Przepyszne pierniki, które z powodzeniem możesz przygotować na ostatnią chwilę. Pierniczki pięknie wyrastają, są puszyste i miękkie od razu po wyjęciu z piekarnika. Dodatkowo są szybkie w przygotowaniu, ponieważ ciasta nie trzeba wałkować i wykrawać pierników foremkami. Wystarczy odrywać niewielkie kawałki ciasta, formować w kulki i od razu przekładać na blachę. Pycha! Bardzo polecam ten przepis. :)
Pierniczki last minute - składniki:
- 2 i 1/3 szklanki mąki pszennej tortowej
- 2 łyżeczki przyprawy do piernika
- 1 łyżeczka cynamonu
- szczypta imbiru
- 1 jajko
- 180 g śmietany 18%
- 1 szklanka drobnego cukru do wypieków
- 0,5 łyżeczki sody oczyszczonej
- szczypta soli
Lukier na pierniczki - składniki:
- 1 szklanka cukru pudru
- 2 łyżki ciepłej wody
- 1 łyżeczka soku z cytryny
Miękkie pierniczki na ostatnią chwilę - przepis:
- Mąkę przesiej do miski wraz z przyprawą do piernika, cynamonem i imbirem.
- Do osobnej miski wbij jajko, dodaj śmietanę, cukier i sodę oczyszczoną. Krótko zmiksuj, tylko do połączenia się składników.
- Do mokrej mieszanki dodaj suche składniki i szczyptę soli. Całość wymieszaj przy pomocy łyżki.
- Dłonie oprósz mąką i z powstałego ciasta formuj kulki wielkości orzecha włoskiego. Przekładaj je na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, w dużych odstępach od siebie.
- Pierniczki wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza i piecz przez 20 minut.
- Przygotuj lukier. Przesiej cukier puder, dodaj wodę i sok z cytryny, wymieszaj.
- Ostudzone pierniczki polukruj. Pozostaw do zastygnięcia.
Smacznego!