Biszkoptowe makowe blaty przełożone wyśmienitym kremem kajmakowym i konfiturą wiśniową, brzmi pysznie prawda? Ciasto makowe z kremem kajmakowym to wyjątkowo pyszna propozycja wypieku na nadchodzące święta. Polecam!
Ciasto makowe z kremem kajmakowym - składniki na biszkopt:
- 4 jajka
- 3/4 szklanki drobnego cukru
- 0,5 cukru waniliowego (8 g)
- 170 g mielonego maku
- 2 łyżki kakao
- 3 łyżki mąki pszennej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Ciasto makowe z kajmakiem - składniki na krem:
- 250 g mascarpone
- 250 g masy kajmakowej
- 150 ml śmietany 30%
Pozostałe składniki:
- 200 g konfitury wiśniowej
- na poncz: 50 ml wody + 50 ml nalewki wiśniowej
- gorzka czekolada do oprószenia wierzchu
Ciasto makowe z kremem kajmakowym - przepis:
- W pierwszej kolejności przygotuj biszkopt. Białka oddziel od żółtek. Żółtka utrzyj z cukrem i cukrem waniliowym na jasną i puszystą masę. Dodaj mak, kakao, mąkę i proszek do pieczenia. Całość wymieszaj szpatułką.
- Białka ubij ze szczyptą soli na sztywną pianę. Delikatnie wmieszaj w masę makową.
- Formę do pieczenia o wymiarach 20 x 20 cm wyłóż papierem do pieczenia. Ciasto przelej do formy, wstaw do piekarnika nagrzanego do 170 stopni Celsjusza i piecz przez 30 minut.
- Upieczony biszkopt pozostaw do ostudzenia, a następnie przekrój go na dwa blaty.
- Przygotuj krem kajmakowy. Do miski wlej śmietankę, dodaj mascarpone i masę kajmakową. Całość miksuj do czasu uzyskania gładkiego, gęstego kremu.
- Połącz ze sobą składniki ponczu.
- Do formy przełóż jeden blat biszkoptu i nasącz połową ponczu. Na cieście rozsmaruj konfiturę wiśniową, a następnie wyłóż 2/3 masy kajmakowej. Przykryj drugim blatem, nasącz pozostałym ponczem i wyłóż pozostały krem.
- Wierzch ciasta posyp startą na dużych oczkach czekoladą.
- Ciasto wstaw na kilka godzin do lodówki.
Smacznego!
Polecam Ci również inne przepisy na ciasta z kremem: