Delikatne w smaku, miękkie i puszyste knedle serowe z dodatkiem jabłka. Polecam. :)
Knedle serowe z jabłkiem - składniki:
- 500 g twarogu
- 3-4 jabłka
- 2 jajka
- 1 i 3/4 szklanki mąki pszennej
- szczypta soli
- do obtoczenia jabłek: 0,5 szklanki cukru trzcinowego + 1 łyżeczka cynamonu
Jak zrobić knedle serowe z jabłkiem?
- Jabłka obierz i pokrój na kawałki lub przy pomocy specjalnej łyżki wytnij kulki z jabłek.
- Twaróg dobrze rozgnieć widelcem.
- Do twarogu dodaj jajka, mąkę i szczyptę soli. Zagnieć gładkie i elastyczne ciasto.
- Do płaskiego talerza wsyp cukier i cynamon, wymieszaj. Przygotowane kawałek jabłek obtaczaj w cukrze z cynamonem.
- Z ciasta na knedle oderwij niewielką ilość ciasta, rozpłaszcz ją, ułóż na środku kawałek jabłka. Zlep końce ciasta i uformuj okrągłego knedla.
- W dużym garnku zagotuj wodę ze szczyptą soli. Na wrzątek wrzucaj knedle i gotuj przez 5 minut, licząc od momentu wypłynięcia knedli na powierzchnię wody.
- Knedle doskonale smakują z przyrumienioną bułką tartą z dodatkiem cukru trzcinowego i cynamonu, a także ze śmietanką i cukrem pudrem.
Smacznego!
Źródło przepisu: przyslijprzepis.pl