środa, października 14, 2020

Kapusta zasmażana

Kapusta zasmażana

Kapusta zasmażana to klasyczny, prosty przepis na pyszny dodatek do różnych dań obiadowych. 
Kapusta zasmażana


Kapusta zasmażana - składniki:

  • 1 kg kapusty białej
  • 1,5 łyżeczki soli
  • 1 łyżeczka pieprzu
  • 1,5 łyżeczki cukru
  • 3/4 szklanki wody
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • pęczek koperku
  • 125 g masła 
  • 1,5 łyżki mąki


Jak zrobić kapustę zasmażaną?

  • Kapustę umyj, osusz, odkrój twardy głąb, a następnie poszatkuj.
  • Poszatkowaną kapustę przełóż do garnka, wlej wodę, dodaj sól, pieprz i cukier.
  • Garnek z pokrywką wstaw na kuchenkę i gotuj na niewielkiej mocy palnika przez około 20-25 minut - do momentu, aż kapusta będzie prawie miękka.
  • Dodaj sok z cytryny i posiekany koperek, wymieszaj. Garnka nie przykrywaj już pokrywką, ale nadal gotuj na niewielkiej mocy palnika.
  • W międzyczasie na patelni rozpuść masło. Wsyp mąkę i energicznie rozetrzyj ją z masłem. Mieszaj i smaż do momentu, aż zawartość patelni zacznie się pienić.
  • Zasmażkę przelej do garnka z kapustą. Dobrze wymieszaj.
  • W razie potrzeby dopraw jeszcze kapustę solą, pieprzem i cukrem.
Smacznego!
Kapusta zasmażana

Kapusta zasmażana

Kapusta zasmażana

Kapusta zasmażana


poniedziałek, października 12, 2020

Muffinki z borówkami i kruszonką

Muffinki z borówkami i kruszonką

Smakowicie, niesamowicie maślane, a do tego proste w przygotowaniu muffinki z borówkami amerykańskimi i chrupiącą kruszonką.  
Muffinki z borówkami i kruszonką



Muffinki z borówkami i kruszonką - składniki na muffinki:

  • 2 szklanki mąki 
  • 1 szklanka cukru
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 2 jajka
  • 1 szklanka kefiru
  • 50 g roztopionego i ostudzonego masła
  • 250 g borówek amerykańskich

Muffinki z borówkami i kruszonką - składniki na kruszonkę:

  • 100 g masła
  • 0,5 szklanki cukru
  • 1 szklanka mąki


Jak zrobić muffinki z borówkami i kruszonką?

  • W pierwszej kolejności przygotuj kruszonkę. Masło zagnieć z cukrem i mąką, tworząc sypką kruszonkę Na czas przygotowania muffinek, kruszonkę wstaw do lodówki.
  • W misce wymieszaj ze sobą mąkę, cukier i sodę oczyszczoną.
  • W drugiej misce roztrzep jajka, dodaj kefir i roztopione masło. Dokładnie wymieszaj przy pomocy rózgi.
  • Do jajek, stopniowo w kilku partiach, dodaj składniki suche. Calość wymieszaj rózgą na gładkie i jednolite ciasto.
  • Dodaj umyte i osuszone borówki, delikatnie wymieszaj łyżką.
  • Ciasto rozłóż do foremek na muffinki (mniej więcej do 3/4 wysokości), wierzch muffinek posyp wcześniej przygotowaną kruszonką. 
  • Muffinki wstaw do piekarnika nagrzanego do 190 stopni Celsjusza i piecz przez 25 minut.
Smacznego!
Muffinki z borówkami i kruszonką

Muffinki z borówkami i kruszonką


Polecam Ci również inne przepisy na muffinki:

niedziela, października 11, 2020

Roladki z karkówki faszerowane kaszą jęczmienną i szynką

Roladki z karkówki faszerowane kaszą jęczmienną i szynką

Pyszne, bogato nadziane roladki z kaszą jęczmienną, szynką, cebulą i natką pietruszki, duszone w sosie pomidorowym. Przygotowanie roladek z karkówki jest dość pracochłonne, jednak warto poświęcić im odrobinę czasu. Są naprawdę wyśmienite! :)
Roladki z karkówki faszerowane kaszą jęczmienną i szynką




Roladki z karkówki faszerowane kaszą jęczmienną i szynką - składniki na farsz:

  • 3/4 szklanki kaszy jęczmiennej
  • 2 cebule
  • 3 ząbki czosnku
  • 200 g ulubionej szynki
  • 4 żółtka
  • pęczek natki pietruszki
  • przyprawy: sól, pieprz, słodka papryka, ostra papryka


Roladki z karkówki faszerowane kaszą - pozostałe składniki:

  • 1 kg karkówki
  • mąka do panierowania
  • 750 ml bulionu mięsnego lub warzywnego
  • 3 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 1 puszka pomidorów
  • 250 ml śmietanki 18%
  • 2,5 łyżki mąki
  • przyprawy: sól, pieprz, ulubiona przyprawa do karkówki, słodka papryka, ostra papryka, tymianek, rozmaryn
  • dodatkowo: olej do smażenia

Jak zrobić roladki z karkówki faszerowane kaszą jęczmienną i szynką?

  • W pierwszej kolejności ugotuj kaszę jęczmiennną. Kaszę wsyp na sito i przepłucz ciepłą wodą. W garnku zagotuj 1 i 3/4 szklanki wody z dwoma łyżkami oleju i szczyptą soli. Na wrzącą wodę wrzuć kaszę, zamieszaj i poczekaj aż się zagotuje. Zmniejsz moc palnika, przykryj garnek pokrywką i gotuj przez około 17 minut. Wyłącz gaz, pozostaw garnek pod przykryciem jeszcze przez 15 minut. Odkryj garnek i odstaw kaszę do ostudzenia.
  • Drobno pokrojoną cebulę i przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku zeszklij na oleju.
  • Do miski dodaj ostudzoną kaszę, zeszkloną cebulę, pokrojoną w kostkę szynkę, żółtka i posiekaną natkę pietruszki. Farsz dopraw solą, pieprzem, słodką papryką i ostrą papryką. Dokładnie wymieszaj.
  • Karkówkę oczyść, osusz, pokrój w plastry i dość cienko rozbij tłuczkiem. Każdy plaster mięsa dopraw solą, pieprzem i przyprawą do karkówki. 
  • Na każdy plaster mięsa wyłóż farsz z kaszy jęczmiennej. Mięso zwiń na kształt roladki i zepnij wykałaczkami.
  • Roladki obtocz w mące i przesmaż na dobrze rozgrzanym oleju na złoty kolor.
  • Przesmażone roladki przełóż do garnka. Wlej gorący bulion, przykryj garnek pokrywką i duś na niewielkiej mocy palnika przez około 1 godzinę.
  • Pomidory z puszki zmiksuj blenderem. Do roladek dodaj zmiksowane pomidory i koncentrat pomidorowy. Gotuj przez 10 minut. Sos dopraw solą, pieprzem, słodką papryką, ostrą papryką, tymiankiem i rozmarynem.
  • Do ugotowanego mięsa dodaj śmietankę, a następnie zagęść sos mąką. W 0,5 szklanki wody rozprowadź 2,5 łyżki mąki. Do szklanki dodaj kilka łyżek gorącego sosu i wymieszaj. Mieszankę dodaj do sosu, dokładnie wymieszaj i zagotuj.

Smacznego!

Polecam Ci również inne przepisy na roladki w sosie:


sobota, października 10, 2020

Kolorowy biszkoptowiec (bez pieczenia)

Kolorowy biszkoptowiec (bez pieczenia)

Pyszne, kolorowe ciasto bez pieczenia na biszkoptach, składające się z kilku kolorowych warstw, z pewnością posmakuje dużym i małym. Polecam. :)
Kolorowy biszkoptowiec (bez pieczenia)




Składniki na masę agrestową:

  • 1 galaretka agrestowa
  • 250 ml wody
  • 250 ml śmietany kremówki
  • 180 g serka homogenizowanego waniliowego

Składniki na masę pomarańczową:

  • 2 galaretki pomarańczowe
  • 650 ml wody

Składniki na masę truskawkową:

  • 1 galaretka truskawkowa
  • 250 ml wody
  • 250 ml śmietany kremówki
  • 180 g serka homogenizowanego waniliowego

Pozostałe skladniki:

  • około 300 g podłużnych biszkoptów
  • 0,5 szklanki wody
  • kilka kropel aromatu waniliowego


Jak zrobić ciasto kolorowy biszkoptowiec (bez pieczenia)?

  • Formę do pieczenia o wymiarach około 25 x 25 cm wyłóż papierem do pieczenia. 
  • Dno formy wyłóż biszkoptami, po czym nasącz je mlekiem wymiesznym z aromatem waniliowym.
  • Przygotuj masę agrestową. Galaretkę agrestową rozpuść 250 ml wrzątku, pozostaw do ostudzenia, po czym wstaw do lod owki do lekkiego stężenia. Śmietanę kremówkę ubij na sztywno wraz z serkiem homogenizowanym. Pod koniec ubijania dodaj tężejącą galaretkę, krótko zmiksuj, tylko do połączenia się składników. Masę agrestową wylej na biszkopty i wstaw na 15 minut do lodówki.
  • Galaretkę pomarańczową rozpuść w 650 ml gorącej wody, pozostaw do ostudzenia, po czym wstaw do lodówki do lekkiego stężenia. Tężejącą galaretkę pomarańczową wylej na stężałą masę agrestową. Na galaretce ułóż biszkopty, nasącz mlekiem wymieszanym z aromatem waniliowym i wstaw do lodówki na 15 minut. 
  • Przygotuj masę truskawkową. Galaretkę truskawkową rozpuść 250 ml wrzątku, pozostaw do ostudzenia, po czym wstaw do lodowki do lekkiego stężenia. Śmietanę kremówkę ubij na sztywno wraz z serkiem homogenizowanym. Pod koniec ubijania dodaj tężejącą galaretkę, krótko zmiksuj, tylko do połączenia się składników. Masę truskawkową wylej na biszkopty. Wierzch ciasta dowolnie udekoruj, np. kolorowymi perełkami lub czekoladą.
  • Ciasto wstaw na kilka godzin do lodówki.
Smacznego!

Polecam Ci inne przepisy na ciasta bez pieczenia:

Kolorowy biszkoptowiec (bez pieczenia)

Kolorowy biszkoptowiec (bez pieczenia)

Kolorowy biszkoptowiec (bez pieczenia)

Kolorowy biszkoptowiec (bez pieczenia)

Kolorowy biszkoptowiec (bez pieczenia)

Źródło przepisu: smaczny.pl

piątek, października 09, 2020

Kotlety po parysku zapiekane z pomidorami

Kotlety po parysku zapiekane z pomidorami

Pyszne, soczyste, rozpływające się w ustach kotlety drobiowe przygotowane po parysku, zapieczone z pomidorem i mozzarellą. Pycha!
Kotlety po parysku zapiekane z pomidorami




Koltety po parysku zapiekane z pomidorami - składniki:

  • 3 filety z piersi kurczaka (około 600-700 g)
  • mąka
  • 1-2 jajka
  • 2 duże lub 3 małe pomidory
  • 250 g mozzarelli
  • przyprawy: sól, pieprz, ulubiona przyprawa do kurczaka, bazylia
  • dodatkowo: olej do smażenia

Jak zrobić kotlety po parysku zapiekane z pomidorami?

  • Piersi z kurczaka oczyść, osusz i podziel na mniejsze kawałki. Każdy kawałek mięsa dopraw solą, pieprzem i ulubioną przyprawą do kurczaka. Panieruj mięso najpierw w mące, kolejno w rozkłóconym jajku i znowu w mące. Kotlety smaż na rozgrzanym oleju z obu stron, do zarumienienia.
  • Usmażone kotlety przełóż na blachę do pieczenia wyłożoną papierem do pieczenia. Na każdym kotlecie ułóż 2-3 plasterki pomidora, oprósz bazylią, a na wierzchu ułóż 2-3 plasterki mozzarelli.
  • Tak przygotowane kotlety wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza i piecz przez 15 minut. 
Smacznego!


Polecam Ci również inne przepisy na kotlety drobiowe:

środa, października 07, 2020

Zupa z kurczakiem, marchewką i groszkiem

Zupa z kurczakiem, marchewką i groszkiem

Kremowa, delikatna w smaku, pełna zdrowych i pysznych składników zupa z kurczakiem, porem, ziemniakami i marchewką z groszkiem.
Zupa z kurczakiem, marchewką i groszkiem



Zupa z kurczakiem, marchewką i groszkiem - składniki:

  • 2 filety z piersi kurczaka (około 500-600 g)
  • 1 duża biała część pora
  • 50 g masła
  • około 700 g ziemniaków
  • 300 g mrożonej marchewki z groszkiem
  • 2 litry bulionu warzywnego lub drobiowego
  • 800 ml mleka
  • 100 g śmietany 18%
  • 100 g jogurtu naturalnego
  • 1 pęczek szczypiorku
  • przyprawy: sól i pieprz


Jak zrobić zupę z kurczakiem, marchewką i groszkiem?

  • W dużym garnku z grubym dnem rozgrzej odrobinę oleju i przesmaż pokrojonego w półtalarki pora. Po chwili dodaj masło i pokrojoną w drobną kostkę pierś z kurczaka. Całość smaż przez 8 minut, często mieszając.
  • Do garnka dodaj obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki. Smaż przez 5 minut. Dodaj zamrożoną marchewkę z groszkiem. Całość dopraw solą i pieprzem, smaż kolejne 5 minut.
  • Do garnka wlej gorący bulion, zagotuj zupę. Zmniejsz moc palnika, przykryj garnek pokrywką i gotuj przez około 25 minut - do miękkości ziemniaków.
  • Kolejno do zupy wlej mleko.
  • Do miseczki dodaj śmietanę, jogurt i kilka łyżek gorącej zupy. Wymieszaj. Tak przygotowaną mieszankę wlej do zupy. Wymieszaj. Pod koniec gotowania dodaj posiekany szczypiorek i w razie potrzeby jeszcze raz dopraw zupę solą i pieprzem.
Smacznego!

Polecam Ci również inne przepisy na zupy:

poniedziałek, października 05, 2020

Roladki drobiowe z kaszą pęczak i marchewką

Roladki drobiowe z kaszą pęczak i marchewką

Pyszne roladki drobiowe faszerowane kaszą pęczak z dodatkiem pora i marchewki, duszone w sosie śmietanowym.
Roladki drobiowe z kaszą pęczak i marchewką




Roladki drobiowe z kaszą pęczak i marchewką - składniki:

  • 3-4 filety z piersi kurczaka (około 700-800 g)
  • 3/4 szklanki kaszy pęczak
  • pół białej części pora (około kilkunastu centymetrów)
  • 3 marchewki
  • 2 łyżki jasnego sosu sojowego
  • 750 ml bulionu warzywnego lub drobiowego
  • 2 łyżki mąki
  • 150 ml śmietanki 18%
  • 1 pęczek natki pietruszki
  • przyprawy: sól i pieprz
  • dodatkowo: masło klarowane, olej do smażenia



Jak zrobić roladki drobiowe z kaszą pęczak i marchewką?

  • W pierwszej kolejności ugotuj kaszę pęczak zgodnie z przepisem na opakowaniu.
  • Na dobrze rozgrzanym maśle klarowanym przesmaż drobno pokrojonego pora. Kolejno dodaj na patelnię obraną i startą na dużych oczkach tarki marchewkę. Całość smaż na niewielkiej mocy palnika przez około 6-8 minut. Możesz podlać odrobiną bulionu. Dodaj ugotowaną kaszę i sos sojowy. Całość dopraw solą i pieprzem, dokładnie wymieszaj. Farsz pozostaw do ostudzenia.
  • Filety z piersi kurczaka oczyść, osusz i przekrój wzdłuż na pół. Każdy kawałek mięsa dość cienko rozbij, po czym dopraw solą i pieprzem. Na każdym kotlecie ułóż porcję farszu i ściśle zwiń w roladkę. W razie potrzeby możesz roladki spiąć wykałaczkami.
  • Roladki przesmaż na rozgrzanym oleju, po czym przełóż do garnka, zalej bulionem, przykryj pokrywką i gotuj na niewielkiej mocy palnika przez około 20 minut.
  • Do wysokiego naczynia wsyp mąkę, dodaj 0,5 szklanki zimnej wody i dokładnie wymieszaj. Powstałą mieszankę dodaj do sosu. Wymieszaj i zagotuj. 
  • Do sosu wlej śmietankę. Wymieszaj. Sos dopraw solą i pieprzem. Pod koniec gotowania dodaj posiekaną natkę pietruszki.
Smacznego!

Polecam Ci również inne przepisy na roladki:

Copyright © 2016 Słodko-słone pichcenie , Blogger