Pyszne, puszyste i soczystek kotlety mielone z dodatkiem majonezu duszone w kremowym sosie pomidorowym.
Kotlety mielone w sosie pomidorowym - składniki na kotlety:
- 500 g mięsa mielonego wieprzowego
- 1 mała cebula
- 2 ząbki czosnku
- 1,5 łyżki majonezu
- 3 łyżki kaszy manny
- przyprawy: sól i pieprz
- dodatkowo: mąka i olej do smażenia
Kotlety mielone w sosie pomidorowym - składniki na sos:
- 1 duża cebula
- 4 pomidory malinowe
- 200 ml śmietanki 30%
- przyprawy: sól, pieprz, zioła prowansalskie, tymianek
- dodatkowo: olej do smażenia
Jak zrobić kotlety mielone w sosie pomidorowym?
- Do miski przełóż mięso, dodaj drobno posiekaną cebulę, przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku, majonez, kaszę mannę, sól i pieprz. Dokładnie wyrób mięsną masę. Z powstałej masy formuj kotlety i obtaczaj je w mące. Kotlety smaż na rozgrzanym oleju, z obu stron, do zarumienienia.
- W garnku z grubym dnem rozgrzej olej i zeszklij drobno pokrojoną cebulę.
- Pomidory sparz, obierz ze skórki, pokrój w drobną kostkę i wrzuć do cebuli. Dodaj zioła prowansalskie, tymianek, sól i pieprz. Wlej śmietankę, wymieszaj. Gotuj 3 minuty. Następnie dodaj kotlety. Całość duś na niewielkiej mocy palnika przez 10 minut.
Smacznego!
Polecam Ci również inne przepisy na kotlety mielone: