Szybki piernik na święta, który swój wyjątkowy smak i wilgotność zawdzięcza dodatkowi powideł śliwkowych. Piernik jest miękki, gotowy do zajadania od razu po przygotowaniu, a przy tym długo utrzymuje swoją świeżość. To przepis na najlepszy piernik na święta!
Piernik z powidłami śliwkowymi - składniki:
- 250 g masła
- 1 szklanka powideł śliwkowych
- 2 łyżki miodu
- 3 łyżki kakao
- 2 łyżki przyprawy do piernika
- 2 szklanki mąki pszennej tortowej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 0,5 łyżeczki sody oczyszczonej
- 3 jajka
- 3/4 szklanki cukru
Piernik z powidłami - składniki na polewę czekoladową:
- 100 g masła
- 5 łyżek kakao
- 3/4 szklanki cukru pudru
- 4 łyżki mleka
Piernik z powidłami - przepis:
- Masło roztop w rondelku. Następnie dodaj powidła, miód, kakao i przyprawę do piernika. Wymieszaj. Pozostaw do ostudzenia.
- Mąkę przesiej do miski wraz z proszkiem do pieczenia i sodą oczyszczoną.
- Jajka zmiksuj z cukrem na jasną i puszystą masę. Cały czas miksując powoli dodawaj ostudzone masło z dodatkami oraz przesiane suche składniki.
- Tortownicę o średnicy 24 cm wyłóż papierem do pieczenia. Ciasto przełóż do formy, wstaw do piekarnika nagrzanego do 170 stopni Celsjusza i piecz przez 50-55 minut - do suchego patyczka.
- Przygotuj polewę. Masło roztop w rondelku. Dodaj przesiany cukier, puder, kakao i mleko. Dobrze wymieszaj. Polewę lekko podgrzej, ale jej nie gotuj. Pozostaw do ostudzenia.Ostudzony piernik polej polewą czekoladową.
Smacznego!
Polecam Ci rownież inne przepisy na piernik: