sobota, grudnia 05, 2020

Piernik z jabłkami

Piernik z jabłkami

Wyjątkowo pyszny, aromatyczny i wilgotny piernik z jabłkami, orzechami włoskimi i rodzynkami.
Piernik z jabłkami




Piernik z jabłkami i orzechami - składniki:

  • 2 szklanki mąki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 1 łyżka kakao
  • 2,5 łyżki przyprawy do piernika
  • 1 kg jabłek
  • 4 jajka
  • 2/3 szklanki cukru
  • 2 łyżki miodu
  • 2/3 szklanki oleju
  • 0,5 szklanki orzechów włoskich
  • 0,5 szklanki rodzynków
  • cukier puder do oprószenia


Piernik z jabłkami na oleju - przepis:

  • W misce wymieszaj ze sobą mąkę, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną, kakao i przyprawę do piernika.
  • Jabłka obierz, wydrąż gniazda nasienne i pokrój w kostkę.
  • Jajka ubij z cukrem i miodem na jasną i puszystą masę. Cały czas miksując wlej olej. Zmniejsz obroty miksera i w kilku partiach dodaj mąkę wymieszaną z pozostałymi suchymi składnikami. Krótko zmiksuj. 
  • Kolejno dodaj posiekane orzechy włoskie i rodzynki. Wymieszaj przy pomocy łyżki. 
  • Dodaj jabłka. Delikatnie wmieszaj je w ciasto.
  • Tortownicę o średnicy 24-25 cm wyłóż papierem do pieczenia. Ciasto przełóż do formy, po czym wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza i piecz przez 1 godzinę 10 minut.
  • Po ostudzeniu oprósz ciasto cukrem pudrem.
Smacznego!


Polecam Ci również inne przepisy na pierniki:

czwartek, grudnia 03, 2020

Placki z jabłkami i ricottą

Placki z jabłkami i ricottą

Lekkie jak chmurka i niesamowicie pyszne placki na bazie serka ricotta z dodatkiem jabłek.
Placki z jabłkami i ricottą


Placki z jabłkami i ricottą - składniki:

  • 3 duże jajka
  • 250 g ricotty
  • 2 łyżki miodu
  • 1 kopiasta szklanka mąki
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 3 jabłka
  • olej do smażenia


Placki z ricotty z jabłkami - przepis:

  • Białka ubij na sztywną pianę. Zmniejsz moc miksera i wciąż miksując dodaj żółtka, ricottę i miód. Kolejno wsyp mąkę, proszek do pieczenia i cukier waniliowy. Wymieszaj.
  • Do ciasta dodaj obrane i pokrojone w kostkę jabłka. Delikatnie wymieszaj.Na patelni rozgrzej olej. Łyżką nakładaj ciasto formując niewielkie placuszki. Smaż z obu stron na złoty kolor.
Smacznego!


    Polecam Ci również inne przepisy na placki:

    środa, grudnia 02, 2020

    Szybka sałatka jajeczna

    Szybka sałatka jajeczna

    Ekspresowa sałatka z jajkiem, ogórkiem i papryką, którą można przygotować w kilka minut.

    Szybka sałatka jajeczna




    Szybka sałatka jajeczna - składniki:

    • 4 jajka ugotowane na twardo
    • 2 małe ogórki gruntowe
    • 1 mała papryka czerwona
    • 1 pęczek szczypiorku
    • 2 łyżki majonezu
    • sól i pieprz


    Jak zrobić szybką sałatkę jajeczną?

    • Do miski dodaj pokrojone w kostkę jajka, ogórki i paprykę. Dodaj posiekany szczypiorek, majonez, sól i pieprz. Całość dokładnie wymieszaj. 
    Smacznego!

    Polecam Ci również przepisy na inne sałatki z jajkiem:

    wtorek, grudnia 01, 2020

    Sernik kokosowy z białą czekoladą (bez pieczenia)

    Sernik kokosowy z białą czekoladą (bez pieczenia)

    Wyśmienity w smaku kokosowy sernik na zimno z mascarpone, śmietaną kremówką i białą czekoladą. Niebo w gębie! 
    Sernik kokosowy z białą czekoladą (bez pieczenia)


    Kokosowy sernik na zimno z mascarpone i białą czekoladą - składniki:

    • 1 kg trzykrotnie mielonego twarogu (użyłam z wiaderka)
    • 250 g mascarpone
    • 250 ml śmietany kremówki 30%
    • 250-275 g cukru pudru
    • 150 g białej czekolady
    • 100 g wiórków kokosowych
    • 3,5 łyżki żelatyny
    • 2/3 szklanki wody
    • 35-40 sztuk okrągłych biszkoptów
    • cukier puder do oprószenia ciasta


    Sernik na zimno kokosowy z białą czekoladą - przepis:

    • Tortownicę o średnicy 25-26 cm wyłóż papierem do pieczenia. Na jej dno poukładaj biszkopty.
    • Żelatynę zalej zimną wodą i odstaw na 10 minut, by napęczniała. Po tym czasie krótko podgrzej, tylko do jej rozpuszczenia się.
    • Śmietanę kremówkę ubij na sztywno z  mascarpone i cukrem pudrem.
    • Do dużej miski przełóż ser oraz dodaj śmietankę ubitą z mascarpone. Krótko zmiksuj. Wciąż miksując, cienkim strumieniem wlej żelatynę, 
    • Do masy dodaj posiekaną białą czekoladę i wiórki kokosowe. Całość wymieszaj przy pomocy łyżki.
    • Masę wylej na ułożone w formie biszkopty. Wyrównaj, przykryj pozostałymi biszkoptami i oprósz cukrem pudrem. 
    • Sernik wstaw na kilka godzin do lodówki.
    Smacznego!

    Polecam Ci również inne przepisy na sernik:


    poniedziałek, listopada 30, 2020

    Pulpety z kaszą jaglaną w sosie pomidorowo-paprykowym

    Pulpety z kaszą jaglaną w sosie pomidorowo-paprykowym

    Wyśmienite pulpety drobiowe z kaszą jaglaną i mozzarellą w sosie pomidorowo-paprykowym.  Prosto i pysznie. :)
    Pulpety z kaszą jaglaną w sosie pomidorowo-paprykowym




    Pulpety z kaszą jaglaną w sosie pomidorowym - składniki na pulpety:

    • 0,5 szklanki kaszy jaglanej
    • 2 filety z piersi kurczaka (około 500-600 g)
    • 100 g mozzarelli
    • 1 jajko
    • 2 marchewki
    • przyprawy: sól, pieprz, majeranek, tymianek, słodka papryka, 3 liście laurowe, 2 ziela angielskie


    Pulpety z kaszą jaglaną - składniki na sos pomidorowo-paprykowy:

    • 1 cebula
    • 2 ząbki czosnku
    • 500 ml przecieru pomidorowego
    • puszka krojonych pomidorów
    • 1 papryka czerwona
    • 2 ugotowane marchewki (te, które gotowały się z pulpetami)
    • 1 szklanka bulionu pozostałego po gotowaniu pulpetów
    • 200 g śmietany 18%
    • przyprawy: sól, pieprz, słodka papryka, bazylia, zioła prowansalskie, cukier
    • dodatkowo: olej do smażenia


    Przepis na pulpety z kaszą jaglaną w sosie pomidorowym:

    • W pierwszej kolejności ugotuj kaszę jaglaną. Odmierzoną kaszę wsyp na sitko z drobnymi oczkami i przepłucz gorącą wodą. W garnku zagotuj 1 i 1/4 szklanki wody z 1,5 łyżki oleju i szczyptą soli. Kaszę jaglaną wrzuć na gotującą się wodę, przemieszaj i przykryj pokrywką. Kaszę gotuj na najmniejszej mocy palnika przez około 16-17 minut. Wyłącz gaz, pozostaw kaszę pod przykryciem jeszcze na 5 minut. Zdejmij pokrywkę i pozostaw kaszę do ostudzenia.
    • Do miski dodaj mięso mielone, kaszę, pokrojoną w kostkę mozzarellę, jajko oraz przyprawy: sól, pieprz, majeranek, tymianek i słodką papryką.. Dokładnie wyrób masę na pulpety.
    • Do garnka wlej wodę, dodaj sól, obrane i przekrojone na pół marchewki, liście laurowe oraz ziele angielskie. Całość zagotuj.
    • Z powstałej masy uformuj niewielkie pulpety, wkładaj na wrzątek i gotuj 25 minut, licząc od momentu wypłynięcia na powierzchnię. 
    • Przygotuj sos pomidorowo-paprykowy.  Na dobrze rozgrzanym oleju przesmaż drobno pokrojoną cebulę i przeciśnięte przez praskę czosnek
    • Do wysokiego naczynia wlej przecier pomidorowy, dodaj pomidory, pokrojoną na mniejsze kawałki paprykę i ugotowane marchewki. Całość zblenduj na gładki sos, dodaj bulion, wymieszaj i wlej do zeszklonej cebuli z czosnkiem. Sos dopraw solą, pieprzem, słodką papryką, bazylią, ziołami prowansalskimi i szczyptą cukru. Do sosu włóż przygotowane pulpety i gotuj pod przykryciem przez około 20-25 minut. 
    • Pulpety zdejmij z ognia i dodaj zahartowaną śmietanę. Wymieszaj.
    Smacznego!

    Polecam Ci również inne przepisy na pulpety:

    niedziela, listopada 29, 2020

    Szybki piernik z powidłami

    Szybki piernik z powidłami

    Szybki piernik na święta, który swój wyjątkowy smak i wilgotność zawdzięcza dodatkowi powideł śliwkowych. Piernik jest miękki, gotowy do zajadania od razu po przygotowaniu, a przy tym długo utrzymuje swoją świeżość. To przepis na najlepszy piernik na święta! 
    Szybki piernik z powidłami


    Piernik z powidłami śliwkowymi - składniki:

    • 250 g masła
    • 1 szklanka powideł śliwkowych
    • 2 łyżki miodu
    • 3 łyżki kakao
    • 2 łyżki przyprawy do piernika
    • 2 szklanki mąki pszennej tortowej
    • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
    • 0,5 łyżeczki sody oczyszczonej
    • 3 jajka
    • 3/4 szklanki cukru

    Piernik z powidłami - składniki na polewę czekoladową:

    • 100 g masła 
    • 5 łyżek kakao
    • 3/4 szklanki cukru pudru
    • 4 łyżki mleka


    Piernik z powidłami - przepis:

    • Masło roztop w rondelku. Następnie dodaj powidła, miód, kakao i przyprawę do piernika. Wymieszaj. Pozostaw do ostudzenia.
    • Mąkę przesiej do miski wraz z proszkiem do pieczenia i sodą oczyszczoną.
    • Jajka zmiksuj z cukrem na jasną i puszystą masę.  Cały czas miksując powoli dodawaj ostudzone masło z dodatkami oraz przesiane suche składniki.
    • Tortownicę o średnicy 24 cm wyłóż papierem do pieczenia. Ciasto przełóż do formy, wstaw do piekarnika nagrzanego do 170 stopni Celsjusza i piecz przez 50-55 minut - do suchego patyczka.
    • Przygotuj polewę. Masło roztop w rondelku. Dodaj przesiany cukier, puder, kakao i mleko. Dobrze wymieszaj. Polewę lekko podgrzej, ale jej nie gotuj. Pozostaw do ostudzenia.Ostudzony piernik polej polewą czekoladową.

    Smacznego!

    Polecam Ci rownież inne przepisy na piernik:

    sobota, listopada 28, 2020

    Siekane kotlety drobiowe z brokułem i słonecznikiem

    Siekane kotlety drobiowe z brokułem i słonecznikiem

    Siekane kotlety z kurczaka z brokułami i pestkmi słonecznika są proste w przygotowaniu i wyśmienicie smakują.
    Siekane kotlety drobiowe z brokułem i słonecznikiem


    Siekane kotlety drobiowe z brokułem i słonecznikiem - składniki:

    • 1 mała, biała część pora
    • 1 brokuł
    • 2 filety z piersi kurczaka (około 500-600 g)
    • 5 łyżek ziaren słonecznika
    • 4 jajka
    • 6 łyżek mąki
    • 300 ml jogurtu naturalnego
    • przyprawy: sól, pieprz, słodka papryka, czosnek suszony, zioła prowansalskie, tymianek
    • dodatkowo: masło klarowane, olej do smażenia



    Jak zrobić siekane kotlety drobiowe z brokułami?

    • Pora pokrój w półplasterkki i przesmaż na maśle klarowanym.
    • Brokuła umyj, podziel na różyczki i bardzo drobno pokrój.
    • Filety z kurczaka oczyść, osusz i pokrój w kostkę.
    • Ziarna słonecznika upraż na suchej patelni. 
    • Do miski wrzuć kurczaka, pora, brokuła i pestki slonecznika. Dodaj również jajka, mąkę, jogurt naturalny i przyprawy. Masę dokładnie wymieszaj.
    • Na patelni rozgrzej olej. Łyżką nabieraj masę, kładź na patelnię, formując niewielkie kotleciki. Smaż z obu stron do zarumienienia.
    Smacznego!


    Polecam Ci również inne przepisy na siekane kotlety drobiowe:


    Copyright © 2016 Słodko-słone pichcenie , Blogger