wtorek, grudnia 01, 2020

Sernik kokosowy z białą czekoladą (bez pieczenia)

Sernik kokosowy z białą czekoladą (bez pieczenia)

Wyśmienity w smaku kokosowy sernik na zimno z mascarpone, śmietaną kremówką i białą czekoladą. Niebo w gębie! 
Sernik kokosowy z białą czekoladą (bez pieczenia)


Kokosowy sernik na zimno z mascarpone i białą czekoladą - składniki:

  • 1 kg trzykrotnie mielonego twarogu (użyłam z wiaderka)
  • 250 g mascarpone
  • 250 ml śmietany kremówki 30%
  • 250-275 g cukru pudru
  • 150 g białej czekolady
  • 100 g wiórków kokosowych
  • 3,5 łyżki żelatyny
  • 2/3 szklanki wody
  • 35-40 sztuk okrągłych biszkoptów
  • cukier puder do oprószenia ciasta


Sernik na zimno kokosowy z białą czekoladą - przepis:

  • Tortownicę o średnicy 25-26 cm wyłóż papierem do pieczenia. Na jej dno poukładaj biszkopty.
  • Żelatynę zalej zimną wodą i odstaw na 10 minut, by napęczniała. Po tym czasie krótko podgrzej, tylko do jej rozpuszczenia się.
  • Śmietanę kremówkę ubij na sztywno z  mascarpone i cukrem pudrem.
  • Do dużej miski przełóż ser oraz dodaj śmietankę ubitą z mascarpone. Krótko zmiksuj. Wciąż miksując, cienkim strumieniem wlej żelatynę, 
  • Do masy dodaj posiekaną białą czekoladę i wiórki kokosowe. Całość wymieszaj przy pomocy łyżki.
  • Masę wylej na ułożone w formie biszkopty. Wyrównaj, przykryj pozostałymi biszkoptami i oprósz cukrem pudrem. 
  • Sernik wstaw na kilka godzin do lodówki.
Smacznego!

Polecam Ci również inne przepisy na sernik:


poniedziałek, listopada 30, 2020

Pulpety z kaszą jaglaną w sosie pomidorowo-paprykowym

Pulpety z kaszą jaglaną w sosie pomidorowo-paprykowym

Wyśmienite pulpety drobiowe z kaszą jaglaną i mozzarellą w sosie pomidorowo-paprykowym.  Prosto i pysznie. :)
Pulpety z kaszą jaglaną w sosie pomidorowo-paprykowym




Pulpety z kaszą jaglaną w sosie pomidorowym - składniki na pulpety:

  • 0,5 szklanki kaszy jaglanej
  • 2 filety z piersi kurczaka (około 500-600 g)
  • 100 g mozzarelli
  • 1 jajko
  • 2 marchewki
  • przyprawy: sól, pieprz, majeranek, tymianek, słodka papryka, 3 liście laurowe, 2 ziela angielskie


Pulpety z kaszą jaglaną - składniki na sos pomidorowo-paprykowy:

  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 500 ml przecieru pomidorowego
  • puszka krojonych pomidorów
  • 1 papryka czerwona
  • 2 ugotowane marchewki (te, które gotowały się z pulpetami)
  • 1 szklanka bulionu pozostałego po gotowaniu pulpetów
  • 200 g śmietany 18%
  • przyprawy: sól, pieprz, słodka papryka, bazylia, zioła prowansalskie, cukier
  • dodatkowo: olej do smażenia


Przepis na pulpety z kaszą jaglaną w sosie pomidorowym:

  • W pierwszej kolejności ugotuj kaszę jaglaną. Odmierzoną kaszę wsyp na sitko z drobnymi oczkami i przepłucz gorącą wodą. W garnku zagotuj 1 i 1/4 szklanki wody z 1,5 łyżki oleju i szczyptą soli. Kaszę jaglaną wrzuć na gotującą się wodę, przemieszaj i przykryj pokrywką. Kaszę gotuj na najmniejszej mocy palnika przez około 16-17 minut. Wyłącz gaz, pozostaw kaszę pod przykryciem jeszcze na 5 minut. Zdejmij pokrywkę i pozostaw kaszę do ostudzenia.
  • Do miski dodaj mięso mielone, kaszę, pokrojoną w kostkę mozzarellę, jajko oraz przyprawy: sól, pieprz, majeranek, tymianek i słodką papryką.. Dokładnie wyrób masę na pulpety.
  • Do garnka wlej wodę, dodaj sól, obrane i przekrojone na pół marchewki, liście laurowe oraz ziele angielskie. Całość zagotuj.
  • Z powstałej masy uformuj niewielkie pulpety, wkładaj na wrzątek i gotuj 25 minut, licząc od momentu wypłynięcia na powierzchnię. 
  • Przygotuj sos pomidorowo-paprykowy.  Na dobrze rozgrzanym oleju przesmaż drobno pokrojoną cebulę i przeciśnięte przez praskę czosnek
  • Do wysokiego naczynia wlej przecier pomidorowy, dodaj pomidory, pokrojoną na mniejsze kawałki paprykę i ugotowane marchewki. Całość zblenduj na gładki sos, dodaj bulion, wymieszaj i wlej do zeszklonej cebuli z czosnkiem. Sos dopraw solą, pieprzem, słodką papryką, bazylią, ziołami prowansalskimi i szczyptą cukru. Do sosu włóż przygotowane pulpety i gotuj pod przykryciem przez około 20-25 minut. 
  • Pulpety zdejmij z ognia i dodaj zahartowaną śmietanę. Wymieszaj.
Smacznego!

Polecam Ci również inne przepisy na pulpety:

niedziela, listopada 29, 2020

Szybki piernik z powidłami

Szybki piernik z powidłami

Szybki piernik na święta, który swój wyjątkowy smak i wilgotność zawdzięcza dodatkowi powideł śliwkowych. Piernik jest miękki, gotowy do zajadania od razu po przygotowaniu, a przy tym długo utrzymuje swoją świeżość. To przepis na najlepszy piernik na święta! 
Szybki piernik z powidłami


Piernik z powidłami śliwkowymi - składniki:

  • 250 g masła
  • 1 szklanka powideł śliwkowych
  • 2 łyżki miodu
  • 3 łyżki kakao
  • 2 łyżki przyprawy do piernika
  • 2 szklanki mąki pszennej tortowej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 0,5 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 3 jajka
  • 3/4 szklanki cukru

Piernik z powidłami - składniki na polewę czekoladową:

  • 100 g masła 
  • 5 łyżek kakao
  • 3/4 szklanki cukru pudru
  • 4 łyżki mleka


Piernik z powidłami - przepis:

  • Masło roztop w rondelku. Następnie dodaj powidła, miód, kakao i przyprawę do piernika. Wymieszaj. Pozostaw do ostudzenia.
  • Mąkę przesiej do miski wraz z proszkiem do pieczenia i sodą oczyszczoną.
  • Jajka zmiksuj z cukrem na jasną i puszystą masę.  Cały czas miksując powoli dodawaj ostudzone masło z dodatkami oraz przesiane suche składniki.
  • Tortownicę o średnicy 24 cm wyłóż papierem do pieczenia. Ciasto przełóż do formy, wstaw do piekarnika nagrzanego do 170 stopni Celsjusza i piecz przez 50-55 minut - do suchego patyczka.
  • Przygotuj polewę. Masło roztop w rondelku. Dodaj przesiany cukier, puder, kakao i mleko. Dobrze wymieszaj. Polewę lekko podgrzej, ale jej nie gotuj. Pozostaw do ostudzenia.Ostudzony piernik polej polewą czekoladową.

Smacznego!

Polecam Ci rownież inne przepisy na piernik:

sobota, listopada 28, 2020

Siekane kotlety drobiowe z brokułem i słonecznikiem

Siekane kotlety drobiowe z brokułem i słonecznikiem

Siekane kotlety z kurczaka z brokułami i pestkmi słonecznika są proste w przygotowaniu i wyśmienicie smakują.
Siekane kotlety drobiowe z brokułem i słonecznikiem


Siekane kotlety drobiowe z brokułem i słonecznikiem - składniki:

  • 1 mała, biała część pora
  • 1 brokuł
  • 2 filety z piersi kurczaka (około 500-600 g)
  • 5 łyżek ziaren słonecznika
  • 4 jajka
  • 6 łyżek mąki
  • 300 ml jogurtu naturalnego
  • przyprawy: sól, pieprz, słodka papryka, czosnek suszony, zioła prowansalskie, tymianek
  • dodatkowo: masło klarowane, olej do smażenia



Jak zrobić siekane kotlety drobiowe z brokułami?

  • Pora pokrój w półplasterkki i przesmaż na maśle klarowanym.
  • Brokuła umyj, podziel na różyczki i bardzo drobno pokrój.
  • Filety z kurczaka oczyść, osusz i pokrój w kostkę.
  • Ziarna słonecznika upraż na suchej patelni. 
  • Do miski wrzuć kurczaka, pora, brokuła i pestki slonecznika. Dodaj również jajka, mąkę, jogurt naturalny i przyprawy. Masę dokładnie wymieszaj.
  • Na patelni rozgrzej olej. Łyżką nabieraj masę, kładź na patelnię, formując niewielkie kotleciki. Smaż z obu stron do zarumienienia.
Smacznego!


Polecam Ci również inne przepisy na siekane kotlety drobiowe:


piątek, listopada 27, 2020

Spaghetti carbonara ze śmietaną

Spaghetti carbonara ze śmietaną

Jeśli poszukujesz pomysłu na prosty, szybki i wyśmienity w smaku obiad, polecam Ci przepis na spaghetii carbonara ze śmietaną. Sos do spaghetii carbonara przygotowany na bazie słodkiej śmietanki, jajek i sera Grana Padano z dodatkiem wędzonego boczku jest wyjątkowo kremowy i pyszny. Bardzo polecam ten przepis! 
Spaghetti carbonara ze śmietaną




Przepis na spaghetti carbonara ze śmietaną - składniki:

  • 300 g makaronu spaghetti
  • 150 g boczku wędzonego
  • 150 ml śmietanki 30%
  • 3 jajka
  • 45 g sera Grana Padano + mała garść do posypania
  • przyprawy: sól i pieprz


Jak zrobić spaghetti carbonara na śmietanie?

  • Makaron ugotuj al dente w osolonej wodzie. Odcedź. Makaronu nie przelewaj zimną wodą.
  • Do wysokiego naczynia dodaj śmietankę, jajka, ser, sól i pieprz. Całość zmiksuj.
  • Boczek pokrój w drobną kostkę. Podsmaż na suchej patelni, na niskiej mocy palnika, aż się zarumieni.
  • Ugotowany makaron dodaj do gorącego boczku. Cały czas mieszając podsmażaj przez około 1 minutę.
  • Patelnię zdejmij z kuchenki, dodaj masę śmietanowo-jajeczną i energicznie wymieszaj. Mieszaj przez chwilę, aż wszystkie składniki dobrze się ze sobą połączą, a sos zgęstnieje.
  • Spaghetti wyłóż na talerz i posyp pozostałym serem.

Smacznego!
Spaghetti carbonara ze śmietaną

Spaghetti carbonara ze śmietaną

Spaghetti carbonara ze śmietaną

środa, listopada 25, 2020

Piernik marchewkowy

Piernik marchewkowy

Piernik marchewkowy - wilgotny i długo utrzymujący swoją świeżość to pyszne ciasto, nie tylko na nadchodzące święta. Polecam!
Piernik marchewkowy



Prosty przepis na piernik marchewkowy - składniki:

  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 2,5 łyżki przyprawy do piernika
  • 1 łyżka kakao
  • 1 szklanka oleju
  • 1 szklanka cukru (z lekką górką)
  • 3 jajka
  • 2 szklanki marchewki
  • 1 duża pomarańcza

Składniki na polewę czekoladową:

  • 100 g masła
  • 5 łyżek kakao
  • 3/4 szklanki cukru pudru
  • 4 łyżki mleka

 

Jak zrobić piernik marchewkowy?

  • W misce połącz ze sobą mąkę, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną, przyprawę do piernika i kakao.
  • Olej, cukier i jajka miksuj na najwyższych obrotach miksera przez około 5 minut. Następnie dodaj startą na średnich oczkach tarki marchewkę i skórkę oartą z wyszorowanej pomarańczy. Zmniejsz obroty miksera, krótko zmiksuj. Kolejno dodaj suche składniki, ponownie krótko zmiksuj, tylko do połączenia sie składników.
  • Tortownicę o średnicy 24 cm wyłóż papierem do pieczenia. Do formy przelej ciasto, wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza i piecz przez 1 godzinę 10 minut. Ciasto pozostaw do ostudzenia.
  • Przygotuj polewę czekoladową. Masło roztop w rondelku. Dodaj przesiany cukier, puder, kakao i mleko. Dobrze wymieszaj. Polewę lekko podgrzej, ale jej nie gotuj. Pozostaw do ostudzenia.
  • Ostudzony piernik polej polewą czekoladową.
Smacznego!
Piernik marchewkowy

Piernik marchewkowy

Piernik marchewkowy

poniedziałek, listopada 23, 2020

Sałatka z mozzarellą i kiełbasą żywiecką

Sałatka z mozzarellą i kiełbasą żywiecką

Pyszna sałatka z pomidorem, kiełbasą żywiecką i mozzarellą z dodatkiem sosem jogurtowego z ketchupem. Polecam. :)



Sałatka z kiełbasą żywiecką i mozzarellą - składniki:

  • kilka liści sałaty lodowej lub masłowej
  • 1 duży pomidor malinowy
  • kilkanaście plasterków kiełbasy żywieckiej
  • 125 g mozzarelli
  • 0,5 pęczka natki pietruszki

Sałatka z mozzarellą i kiełbasą żywiecką - składniki na sos:

  • 3 łyżki jogurtu greckiego
  • 1 łyżka majonezu
  • 1 łyżka ketchupu pikantnego
  • sól i pieprz



Jak zrobić sałatkę z mozzarellą i kiełbasą żywiecką?

  • Sałatę porwij na mniejsze kawałki.
  • Pomidora pokrój w kostkę. 
  • Kiełbasę żywiecką pokrój w paski.
  • Mozzarellę pokrój w plastry. 
  • Natkę pietruszki drobno posiekaj.
  • Składniki na sos przełóż do miseczki i wymieszaj ze sobą.
  • Na talerzu rozłóż sałatę, kolejno ułóż pomidora, kiełbasę żywiecką, sos i mozzarellę. Całość oprósz natką pietruszki.
Smacznego!

Polecam Ci również inne przepisy na sałatki:

Copyright © 2016 Słodko-słone pichcenie , Blogger