Przepyszne kruche ciasto ze słodką, rozpływającą się w ustach budyniową pianką z dodatkiem brzoskwiń to świetny pomysł na prosty w przygotowaniu deser, który posmakuje każdemu.
Kruche ciasto z budyniową pianką i brzoskwiniami - składniki na kruche ciasto:
- 2,5 szklanki mąki tortowej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 3 łyżki cukru pudru
- szczypta soli
- 5 żółtek
- 250 g zimnego masła
- 1,5 łyżki śmietany 18%
Ciasto z brzoskwiniami i pianką - składniki na budyniową piankę:
- 7 białek
- 1 1/3 szklanki cukru
- 2 łyżeczki cukru waniliowego
- 2 budynie waniliowego (proszek budyniowy: 2 x 40 g)
- 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
- 0,5 szklanki oleju
Pozostałe składniki:
- 500 g brzoskwiń z puszki
Jak zrobić kruche ciasto z budyniową pianką i brzoskwiniami?
- Mąkę przesiej na stolnicę wraz z proszkiem do pieczenia i cukrem pudrem. Dodaj sól, żółtka, zimne masło pokrojone na mniejsze kawałki i smietanę. Wszystkie składniki szybko posiekaj ze sobą - ciasto powinno mieć konsystencję kruszonki. Następnie wyrób dłońmi gładkie i elastyczne ciasto. Ciasto podziel na dwie równe części. Każdą część uformuj w kulę, owiń folią spożywczą i włóż do zamrażarki na 3 godziny.
- Formę do pieczenia o wymiarach 20 x 30 cm wyłóż papierem do pieczenia. Jedną część ciasta wyjmij z zamrażarki i zetrzyj na dużych oczkach tarki bezpośrednio do formy. Wyrównaj i lekko dociśnij. Tak przygotowany spód wstaw do piekarnika nagrzanego do 190 stopni Celsjusza i piecz przez 20 minut.
- W międzyczasie przygotuj budyniową piankę. Białka ubij na sztywno. Pod koniec ubijania dodaj cukier i cukier waniliowy. Miksuj do czasu uzyskania gęstej i lśniącej masy. Nie przestając miksować do białek dodaj przesiany proszek budyniowy i mąkę ziemniaczaną. Krótko zmiksuj. Następnie wlej olej, ponownie krótko zmiksuj.
- Na ostudzone ciasto wyłóż budyniową piankę. Brzoskwinie pokrój w drobną kostkę i poukładaj na piance. Drugą część ciasta wyjmij z zamrażarki i zetrzyj na wierzch ciasta. Formę z ciastem wstaw do piekarnika nagrzanego do 190 stopni Celsjusza i piecz przez 40 minut.
Smacznego!
Polecam Ci również inne przepisy na ciasta z brzoskwiniami:
Źródło przepisu: ilovebake.pl