wtorek, grudnia 15, 2020

Kotlety schabowe duszone w sosie cebulowo-musztardowym

Kotlety schabowe duszone w sosie cebulowo-musztardowym

Wyśmienite kotlety schabowe duszone w sosie cebulowo-musztardowym. Choć nie prezentują się zbyt ciekawie, są naprawdę pyszne. Polecam. :)
Kotlety schabowe duszone w sosie musztardowym


Kotlety schabowe duszone w sosie musztardowym - składniki:

  • 500 g schabu
  • 3 duże cebule
  • 3 szklanki wody
  • 2 łyżki ostrej musztardy
  • do panierowania kotletów: mąka pszenna + 2 jajka + bułka tarta
  • do zagęszczenia sosu: 0,5 szklanki wody + 2 płaskie łyżki mąki
  • przyprawy: sól i pieprz
  • olej do smażenia


Kotlety schabwe duszone w sosie cebulowym - przepis:

  • Schab oczyść, osusz i pokrój w plastry. Każdy plaster dość cienko rozbij, dopraw z obu stron solą i pieprzem, obtocz w mące, następnie w rozkłóconym jajku, a na końcu w bułce tartej,
  • Kotlety usmaż na rozgrzanym oleju z obu stron, do zarumienienia.
  • Na patelni po smażeniu kotletów zeszklij pokrojoną w pióra cebulę.
  • Następnie wlej 3 szklanki wody. Dodaj sól, pieprz i musztardę. Pozostaw do zagotowania. Zmniejsz moc palnika, włóż usmażone kotlety, przykryj patelnię pokrywką i całość duś przez około 1 godzinę.
  • Pod koniec duszenia w 0,5 szklanki wody rozprowadź 2 łyżki mąki. Do szklanki dodaj kilka łyżek gorącego sosu i wymieszaj. Mieszankę dodaj na patelnię, dokładnie wymieszaj i zagotuj. Całość gotuj jeszcze przez 5 minut. W razie potrzeby dopraw sos solą i pieprzem.
Smacznego!


Polecam Ci również inne przepisy na kotlety schabowe:

poniedziałek, grudnia 14, 2020

Szybkie pierniczki

Szybkie pierniczki

Pyszne, szybkie w przygotowaniu pierniczki, które są miękkie od razu po upieczeniu.
Szybkie pierniczki



Szybkie pierniczki - składniki:

  • 2 jajka
  • 1/3 szklanki oleju
  • 3 łyżki prawdziwego miodu
  • 0,5 szklanki drobnego cukru do wypieków
  • 1 cukier waniliowy (16 g)
  • 2,5 szklanki mąki
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 2 łyżeczki przyprawy do piernika (polecam firmy Kotanyi)
  • 1 łyżeczka cynamonu


Szybkie pierniczki - przepis:

  • Jajka, olej, miód, cukier i cukier waniliowy wymieszaj przy pomocy rózgi kuchennej.
  • Mąkę wymieszaj z sodą oczyszczoną, przyprawą do piernika i cynamonem.
  • Do masy jajecznej w kilku partiach dodaj mąkę z resztą suchych składników składników. Początkowo mieszaj łyżką, następnie zagnieć gładkie i elastyczne ciasto.
  • Ciasto uformuj w kulę, owiń folią spożywczą i włóż na około 30 minut do lodówki.
  • Po upływie powyższego czasu, ciasto dość grubo rozwałkuj, lekko podsypując mąką, a następnie wykrawaj pierczniki. Uważajcie z ilością mąki do podsypywania. Jeśli będzie jej za dużo, pierniczki po upieczeniu mogą być twarde. 
  • Pierniczki przełóż na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza i piecz przez 8 minut.
  • Po ostudzeniu, pierniczki możesz dowolnie udekorować.
Smacznego!
Szybkie pierniczki

Szybkie pierniczki

Szybkie pierniczki

Szybkie pierniczki

sobota, grudnia 12, 2020

Schab pieczony na ryżu

Schab pieczony na ryżu

Schab pieczony na ryżu to prosty przepis na wyśmienite danie. Pyszne, soczyste i aromatyczne. 
Schab pieczony na ryżu




Schab pieczony na ryżu - składniki:

  • 500-600 g schabu
  • 1 duża cebula
  • 2 papryki czerwone
  • 1 papryka zielona
  • 500 ml przecieru pomidorowego
  • 350 g ryżu długoziarnistego
  • 3 szklanki bulionu
  • przyprawy: sól, pieprz, ulubiona przyprawa do mięsa wieprzowego
  • olej do smażenia


Schab pieczony na ryżu - przepis:

  • Na dobrze rozgrzany olej wrzuć pokrojoną w kostkę cebulę. Smaż do zeszklenia, po czym dodaj pokrojoną w kostkę paprykę i całość przez około 5 minut. Wlej przecier pomidorowy, dopraw solą, pieprzem i cukrem. Smaż przez kolejne 5 minut.
  • Schab oczyść i pokrój w dość cienkie plastry. Mięso dopraw z obu stron solą, pieprzem i przyprawą do mięsa wieprzowego, po czym obsmaż kawałki mięsa na rozgrzanym oleju.
  • Naczynie żaroodporne wysmaruj olejem. Wsyp suchy ryż. Zalej go dwoma szklankami gorącego bulionu, po czym dodaj sos pomidorowy-paprykowy. Wymieszaj. Na ryżu poukładaj kotlety.
  • Naczynie żaroodporne wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza i piecz przez 1,5 godziny. Mniej więcej po upływie 45 minut ryż wchłonie cały bulion, wówczas wlej pozostałą porcję bulionu. 
Smacznego!

Polecam Ci również inne przepisy na schab w roli głównej:

sobota, grudnia 12, 2020

Szarlotka z orzechami, migdałami i rodzynkami

Szarlotka z orzechami, migdałami i rodzynkami

Wyśmienita szarlotka z dodatkiem rodzynków, płatków migdałowych i orzechów doskonale się prezentuje, ale jeszcze lepiej smakuje. To najlepsza szarlotka, jaką do tej pory zrobiłam. Bardzo polecam!
Szarlotka z orzechami, migdałami i rodzynkami




Najlepsza szarlotka z orzechami, migdałami i rodzynkami - składniki na ciasto:

  • 1 i 2/3 szklanki mąki pszennej tortowej
  • 1 szklanka cukru pudru
  • 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 opakowanie cukru waniliowego (16 g)
  • 130 g masła
  • 1 jajko
  • 1 łyżka śmietany 18%

Domowa szarlotka z orzechami, migdałami i rodzynkami - składniki na nadzienie jabłkowe:

  • 1 kg jabłek
  • sok wyciśnięty z połowy cytryny
  • 50 g masła
  • 1/3 szklanki cukru
  • 1 szklanka rodzynków
  • 1 łyżeczka cynamonu

Pyszna szarlotka z orzechami, migdałami i rodzynkami - składniki na migdałowo-orzechowy wierzch:

  • 1/3 szklanki cukru
  • 1 łyżka mleka
  • 1 łyżka miodu
  • 80 g płatków migdałowych
  • 60 g orzechów włoskich



Jabłecznik z orzechami, migdałami i rodzynkami - przepis:

  • Przygotuj kruche ciasto. Mąkę wymieszaj z cukrem pudrem, proszkiem do pieczenia i cukrem waniliowym. Dodaj posiekane masło, jajko i śmietanę. Zagnieć gładkie i elastyczne ciasto. Ciasto podziel na dwie części - 2/3 i 1/3. Każdą z nich owiń folią spożywczą i wstaw do lodówki na około 1 godzinę.
  • Po upływie powyższego czasu większą część ciasta rozwałkuj na kształt tortownicy o średnicy 22-23 cm. 
  • Dno tortownicy wyłóż papierem do pieczenia. Rowałkowane ciasto przełóż do formy. Ponakłuwaj widelcem, wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza i piecz przez 20 minut.
  • Przygotuj nadzienie jabłkowe. Jabłka obierz, wydrąż gniazda nasienne, pokrój w plasterki i skrop sokiem z cytryny. Wymieszaj. Do rondelka przełóż masło, dodaj cukier i rodzynki. Podgrzewaj na niewielkiej mocy palnika do czasu, aż masło się roztopi. Duś przez 3 minuty, po czym dodaj jabłka. Wymieszaj i duś owoce przez około 10 minut - do momentu aż będą miękkie, ale jeszcze nierozpadające się.
  • Pozostałą częścią ciasta wylep brzeg tortownicy, mniej więcej do 3/4 wysokości. 
  • Podpieczone ciasto posyp bułką tartą i wyłóż nadzienie z jabłek. Wierzch posyp cynamonem.
  • Przygotuj migdałowo-orzechowy wierzch. Do rondelka wsyp cukier, dodaj mleko i miód. Całość podgrzewaj na niewielkiej mocy palnika do czasu, aż wszystkie składniki się rozpuszczą. Zdejmij z ognia, dodaj płatki migdałowe, posiekane orzechy i wymieszaj.
  • Masę orzechowo-migdałową wyłóż na wierzch ciasta.
  • Ciasto wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsusza i piecz przez 45 minut. Na 15 minut przed końcem pieczenia przykryj ciasto folią aluminiową, by nie przyrumieniło sie zbyt mocno.
Smacznego! 

Polecam Ci również przepisy na inne ciasta z jabłkami:
Źródło przepisu: malacukierenka.com
Szarlotka z orzechami, migdałami i rodzynkami

Szarlotka z orzechami, migdałami i rodzynkami

Szarlotka z orzechami, migdałami i rodzynkami


czwartek, grudnia 10, 2020

Gulasz wieprzowy z białą kiełbasą

Gulasz wieprzowy z białą kiełbasą

Pożywny i rozgrzewający gulasz ze schabem, białą kiełbasą oraz dużą ilością warzyw i aromatycznych przypraw.
Gulasz wieprzowy z białą kiełbasą



Gulasz wieprzowy z białą kiełbasą - składniki na marynatę:

  • 700-800 g schabu
  • 5 łyżek oleju
  • 2 łyżki musztardy
  • przyprawy: sól, pieprz, słodka papryka, ostra papryka, tymianek, cząber, estragon, kurkuma, 2 liście laurowe, 4 ziela angielskie

Gulasz wieprzowy z białą kiełbasą - pozostałe składniki:

  • 500 ml bulionu warzywnego
  • 300 g białej kiełbasy
  • 2 cebule
  • 1 papryka czerwona
  • 1 papryka żółta
  • 1 biała część pora
  • 2 łyżki mąki
  • pęczek natki pietruszki


Jak zrobić gulasz wieprzowy z białą kiełbasą?

  • Schab oczyść i pokrój w kostkę. Przełóż do miski, dopraw słodką papryką, ostrą papryką, tymiankiem, cząbrem, estragonem, kurkumą, solą i pieprzem, dodaj również ziele angielskie, liście laurowe, olej i musztardę. Całość dokładnie wymieszaj i odstaw na minimum 3 godziny do lodówki.
  • Po upływie powyższego czasu przesmaż mięso, po czym przełóż je do garnka, zalej bulionem i gotuj na niewielkiej mocy palnika przez około 1 godzinę.
  • Na dobrze rozgrzanym oleju przesmaż pokrojoną w plasterki białą kiełbasą. Kolejno dodaj drobno pokrojoną cebulę. Wymieszaj, smaż około 5 minut. Następnie dodaj pokrojoną w kostkę paprykę i pokrojonego w plasterki pora. Wymieszaj i smaż przez kolejne 10 minut.
  • Do miękkiego schabu przełóż kiełbasę z warzywami. Całość duś na niewielkiej mocy palnika pod przykryciem przez 20 minut.
  • Zagęść sos mąką. W 0,5 szklanki wody rozprowadź 2 łyżki mąki. Do szklanki dodaj kilka łyżek gorącego sosu i wymieszaj. Mieszankę dodaj do gulaszu, dokładnie wymieszaj i zagotuj. Całośc gotuj jeszcze przez 5 minut. Pod koniec gotowania dodaj posiekaną natkę pietruszki. W razie potrzeby dopraw gulasz solą i pieprzem.
Smacznego!

Polecam Ci również inne przepisy na gulasze:

wtorek, grudnia 08, 2020

Ciasto makowe z kremem kajmakowym

Ciasto makowe z kremem kajmakowym

Biszkoptowe makowe blaty przełożone wyśmienitym kremem kajmakowym i konfiturą wiśniową, brzmi pysznie prawda? Ciasto makowe z kremem kajmakowym to wyjątkowo pyszna propozycja wypieku na nadchodzące święta. Polecam!
Ciasto makowe z kremem kajmakowym



Ciasto makowe z kremem kajmakowym - składniki na biszkopt:

  • 4 jajka
  • 3/4 szklanki drobnego cukru
  • 0,5 cukru waniliowego (8 g)
  • 170 g mielonego maku
  • 2 łyżki kakao
  • 3 łyżki mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Ciasto makowe z kajmakiem - składniki na krem:

  • 250 g mascarpone
  • 250 g masy kajmakowej
  • 150 ml śmietany 30%

Pozostałe składniki:

  • 200 g konfitury wiśniowej
  • na poncz: 50 ml wody + 50 ml nalewki wiśniowej
  • gorzka czekolada do oprószenia wierzchu


Ciasto makowe z kremem kajmakowym - przepis:

  • W pierwszej kolejności przygotuj biszkopt. Białka oddziel od żółtek. Żółtka utrzyj z cukrem i cukrem waniliowym na jasną i puszystą masę. Dodaj mak, kakao, mąkę i proszek do pieczenia. Całość wymieszaj szpatułką.
  • Białka ubij ze szczyptą soli na sztywną pianę. Delikatnie wmieszaj w masę makową.
  • Formę do pieczenia o wymiarach 20 x 20 cm wyłóż papierem do pieczenia. Ciasto przelej do formy, wstaw do piekarnika nagrzanego do 170 stopni Celsjusza i piecz przez 30 minut.
  • Upieczony biszkopt pozostaw do ostudzenia, a następnie przekrój go na dwa blaty.
  • Przygotuj krem kajmakowy. Do miski wlej śmietankę, dodaj mascarpone i masę kajmakową. Całość miksuj do czasu uzyskania gładkiego, gęstego kremu.
  • Połącz ze sobą składniki ponczu.
  • Do formy przełóż jeden blat biszkoptu i nasącz połową ponczu. Na cieście rozsmaruj konfiturę wiśniową, a następnie wyłóż 2/3 masy kajmakowej. Przykryj drugim blatem, nasącz pozostałym ponczem i wyłóż pozostały krem.
  • Wierzch ciasta posyp startą na dużych oczkach czekoladą.
  • Ciasto wstaw na kilka godzin do lodówki.
Smacznego!


Polecam Ci również inne przepisy na ciasta z kremem:

Źródło przepisu: zjemto.blog
Ciasto makowe z kremem kajmakowym

Ciasto makowe z kremem kajmakowym

Ciasto makowe z kremem kajmakowym

poniedziałek, grudnia 07, 2020

Knedle cynamonowe

Knedle cynamonowe

Pyszne knedle ziemniaczane z dodatkiem cynamonu, które przygotujesz w kilka chwil. Podane z przyrumienioną bułką tartą i cukrem trzcinowym smakują doskonale!
Knedle cynamonowe



Knedle cynamonowe - składniki:

  • 1 kilogram ziemniaków
  • 500 g mąki
  • 3 jajka
  • 1,5 łyżki masła
  • 3 łyżki śmietany 18%
  • 2 łyżki cukru trzcinowego
  • 1,5 łyżeczki cynamonu
  • sól


Jak zrobić knedle cynamonowe?

  • Ziemniaki obierz, ugotuj w osolonej wodzie, pozostaw do ostudzenia, a następnie przeciśnij przez praskę.
  • Do ziemniaków dodaj mąkę, jajka, rozpuszczone i ostudzone masło, śmietanę, cukier i cynamon. Wyrób ciasto.
  • Z ciasta uformuj okrągłe knedle.
  • W dużym garnku zagotuj wodę ze szczyptą soli. Na wrzątek wrzucaj knedle i gotuj przez 5 minut, licząc od momentu wypłynięcia knedli na powierzchnię wody.
  • Knedle doskonale smakują z przyrumienioną bułką tartą i cukrem trzcinowym.
Smacznego!
Knedle cynamonowe

Knedle cynamonowe

Copyright © 2016 Słodko-słone pichcenie , Blogger