Niesamowicie pyszne siekane kotlety drobiowe zapiekane z pieczarkami, papryką, kukurydzą, ogórkami konserwowymi i żółtym serem. Polecam!
Siekane kotlety drobiowe zapiekane z warzywami - składniki na kotlety:
- 2 filety z piersi kurczaka (około 500-600 g)
- 3 jajka
- 150 g żółtego sera
- 2 łyżki majonezu
- 2 łyżki ketchupu
- 3 łyżki mąki pszennej
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- przyprawy: sól, pieprz, słodka papryka, ostra papryka
- dodatkowo: olej do smażenia
Siekane kotlety drobiowe zapiekane z warzywami - składniki na farsz:
- 1 cebula
- 300 g pieczarek
- 1 papryka czerwona
- 150 g kukurydzy
- 4 ogórki konserwowe
- 3 łyżki majonezu
- 3 łyżki ketchupu
- 150 g sera żółtego
- przyprawy: sól, pieprz
Jak zrobić siekane kotlety drobiowe z warzywami?
- W pierwszej kolejno ści przygotuj kotlety. Mięso oczyść, osusz i pokrój w drobną kostkę.
- Do mięsa dodaj jajka, ser żółty starty na średnich oczkach tarki, majonez, ketchup, mąkę pszenną, mąkę ziemniaczaną oraz przyprawy: sól, pieprz, słodką paprykę i ostrą paprykę. Wszystkie składniki dokładnie ze sobą wymieszaj.
- Na patelni rozgrzej olej. Łyżką nabieraj masę, kładź na patelnię, formując niewielkie kotleciki. Smaż z obu stron do zarumienienia.
- Przygotuj farsz. Na rozgrzanym oleju zeszklij drobno pokrojoną cebulę. Dodaj pieczarki pokrojone w półplasterki, dopraw solą i pieprzem, wymieszaj. Smaż przez 7 minut. Po tym czasie dodaj pokrojonę w kostkę paprykę. Smaż przez 5 minut. Po tym czasie dodaj do warzyw kukurydzę i drobno pokrojone ogórki. Do warzyw dodaj majonez i ketchup. Całość dokładnie wymieszaj.
- Kotlety przełóż na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.
- Na mięsie równomiernie rozłóż przygotowany farsz warzywny. Wierzch kotletów posyp serem żółtym startym na dużych oczkach tarki.
- Kotlety wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza i piecz przez 25 minut.
Smacznego!
Polecam Ci również inne przepisy na kurczaka:
Źródło przepisu: przyslijprzepis.pl