sobota, listopada 28, 2020

Siekane kotlety drobiowe z brokułem i słonecznikiem

Siekane kotlety drobiowe z brokułem i słonecznikiem

Siekane kotlety z kurczaka z brokułami i pestkmi słonecznika są proste w przygotowaniu i wyśmienicie smakują.
Siekane kotlety drobiowe z brokułem i słonecznikiem


Siekane kotlety drobiowe z brokułem i słonecznikiem - składniki:

  • 1 mała, biała część pora
  • 1 brokuł
  • 2 filety z piersi kurczaka (około 500-600 g)
  • 5 łyżek ziaren słonecznika
  • 4 jajka
  • 6 łyżek mąki
  • 300 ml jogurtu naturalnego
  • przyprawy: sól, pieprz, słodka papryka, czosnek suszony, zioła prowansalskie, tymianek
  • dodatkowo: masło klarowane, olej do smażenia



Jak zrobić siekane kotlety drobiowe z brokułami?

  • Pora pokrój w półplasterkki i przesmaż na maśle klarowanym.
  • Brokuła umyj, podziel na różyczki i bardzo drobno pokrój.
  • Filety z kurczaka oczyść, osusz i pokrój w kostkę.
  • Ziarna słonecznika upraż na suchej patelni. 
  • Do miski wrzuć kurczaka, pora, brokuła i pestki slonecznika. Dodaj również jajka, mąkę, jogurt naturalny i przyprawy. Masę dokładnie wymieszaj.
  • Na patelni rozgrzej olej. Łyżką nabieraj masę, kładź na patelnię, formując niewielkie kotleciki. Smaż z obu stron do zarumienienia.
Smacznego!


Polecam Ci również inne przepisy na siekane kotlety drobiowe:


piątek, listopada 27, 2020

Spaghetti carbonara ze śmietaną

Spaghetti carbonara ze śmietaną

Jeśli poszukujesz pomysłu na prosty, szybki i wyśmienity w smaku obiad, polecam Ci przepis na spaghetii carbonara ze śmietaną. Sos do spaghetii carbonara przygotowany na bazie słodkiej śmietanki, jajek i sera Grana Padano z dodatkiem wędzonego boczku jest wyjątkowo kremowy i pyszny. Bardzo polecam ten przepis! 
Spaghetti carbonara ze śmietaną




Przepis na spaghetti carbonara ze śmietaną - składniki:

  • 300 g makaronu spaghetti
  • 150 g boczku wędzonego
  • 150 ml śmietanki 30%
  • 3 jajka
  • 45 g sera Grana Padano + mała garść do posypania
  • przyprawy: sól i pieprz


Jak zrobić spaghetti carbonara na śmietanie?

  • Makaron ugotuj al dente w osolonej wodzie. Odcedź. Makaronu nie przelewaj zimną wodą.
  • Do wysokiego naczynia dodaj śmietankę, jajka, ser, sól i pieprz. Całość zmiksuj.
  • Boczek pokrój w drobną kostkę. Podsmaż na suchej patelni, na niskiej mocy palnika, aż się zarumieni.
  • Ugotowany makaron dodaj do gorącego boczku. Cały czas mieszając podsmażaj przez około 1 minutę.
  • Patelnię zdejmij z kuchenki, dodaj masę śmietanowo-jajeczną i energicznie wymieszaj. Mieszaj przez chwilę, aż wszystkie składniki dobrze się ze sobą połączą, a sos zgęstnieje.
  • Spaghetti wyłóż na talerz i posyp pozostałym serem.

Smacznego!
Spaghetti carbonara ze śmietaną

Spaghetti carbonara ze śmietaną

Spaghetti carbonara ze śmietaną

środa, listopada 25, 2020

Piernik marchewkowy

Piernik marchewkowy

Piernik marchewkowy - wilgotny i długo utrzymujący swoją świeżość to pyszne ciasto, nie tylko na nadchodzące święta. Polecam!
Piernik marchewkowy



Prosty przepis na piernik marchewkowy - składniki:

  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 2,5 łyżki przyprawy do piernika
  • 1 łyżka kakao
  • 1 szklanka oleju
  • 1 szklanka cukru (z lekką górką)
  • 3 jajka
  • 2 szklanki marchewki
  • 1 duża pomarańcza

Składniki na polewę czekoladową:

  • 100 g masła
  • 5 łyżek kakao
  • 3/4 szklanki cukru pudru
  • 4 łyżki mleka

 

Jak zrobić piernik marchewkowy?

  • W misce połącz ze sobą mąkę, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną, przyprawę do piernika i kakao.
  • Olej, cukier i jajka miksuj na najwyższych obrotach miksera przez około 5 minut. Następnie dodaj startą na średnich oczkach tarki marchewkę i skórkę oartą z wyszorowanej pomarańczy. Zmniejsz obroty miksera, krótko zmiksuj. Kolejno dodaj suche składniki, ponownie krótko zmiksuj, tylko do połączenia sie składników.
  • Tortownicę o średnicy 24 cm wyłóż papierem do pieczenia. Do formy przelej ciasto, wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza i piecz przez 1 godzinę 10 minut. Ciasto pozostaw do ostudzenia.
  • Przygotuj polewę czekoladową. Masło roztop w rondelku. Dodaj przesiany cukier, puder, kakao i mleko. Dobrze wymieszaj. Polewę lekko podgrzej, ale jej nie gotuj. Pozostaw do ostudzenia.
  • Ostudzony piernik polej polewą czekoladową.
Smacznego!
Piernik marchewkowy

Piernik marchewkowy

Piernik marchewkowy

poniedziałek, listopada 23, 2020

Sałatka z mozzarellą i kiełbasą żywiecką

Sałatka z mozzarellą i kiełbasą żywiecką

Pyszna sałatka z pomidorem, kiełbasą żywiecką i mozzarellą z dodatkiem sosem jogurtowego z ketchupem. Polecam. :)



Sałatka z kiełbasą żywiecką i mozzarellą - składniki:

  • kilka liści sałaty lodowej lub masłowej
  • 1 duży pomidor malinowy
  • kilkanaście plasterków kiełbasy żywieckiej
  • 125 g mozzarelli
  • 0,5 pęczka natki pietruszki

Sałatka z mozzarellą i kiełbasą żywiecką - składniki na sos:

  • 3 łyżki jogurtu greckiego
  • 1 łyżka majonezu
  • 1 łyżka ketchupu pikantnego
  • sól i pieprz



Jak zrobić sałatkę z mozzarellą i kiełbasą żywiecką?

  • Sałatę porwij na mniejsze kawałki.
  • Pomidora pokrój w kostkę. 
  • Kiełbasę żywiecką pokrój w paski.
  • Mozzarellę pokrój w plastry. 
  • Natkę pietruszki drobno posiekaj.
  • Składniki na sos przełóż do miseczki i wymieszaj ze sobą.
  • Na talerzu rozłóż sałatę, kolejno ułóż pomidora, kiełbasę żywiecką, sos i mozzarellę. Całość oprósz natką pietruszki.
Smacznego!

Polecam Ci również inne przepisy na sałatki:

niedziela, listopada 22, 2020

Roladki drobiowe z serem feta i koperkiem

Roladki drobiowe z serem feta i koperkiem

Zastanawiasz się z czym zrobić roladki drobiowe? Moją propozycją na dziś jest masło, ser feta i koperek. To wyśmienite połączenie, które warto wypróbować. :)
Roladki drobiowe z serem feta i koperkiem


Roladki drobiowe z serem feta i koperkiem - składniki:

  • 2 filety z piersi kurczaka (około 500-600 g)
  • 4 łyżeczki masła
  • 150 g sera feta
  • 1 pęczek koperku
  • do panierowania: 2 jajka + mąka + bułka tarta
  • przyprawy: sól i pieprz
  • olej do smażenia




Przepis na roladki drobiowe z serem feta i koperkiem:

  • Filety oczyść, osusz i przekrój na dwa kotlety. Dość cienko rozbij, dopraw solą i pieprzem. 
  • Ser feta pokrój na 4 kawałki.
  • Koperek drobno posiekaj. Każdy kawałek sera obtocz w koperku. 
  • Na każdym kawałku mięsa kładź łyżeczkę masła i ser feta obtoczony w koperku.
  • Mięso ściśle zwiń w roladkę. W razie potrzeby możesz je spiąć wykałaczkami.
  • Roladki obtaczaj kolejno w mące, jajku i bułce tartej.
  • Roladki smaż na rozgrzanym oleju z obu stron, do zarumienienia.
Smacznego!

Polecam Ci również inne przepisy na roladki:

sobota, listopada 21, 2020

Sałatka z rzodkiewką, marchewką i jajkiem

Sałatka z rzodkiewką, marchewką i jajkiem

Wyśmienita sałatka z sałaty lodowej, ogórka, rzodkiewki i marchewki z dodatkiem jajek i sosu czosnkowego. 
Sałatka z rzodkiewką, marchewką i jajkiem



Sałatka warstwowa z rzodkiewką, marchewką i jajkiem - składniki:

  • 0,5 sałaty lodowej
  • 3 ogórki gruntowe
  • 1 marchewka
  • 5 rzodkiewek
  • 1 cebula dymka
  • 0,5 szklanki posiekanego szczypiorku z dymki
  • 3 jajka ugotowane na twardo
  • 0,5 pęczka natki pietruszki


Sałatka warstwowa z rzodkiewką, marchewką i jajkiem - składniki na sos czosnkowy:

  • 200 g jogurtu naturalnego gęstego
  • 1 łyżka majonezu
  • 1 ząbek czosnku
  • 0,5 łyżeczki cukru
  • sól i pieprz


Jak zrobić sałatkę warstwową z rzodkiewką, marchewką i jajkiem?

  • Sałatę lodową porwij na mniejsze kawałki.
  • Ogórki obierz i pokrój w kostkę, 
  • Marchewkę obierz i zetrzyj na dużych oczkach tarki.
  • Rzodkiewki pokrój w półplasterki, 
  • Cebulkę drobno pokrój.
  • Jajka pokrój w drobną kostkę.
  • Natkę pietruszki drobno posiekaj.
  • Sałatę wymieszaj z ogórkami, marchewką, rzodkiewką, cebulą i szczypiorkiem.
  • Przygotuj sos. Do miseczki dodaj jogurt, majonez, przeciśniety przez praskę ząbek czosnku, cukier, sól i pieprz. Wymieszaj.
  • Do miski przełóż połowę sałaty wymieszanej z pozostałymi warzywami, kolejno połowę sosu, pozostałą sałatę z warzywami, następnie pokrojone jajka i pozostałą część sosu. Wierzch sałatki oprósz natką pietruszki. 
Smacznego!

Polecam Ci również inne przepisy na sałatki:

piątek, listopada 20, 2020

Szybki piernik z orzechami

Szybki piernik z orzechami

Szybki piernik z orzechami, który można przygotować nawet dzień przed świętami. Nie wymaga on leżakowania zarówno przed, jak i po pieczeniu. Wystarczy go upiec, udekorować polewą czekoladową i zajadać. Polecam!
Szybki piernik z orzechami




Szybki piernik z orzechami - składniki:

  • 250 g miodu
  • 1 szklanka cukru
  • 200 g masła
  • 3 szklanki mąki pszennej
  • 1,5 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1 łyżka kakao
  • 3 łyżki przyprawy do piernika
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 3 jajka
  • 1 szklanka mleka
  • 50 g płatków migdałowych
  • 50 g rodzynków
  • 100 g orzechów laskowych

Szybki piernik z orzechami - składniki na polewę czekoladową:

  • 100 g masła
  • 5 łyżek kakao
  • 3/4 szklanki cukru pudru
  • 4 łyżki mleka

Jak zrobić szybki piernik z orzechami?

  • Miód, cukier i masło przełóż do garnka i podgrzej na małym ogniu. Po rozpuszczeniu się składników dodaj 1 szklankę mąki, energicznie mieszając gotuj około 2 minut, po czym odstaw mieszankę do ostudzenia.
  • Po ostudzeniu dodaj pozostałą mąkę, sodę oczyszczoną, kakao, przyprawę do piernika, cynamon, jajka i mleko. Dokładnie zmiksujj wszystkie składniki.
  • Na koniec dodaki płatki migdałowe, rodzynki i posiekane orzechy. Wymieszaj.
  • Masę przelej do tortownicy o średnicy 24 cm wyłożonej papierem do pieczenia, wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piecz przez około 45 minut - do suchego patyczka. 
  • Przygotuj polewę. Masło roztop w rondelku. Dodaj przesiany cukier, puder, kakao i mleko. Dobrze wymieszaj. Polewę lekko podgrzej, ale jej nie gotuj. Pozostaw do ostudzenia.
  • Ostudzony piernik polej polewą czekoladową.
Smacznego!
Szybki piernik z orzechami

Szybki piernik z orzechami

Szybki piernik z orzechami

Copyright © 2016 Słodko-słone pichcenie , Blogger