Wyśmienite kotlety schabowe duszone w sosie cebulowo-musztardowym. Choć nie prezentują się zbyt ciekawie, są naprawdę pyszne. Polecam. :)
Kotlety schabowe duszone w sosie musztardowym - składniki:
- 500 g schabu
- 3 duże cebule
- 3 szklanki wody
- 2 łyżki ostrej musztardy
- do panierowania kotletów: mąka pszenna + 2 jajka + bułka tarta
- do zagęszczenia sosu: 0,5 szklanki wody + 2 płaskie łyżki mąki
- przyprawy: sól i pieprz
- olej do smażenia
Kotlety schabwe duszone w sosie cebulowym - przepis:
- Schab oczyść, osusz i pokrój w plastry. Każdy plaster dość cienko rozbij, dopraw z obu stron solą i pieprzem, obtocz w mące, następnie w rozkłóconym jajku, a na końcu w bułce tartej,
- Kotlety usmaż na rozgrzanym oleju z obu stron, do zarumienienia.
- Na patelni po smażeniu kotletów zeszklij pokrojoną w pióra cebulę.
- Następnie wlej 3 szklanki wody. Dodaj sól, pieprz i musztardę. Pozostaw do zagotowania. Zmniejsz moc palnika, włóż usmażone kotlety, przykryj patelnię pokrywką i całość duś przez około 1 godzinę.
- Pod koniec duszenia w 0,5 szklanki wody rozprowadź 2 łyżki mąki. Do szklanki dodaj kilka łyżek gorącego sosu i wymieszaj. Mieszankę dodaj na patelnię, dokładnie wymieszaj i zagotuj. Całość gotuj jeszcze przez 5 minut. W razie potrzeby dopraw sos solą i pieprzem.
Smacznego!
Polecam Ci również inne przepisy na kotlety schabowe: