Wyśmienite, delikatne w smaku kotlety z kaszy kuskus z dodatkiem marchewki i cukinii to pomysł na pyszny obiad lub pożywną przekąskę dla małych i dużych.
Kotlety z kuskusu, marchewki i cukinii - składniki:
- 1,5 szklanki kaszy kuskus
- bulion drobiowy lub warzywny
- 2 małe cebule
- 1 marchewka
- 2 małe cukinie
- 2 łyżki mąki
- 2 jajka
- przyprawy: sól i pieprz
- dodatkowo: olej do smażenia
Jak zrobić kotlety z kuskusu, marchewki i cukinii?
- Kaszę kuskus wsyp do miski i zalej gorącym bulionem w ten sposób, by bulion wystawał 1 cm ponad kaszą. Przykryj talerzem i odstaw na kilka minut na bok.
- Na dobrze rozgrzanym oleju przesmaż drobno pokrojoną cebulę. Cebulę dodaj do kaszy kuskus. Wymieszaj. Całość pozostaw do ostudzenia.
- Marchewkę obierz i zetrzyj na małych oczkach tarki, a cukinię na dużych (cukinię można obrać, ale nie trzeba).
- Do miski z kaszą i cebulą dodaj cukinię i marchewkę. Kolejno dodaj mąkę i jajka. Całość dopraw solą i pieprzem. Dokładnie wymieszaj i wstaw do lodówki na około 15 minut.
- Z powstałej masy formuj kotleciki i obtaczaj je w bułce tartej.
- Kotlety smaż na rozgrzanym oleju, z obu stron, do zarumienienia.
Smacznego!
Polecam Ci również inne przepisy na kotlety: