Wyśmienite kotlety schabowe w nowej odsłonie, będące połączeniem traydycyjnego kotleta z plackiem ziemniaczanym. Polecam wypróbować. :)
Kotlety schabowe w panierce ziemniaczanej - składniki:
- 600 g schabu
- 5-6 średniej wielkości ziemniaków
- 3 jajka
- 6 łyżek mąki pszennej
- 0,5 pęczka natki pietruszki
- 2 łyżeczki majeranku
- 1 łyżeczka tymianku
- 1 łyżeczka rozmarynu
- sól i pieprz
- dodatkowo: olej do smażenia
Jak zrobić kotlety schabowe w panierce ziemniaczanej?
- Mięso oczyść, osusz i pokrój na kotlety. Każdy kawałek mięsa rozbij tłuczkiem, dopraw z obu stron solą i wstaw do lodówki.
- Przygotuj panierkę. Ziemniaki obierz i zetrzyj na dużych oczkach tarki.
- Odciśnij powstały sok, a następnie dodaj mąkę, jajko, natkę pietruszki, majeranek, tymianek, rozmaryn, sól i pieprz.
- Mięso wyjmij z lodówki i każdy kawałek dokładnie obtocz w przygotowanej panierce ziemniaczanej.
- Kotlety smaż na dobrze rozgrzanym oleju z obu stron do zarumienienia.
Smacznego!
Polecam Ci również inne przepisy na kotlety schabowe: