Lekkie, szybkie i proste placuszki z dodaniem jogurtu naturalnego i proszku budyniowego to idealny pomysł na śniadanie czy przekąskę w ciągu dnia, ponieważ placki doskonale smakują na ciepło, jak i na zimno.
Placki budyniowo-jogurtowe - składniki:
- 2 jajka
- 2 łyżki cukru trzcinowego
- 1 cukier waniliowy (16 g)
- 250 ml jogurtu naturalnego
- 1 szklanka mąki pszennej
- 1 budyń waniliowy lub śmietankowy (proszek: 40 g)
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- opcjonalnie: cukier puder
Jak zrobić placki budyniowo-jogurtowe?
- Do miski wbij jajka, dodaj cukier trzcinowy, cukier waniliowy i jogurt. Krótko zmiksuj.
- W osobnej misce wymieszaj ze sobą mąkę wraz z proszkiem budyniowym i proszkiem do pieczenia.
- Suche składniki wsyp do mokrych, ponownie krótko zmiksuj.
- Na patelni rozgrzej olej. Łyżką nakładaj ciasto formując placuszki. Smaż z obu stron na złoty kolor.
- Po usmażeniu możesz oprószyć wierzch placków cukrem pudrem.
Smacznego!
Polecam Ci również inne przepisy na placki: