskały całkiem nowy i ciekawy smak, dzięki dodatkowi, jakim są jajka na twardo. Warto wypróbować. :)
Roladki drobiowe ze szpinakiem i jajkiem na twardo



Roladki drobiowe ze szpinakiem i jajkiem na twardo - składniki:

  • 3 filety z piersi kurczaka (około 600-700 g)
  • 450 g rozmrożonego szpinaku
  • 4 ząbki czosnku
  • 3 jajka ugotowane na twardo
  • do panierowania: 2-3 jajka, mąka, bułka tarta
  • przyprawy: sól, pieprz, słodka papryka, ostra papryka, zioła prowansalskie, ulubiona przyprawa do kurczaka
  • dodatkowo: masło klarowane i olej do smażenia


Jak zrobić roladki drobiowe ze szpinakiem i jajkiem na twardo?

  • W pierwszej kolejności przygotuj farsz. Na patelni rozgrzej masło klarowane i przesmaż przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku. Dodaj rozmrożony szpinak. Smaż na niskiej mocy palnika przez około 5 minut, często mieszając. Farsz szpinakowy dopraw solą, pieprzem, słodką i ostrą papryką oraz ziołami prowansalskimi. Szpinak pozostaw do ostudzenia.
  • Jajka obierz ze skorupki i rozgnieć widelcem. Do ostudzonego farszu dodaj jajka, dokładnie wymieszaj.
  • Piersi z kurczaka oczyść, osusz i przekrój wzdłuż na pół. Każdy kawałek mięsa dość cienko rozbij, po czym dopraw solą, pieprzem, słodką papryką i ulubioną przyprawą do kurczaka. Na każdym kotlecie ułóż porcję farszu i ściśle zwiń w roladkę. W razie potrzeby możesz roladki spiąć wykałaczkami.
  • Roladki obtaczaj kolejno w mące, jajku i bułce tartej.
  • Roladki smaż na rozgrzanym oleju z obu stron, do zarumienienia.
Smacznego!

Polecam Ci również inne przepisy na roladki:

sobota, października 03, 2020

Ciasto kawowe z bananem (bez pieczenia)

Ciasto kawowe z bananem (bez pieczenia)

Choć kawę uwielbiam, za wypiekami z jej dodatkiem nigdy nie przepadałam, aż do momentu spróbowania prezentowanego ciasta kawowego z bananem. To niesamowicie pyszne ciasto bez pieczenia na herbatnikach kakaowych z kremem kawowym, śmietankowym i bananami. Wszystkie składniki doskonale do siebie pasują i wzajemnie się uzupełniają. Bardzo polecam!
Ciasto kawowe z bananem (bez pieczenia)



Ciasto kawowe z bananem - składniki na krem kawowy:

  • 500 g mascarpone
  • 250 ml śmietany kremówki 30%
  • 2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej typu creme (w formie sproszkowanej)
  • 4 łyżki cukru pudru

Ciasto kawowe z bananem - składniki na krem śmietanowy:

  • 500 ml śmietany kremówki 30%
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 3 łyżeczki żelatyny
  • 1/3 szklanki wody

Ciasto kawowe z bananem - pozostałe składniki:

  • około 250 g herbatników kakaowych
  • 5-6 bananów
  • sok z cytryny
  • 100 g gorzkiej czekolady


Jak zrobić ciasto kawowe z bananem?

  • Formę do pieczenia o wymiarach 20x30 cm wyłóż papierem do pieczenia. Na jej dno ułóż warstwę kakaowych herbatników.
  • Przygotuj krem kawowy. Mascarpone zmiksuj ze śmietaną kremówką na sztywny krem. Pod koniec miksowania dodaj przesiany cukier puder wraz z kawą. Całość zmiksuj na gładki, jednolity krem. 
  • Na herbatniki ułożone w blasze wyłóż cienką warstwę kremu kawowego (mniej więcej 1/4 kremu).
  • Banany obierz, przekrój wzdłuż na pół i skrop sokiem z cytryny. Dosyć ściśle poukładaj na cienkiej warstwie kremu kawowego. Wyłóż pozostałą część kremu kawowego, a następnie ułóż kolejną warstwę herbatników.
  • Przygotuj krem śmietankowy. Żelatynę zalej dwoma łyżkami zimnej wody i odstaw na 10 minut, do napęcznienia. Po tym czasie żelatynę krótko podgrzej, tylko do jej rozpuszczenia. Śmietanę kremówkę ubij na sztywno. Pod koniec miksowania dodaj cukier puder. Kolejno cienkim strumieniem wlej żelatynę i krótko zmiksuj, tylko do całkowitego połączenia się składników.
  • Krem śmietankowy wyłóż na herbatniki, wyrównaj. Wierzch ciasta oprósz startą gorzką czekoladą. 
  • Ciasto wstaw na kilkanaście godzin do lodówki.
Smacznego!

Polecam Ci również inne przepisy na ciasta bez pieczenia:

Ciasto kawowe z bananem (bez pieczenia)

Ciasto kawowe z bananem (bez pieczenia)

Ciasto kawowe z bananem (bez pieczenia)

Ciasto kawowe z bananem (bez pieczenia)

Ciasto kawowe z bananem (bez pieczenia)


piątek, października 02, 2020

Sałatka makaronowa z kiełbasą żywiecką

Sałatka makaronowa z kiełbasą żywiecką

Prosta w przygotowaniu, składająca się zaledwie z kilku składników, choć bardzo pyszna sałatka makaronowa z kiełbasą żywiecką, papryką, kukurydzą i koperkiem.
Sałatka makaronowa z kiełbasą żywiecką


Sałatka z makaronem i kiełbasą żywiecką - składniki:

  • 400 g dość drobnego makaronu, np. muszelek lub kolanek
  • 300 g kiełbasy żywieckiej
  • 3 papryki czerwone
  • 1 puszka kukurydzy (masa po odsączeniu: około 220 g)
  • 1 pęczek koperku
  • 3 łyżki majonezu
  • przyprawy: sól i pieprz

Jak zrobić sałatkę makaronową z kiełbasą żywiecką?

  • W pierwszej kolejności ugotuj makaron zgodnie z przepisem na opakowaniu. 
  • Kiełbasę żywiecką pokrój w kostkę.
  • Paprykę oczyść i pokrój w kostkę. 
  • Do miski wrzuć ostudzony makaron, kiełbasę żywiecką, paprykę, odsączoną kukurydzę i posiekany koperek. Dodaj majonez, sól i pieprz. Dokładnie wymieszaj.
Smacznego!

Polecam Ci również inne przepisy na sałatki:

Copyright © 2016 Słodko-słone pichcenie , Blogger