Pierś z kurczaka w sosie pieczarkowym ze śmietanką i kremowym serkiem to świetny pomysł na szybki i smaczny obiad. Mięso jest miękkie i soczyste, a powstały sos - pyszny, kremowy i aromatyczny.
Pierś z kurczaka w sosie pieczarkowym - składniki:
- 2 filety z piersi kurczaka
- 1 duża cebula
- 0,5 kg pieczarek
- 3/4 szklanki bulionu warzywnego
- 200 ml śmietanki 18%
- 100 g serka śmietankowego (użyłam Twój Smak)
- 0,5 pęczka natki pietruszki
- przyprawy: sól i pieprz
- dodatkowo: olej do smażenia
Jak zrobić pierś z kurczaka w sosie pieczarkowym?
- Pierś z kurczaka umyj, osusz i pokrój na mniejsze kawałki. Dopraw solą i pieprzem.
- Kawałki kurczaka przesmaż na dobrze rozgrzanym oleju.
- Zdejmij mięso z patelni, wrzuć drobno posiekaną cebulę i smaż do zeszklenia. Kolejno dodaj oczyszczone i pokrojone w półplasterki pieczarki i smaż przez około 10 minut.
- Następnie dodaj 3/4 szklanki bulionu warzywnego. Do sosu włóż kurczaka i całość gotuj na niewielkiej mocy palnika przez około 10 minut.
- Do miseczki wlej śmietankę, serek i kilka łyżek gorącego sosu. Dokładnie wymieszaj. Tak przygotowaną mieszankę wlej do mięsa. Sos dopraw solą i pieprzem. Gotuj jeszcze przez 5 minut.
- Przed podaniem oprósz danie posiekaną natką pietruszki.
Smacznego!
Polecam Ci również inne przepisy na dania z kurczakiem: