Smakowicie, niesamowicie maślane, a do tego proste w przygotowaniu muffinki z borówkami amerykańskimi i chrupiącą kruszonką.
Muffinki z borówkami i kruszonką - składniki na muffinki:
- 2 szklanki mąki
- 1 szklanka cukru
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 2 jajka
- 1 szklanka kefiru
- 50 g roztopionego i ostudzonego masła
- 250 g borówek amerykańskich
Muffinki z borówkami i kruszonką - składniki na kruszonkę:
- 100 g masła
- 0,5 szklanki cukru
- 1 szklanka mąki
Jak zrobić muffinki z borówkami i kruszonką?
- W pierwszej kolejności przygotuj kruszonkę. Masło zagnieć z cukrem i mąką, tworząc sypką kruszonkę Na czas przygotowania muffinek, kruszonkę wstaw do lodówki.
- W misce wymieszaj ze sobą mąkę, cukier i sodę oczyszczoną.
- W drugiej misce roztrzep jajka, dodaj kefir i roztopione masło. Dokładnie wymieszaj przy pomocy rózgi.
- Do jajek, stopniowo w kilku partiach, dodaj składniki suche. Calość wymieszaj rózgą na gładkie i jednolite ciasto.
- Dodaj umyte i osuszone borówki, delikatnie wymieszaj łyżką.
- Ciasto rozłóż do foremek na muffinki (mniej więcej do 3/4 wysokości), wierzch muffinek posyp wcześniej przygotowaną kruszonką.
- Muffinki wstaw do piekarnika nagrzanego do 190 stopni Celsjusza i piecz przez 25 minut.
Polecam Ci również inne przepisy na muffinki: