środa, października 21, 2020

Sałatka z tortellini, jajkiem i warzywami

Sałatka z tortellini, jajkiem i warzywami

Wyśmienita sałatka z serowym tortellini i pysznymi dodatkami w postaci pomidora, ogórka, jajek i kukurydzy, która świetnie smakuje i doskonale prezentuje się na stole.
https://slodkoslonepichcenie.blogspot.com/2020/07/saatka-z-kurczakiem-i-grzankami.html



Sałatka z tortellini, jajkiem i warzywami - składniki:

  • 250 g tortellini (u mnie z serem)
  • 3 jajka ugotowane na twardo
  • 3 pomidory
  • 1 ogórek szklarniowy
  • 1 puszka kukurydzy (po odsączeniu: około 250 g)
  • 1 pęczek szczypiorku
  • 3 łyżki majonezu
  • przyprawy: sól i pieprz


Jak zrobić sałatkę z tortellini, jajkiem i warzywami?

  • Tortellini ugotuj zgodnie z przepisem na opakowaniu.
  • Jajka pokrój w kostkę. 
  • Pomidory sparz, obierz ze skórki, wydrąż gniazda nasienne i pokrój w kostkę. 
  • Ogórka obierz i także pokrój w kostkę.
  • Do miski wrzuć tortellini, jajka, pomidory, ogórka, odsączoną kukurydzę i posiekany szczypiorek. Dodaj majonez, sól i pieprz. Dokładnie wymieszaj. 
Smacznego!

Polecam Ci również inne przepisy na sałatki:

wtorek, października 20, 2020

Pulpety z brokułami zapiekane w sosie serowym

Pulpety z brokułami zapiekane w sosie serowym

Pyszne pulpety z brokułami zapiekane w kremowym sosie serowym to świetny pomysł na obiad z mięsa mielonego.
Pulpety z brokułami zapiekane w sosie serowym




Pulpety z brokułami zapiekane w sosie serowym - składniki na pulpety:

  • 500 g mięsa mielonego
  • 1 brokuł (500 g)
  • 2 małe cebule
  • 3 ząbki czosnku
  • 2 łyżki bułki tartej
  • przyprawy: sól, pieprz, słodka papryka, ostra papryka

Pulpety z brokułami w sosie serowym - składniki na sos:

  • 300 g śmietany 18%
  • 150 g sera żółtego
  • 100 g mozzarelli
  • 100 g śmietankowego serka topionego
  • przyprawy: sól, pieprz, gałka muszkatołowa


Jak zrobić pulpety z brokułami zapiekane w sosie serowym?

  • W pierwszej kolejności ugotuj różyczki brokuła. W dużym garnku zagotuj wodę ze szczyptą soli i cukru. Na wrzątek wrzuć wcześniej umyte i podzielone różyczki brokuła. Zawartość garnka zagotuj. Brokuły gotuj na niewielkiej mocy palnika przez 8 minut. Pozostaw do ostudzenia.
  • Do miski wrzuć mięso, ostudzone i rozgniecione brokuły, posiekaną cebulę, przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku, bułkę tartą, sól, pieprz, słodką i ostrą paprykę. Wyrób mięsną masę. Uformuj dość duże pulpety.
  • Przygotuj sos. Do wysokiego naczynia dodaj śmietanę, starty na drobnych oczkach tarki ser żółty i mozzarellę oraz rozgnieciony serek topiony, sól, pieprz i gałkę muszkatołową. Krótko zmiksuj, tylko do połączenia się składników.
  • Połowę sosu wylej do naczynia żaroodpornego, ułóż pulpety, zalej pozostałym sosem.
  • Naczynie z pulpetami wstaw do piekarnika nagrzanego do 190 stopni Celsjusza i piecz przez 1 godzinę. 

Smacznego! 

Polecam Ci również inne przepisy na dania z brokułem:

poniedziałek, października 19, 2020

Ciasto na zsiadłym mleku ze śliwkami i kruszonką

Ciasto na zsiadłym mleku ze śliwkami i kruszonką

Wysokie, pulchne, przepyszne ciasto na zsiadłym mleku ze śliwkami i kruszonką, które jest proste i szybkie w przygotowaniu.
Ciasto na zsiadłym mleku ze śliwkami i kruszonką




Ciasto na zsiadłym mleku ze śliwkami i kruszonką - składniki na ciasto:

  • 4 duże jajka
  • 1,5 szklanki cukru
  • 1 opakowanie cukru waniliowego (około 16 g)
  • 1 szklanka oleju
  • 400 g zsiadłego mleka
  • 4,5 szklanki mąki pszennej tortowej
  • 3 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka aromatu cytrynowego

Ciasto ze śliwkami i kruszonką - składniki na kruszonkę:

  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 0,5 szklanki cukru
  • 100 g masła

Pozostałe składniki:

  • 500 g śliwek węgierek


Jak zrobić ciasto na zsiadłym mleku ze śliwkami i kruszonką?

  • W pierwszej kolejności przygotuj kruszonkę. Do miski wsyp mąkę i cukier, dodaj posiekane na mniejsze kawałki zimne masło. Palcami zagnieć sypką kruszonkę, przypominającą swą konsystencją mokry piasek. Na czas przygotowania ciasta wstaw kruszonkę do lodówki.
  • Śliwki umyj, osusz, przekrój na połówki i wyjmij pestki.
  • Przygotuj ciasto. Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową.
  • Jajka wbij do miski, dodaj cukier i cukier waniliowy. Całość utrzyj na jasną i puszystą masę. Wlej olej i zsiadłe mleko. Krótko zmiksuj. Kolejno dodaj mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia i aromat cytrynowy. Ponownie krótko, ale bardzo dokładnie zmiksuj do całkowitego połączenia sie składników.
  • Formę do pieczenia o wymiarach 25 x 30 cm wyłóż papierem do pieczenia. Do formy wlej ciasto. Na wierzchu poukładaj śliwki skórką do dołu i posyp wyjętą z lodówki kruszonką. 
  • Ciasto wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza i piecz przez 55 minut.
Smacznego!

Polecam Ci również inne przepisy na wypieki ze śliwkami:

niedziela, października 18, 2020

Kruche ciasto z budyniową pianką i brzoskwiniami

Kruche ciasto z budyniową pianką i brzoskwiniami

Przepyszne kruche ciasto ze słodką, rozpływającą się w ustach budyniową pianką z dodatkiem brzoskwiń to świetny pomysł na prosty w przygotowaniu deser, który posmakuje każdemu. 
Kruche ciasto z budyniową pianką i brzoskwiniami




Kruche ciasto z budyniową pianką i brzoskwiniami - składniki na kruche ciasto:

  • 2,5 szklanki mąki tortowej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 3 łyżki cukru pudru
  • szczypta soli
  • 5 żółtek
  • 250 g zimnego masła
  • 1,5 łyżki śmietany 18%


Ciasto z brzoskwiniami i pianką - składniki na budyniową piankę:

  • 7 białek
  • 1 1/3 szklanki cukru
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego
  • 2 budynie waniliowego (proszek budyniowy: 2 x 40 g)
  • 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
  • 0,5 szklanki oleju


Pozostałe składniki:

  • 500 g brzoskwiń z puszki 


Jak zrobić kruche ciasto z budyniową pianką i brzoskwiniami?

  • Mąkę przesiej na stolnicę wraz z proszkiem do pieczenia i cukrem pudrem. Dodaj sól, żółtka,  zimne masło pokrojone na mniejsze kawałki i smietanę. Wszystkie składniki szybko posiekaj ze sobą - ciasto powinno mieć konsystencję kruszonki. Następnie wyrób dłońmi gładkie i elastyczne ciasto. Ciasto podziel na dwie równe części. Każdą część uformuj w kulę, owiń folią spożywczą i włóż do zamrażarki na 3 godziny.
  • Formę do pieczenia o wymiarach 20 x 30 cm wyłóż papierem do pieczenia. Jedną część ciasta wyjmij z zamrażarki i zetrzyj na dużych oczkach tarki bezpośrednio do formy. Wyrównaj i lekko dociśnij. Tak przygotowany spód wstaw do piekarnika nagrzanego do 190 stopni Celsjusza i piecz przez 20 minut.
  • W międzyczasie przygotuj budyniową piankę. Białka ubij na sztywno. Pod koniec ubijania dodaj cukier i cukier waniliowy. Miksuj do czasu uzyskania gęstej i lśniącej masy. Nie przestając miksować do białek dodaj przesiany proszek budyniowy i mąkę ziemniaczaną. Krótko zmiksuj. Następnie wlej olej, ponownie krótko zmiksuj. 
  • Na ostudzone ciasto wyłóż budyniową piankę. Brzoskwinie pokrój w drobną kostkę i poukładaj na piance. Drugą część ciasta wyjmij z zamrażarki i zetrzyj na wierzch ciasta. Formę z ciastem wstaw do piekarnika nagrzanego do 190 stopni Celsjusza i piecz przez 40 minut. 
Smacznego!


Polecam Ci również inne przepisy na ciasta z brzoskwiniami:


















Źródło przepisu: ilovebake.pl

sobota, października 17, 2020

Surówka z marchewki w sosie chrzanowo-musztardowym

Surówka z marchewki w sosie chrzanowo-musztardowym

Pyszna i prosta w przygotowaniu surówka obiadowa z marchewką w roli głównej, której smak doskonale podkreśla sos chrzanowo-musztardowy.
Surówka z marchewki w sosie chrzanowo-musztardowym



Surówka z marchewki w sosie chrzanowo-musztardowym - składniki:

  • 3 marchewki
  • 1 pietruszka
  • 1 łyżka majonezu
  • 1 łyżeczka ostrej musztardy
  • 2 łyżeczki tartego chrzanu
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • przyprawy: sól i pieprz


Jak zrobić surówkę z marchewki w sosie chrzanowo-musztardowym?

  • Marchewkę i pietruszkę obierz i zetrzyj na dużych oczkach tarki.
  • Do warzyw dodaj chrzan, musztardę, majonez, sok z cytryny oraz sól i pieprz.
  • Całość dokładnie ze sobą wymieszaj.
Smacznego!


Polecam Ci również przepisy na inne surówki:

piątek, października 16, 2020

Placki z mascarpone

Placki z mascarpone

Pyszne i puszyste placki z mascarpone i jogurtem naturalnym to świetny pomysł na pyszne śniadanie lub przekąskę w ciągu dnia. Placuszki z mascarpone na pewno przypadną do gustu nie tylko najmłodszym.
Placki z mascarpone




Placki z mascarpone - składniki:

  • 125 g mascarpone
  • 0,5 szklanki jogurtu naturalnego
  • 3 jajka
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżki cukru brązowego
  • dodatkowo: olej do smażenia

Jak zrobić placki z mascarpone?

  • Do dodaj mascarpone, jogurt naturalny i jajka. Krótko zmiksuj.
  • Do miski dodaj mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia i cukier brązowy. Ponownie krótko zmiksuj, tylko do połączenia się składników.
  • Na patelni rozgrzej olej. Łyżką nakładaj ciasto formując placuszki. Smaż z obu stron na złoty kolor.
  • Wierzch placuszków po przygotowaniu możesz oprószyć cukrem pudrem czy startą na dużych oczkach tarki czekoladą. Placuszki doskonale smakują również z rozmaitymi sosami, np. truskawkowym lub czekoladowym.
Smacznego!

Polecam Ci również inne przepisy na placuszki:

czwartek, października 15, 2020

Pierś z kurczaka w sosie pieczarkowym

Pierś z kurczaka w sosie pieczarkowym

Pierś z kurczaka w sosie pieczarkowym ze śmietanką i kremowym serkiem to świetny pomysł na szybki i smaczny obiad. Mięso jest miękkie i soczyste, a powstały sos - pyszny, kremowy i aromatyczny.
Pierś z kurczaka w sosie pieczarkowym


Pierś z kurczaka w sosie pieczarkowym - składniki:

  • 2 filety z piersi kurczaka
  • 1 duża cebula
  • 0,5 kg pieczarek
  • 3/4 szklanki bulionu warzywnego
  • 200 ml śmietanki 18%
  • 100 g serka śmietankowego (użyłam Twój Smak)
  • 0,5 pęczka natki pietruszki
  • przyprawy: sól i pieprz
  • dodatkowo: olej do smażenia


Jak zrobić pierś z kurczaka w sosie pieczarkowym?

  • Pierś z kurczaka umyj, osusz i pokrój na mniejsze kawałki. Dopraw solą i pieprzem. 
  • Kawałki kurczaka przesmaż na dobrze rozgrzanym oleju. 
  • Zdejmij mięso z patelni, wrzuć drobno posiekaną cebulę i smaż do zeszklenia. Kolejno dodaj oczyszczone i pokrojone w półplasterki pieczarki i smaż przez około 10 minut. 
  • Następnie dodaj 3/4 szklanki bulionu warzywnego. Do sosu włóż kurczaka i całość gotuj na niewielkiej mocy palnika przez około 10 minut. 
  • Do miseczki wlej śmietankę, serek i kilka łyżek gorącego sosu. Dokładnie wymieszaj. Tak przygotowaną mieszankę wlej do mięsa. Sos dopraw solą i pieprzem. Gotuj jeszcze przez 5 minut.
  • Przed podaniem oprósz danie posiekaną natką pietruszki.
Smacznego!


Polecam Ci również inne przepisy na dania z kurczakiem:

Copyright © 2016 Słodko-słone pichcenie , Blogger