Wyśmienity w smaku kokosowy sernik na zimno z mascarpone, śmietaną kremówką i białą czekoladą. Niebo w gębie!
Kokosowy sernik na zimno z mascarpone i białą czekoladą - składniki:
- 1 kg trzykrotnie mielonego twarogu (użyłam z wiaderka)
- 250 g mascarpone
- 250 ml śmietany kremówki 30%
- 250-275 g cukru pudru
- 150 g białej czekolady
- 100 g wiórków kokosowych
- 3,5 łyżki żelatyny
- 2/3 szklanki wody
- 35-40 sztuk okrągłych biszkoptów
- cukier puder do oprószenia ciasta
Sernik na zimno kokosowy z białą czekoladą - przepis:
- Tortownicę o średnicy 25-26 cm wyłóż papierem do pieczenia. Na jej dno poukładaj biszkopty.
- Żelatynę zalej zimną wodą i odstaw na 10 minut, by napęczniała. Po tym czasie krótko podgrzej, tylko do jej rozpuszczenia się.
- Śmietanę kremówkę ubij na sztywno z mascarpone i cukrem pudrem.
- Do dużej miski przełóż ser oraz dodaj śmietankę ubitą z mascarpone. Krótko zmiksuj. Wciąż miksując, cienkim strumieniem wlej żelatynę,
- Do masy dodaj posiekaną białą czekoladę i wiórki kokosowe. Całość wymieszaj przy pomocy łyżki.
- Masę wylej na ułożone w formie biszkopty. Wyrównaj, przykryj pozostałymi biszkoptami i oprósz cukrem pudrem.
- Sernik wstaw na kilka godzin do lodówki.
Smacznego!
Polecam Ci również inne przepisy na sernik: