Wyjątkowo pyszny, aromatyczny i wilgotny piernik z jabłkami, orzechami włoskimi i rodzynkami.
Piernik z jabłkami i orzechami - składniki:
- 2 szklanki mąki
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 1 łyżka kakao
- 2,5 łyżki przyprawy do piernika
- 1 kg jabłek
- 4 jajka
- 2/3 szklanki cukru
- 2 łyżki miodu
- 2/3 szklanki oleju
- 0,5 szklanki orzechów włoskich
- 0,5 szklanki rodzynków
- cukier puder do oprószenia
Piernik z jabłkami na oleju - przepis:
- W misce wymieszaj ze sobą mąkę, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną, kakao i przyprawę do piernika.
- Jabłka obierz, wydrąż gniazda nasienne i pokrój w kostkę.
- Jajka ubij z cukrem i miodem na jasną i puszystą masę. Cały czas miksując wlej olej. Zmniejsz obroty miksera i w kilku partiach dodaj mąkę wymieszaną z pozostałymi suchymi składnikami. Krótko zmiksuj.
- Kolejno dodaj posiekane orzechy włoskie i rodzynki. Wymieszaj przy pomocy łyżki.
- Dodaj jabłka. Delikatnie wmieszaj je w ciasto.
- Tortownicę o średnicy 24-25 cm wyłóż papierem do pieczenia. Ciasto przełóż do formy, po czym wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza i piecz przez 1 godzinę 10 minut.
- Po ostudzeniu oprósz ciasto cukrem pudrem.
Smacznego!
Polecam Ci również inne przepisy na pierniki: