Puszyste, pięknie wyrastające rogaliki drożdżowe na kwaśnej śmietanie z Nutellą. Pycha!
Rogaliki drożdżowe na kwaśnej śmietanie - składniki:
- 3 szklanki mąki pszennej tortowej
- 40 g drożdży
- 3/4 szklanki cukru
- 250 ml kwaśnej śmietany 18%
- 2 łyżeczki cukru waniliowego
- 2 jajka
- 50 g roztopionego i ostudzonego masła
- 1 jajko do posmarowania rogalików
- dodatkowo: Nutella, możesz równiez użyć innego nadzienia, np. marmoladę czy powidła
Jak zrobić rogaliki drożdżowe na śmietanie?
- Do miseczki wkrusz drożdże, dodaj cukier i mieszaj do czasu całkowitego rozpuszczenia się drożdży. Kolejno dodaj śmietanę, dokładnie wymieszaj.
- Do dużej miski przesiej mąkę, dodaj cukier waniliowy, jajka, masło i drożdże ze śmietaną. Zagnieć gładkie i elastyczne ciasto. Przykryj bawełnianą ściereczką i odstaw w ciepłe miejesce na około 45 minut, by ciasto wyrosło.
- Wyrośnięte ciasto podziel na pół i na stolnicy podsypanej mąką rozwałkuj każdą część na kształt koła. Każdą część pokrój na 8 równych trójkątów. Na każdy trójkąt połóż 1 łyżeczkę kremu czekoladowego i zwiń, rozpoczynając od podstawy trójkąta, na kształt rogalika.
- Gotowe rogaliki przełóż na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, zachowując dość duże odstępy. Rogaliki przykryj ściereczką i odstaw do wyrośnięcia na około 20 minut.
- Rogaliki posmaruj roztrzepanym jajkiem, wstaw do piekarnika nagrzanego do 190 stopni Celsjusza i piecz przez 20 minut.
Smacznego!
Polecam Ci również inne przepisy na rogaliki: