Wyśmienita szarlotka z dodatkiem rodzynków, płatków migdałowych i orzechów doskonale się prezentuje, ale jeszcze lepiej smakuje. To najlepsza szarlotka, jaką do tej pory zrobiłam. Bardzo polecam!
Najlepsza szarlotka z orzechami, migdałami i rodzynkami - składniki na ciasto:
- 1 i 2/3 szklanki mąki pszennej tortowej
- 1 szklanka cukru pudru
- 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 opakowanie cukru waniliowego (16 g)
- 130 g masła
- 1 jajko
- 1 łyżka śmietany 18%
Domowa szarlotka z orzechami, migdałami i rodzynkami - składniki na nadzienie jabłkowe:
- 1 kg jabłek
- sok wyciśnięty z połowy cytryny
- 50 g masła
- 1/3 szklanki cukru
- 1 szklanka rodzynków
- 1 łyżeczka cynamonu
Pyszna szarlotka z orzechami, migdałami i rodzynkami - składniki na migdałowo-orzechowy wierzch:
- 1/3 szklanki cukru
- 1 łyżka mleka
- 1 łyżka miodu
- 80 g płatków migdałowych
- 60 g orzechów włoskich
Jabłecznik z orzechami, migdałami i rodzynkami - przepis:
- Przygotuj kruche ciasto. Mąkę wymieszaj z cukrem pudrem, proszkiem do pieczenia i cukrem waniliowym. Dodaj posiekane masło, jajko i śmietanę. Zagnieć gładkie i elastyczne ciasto. Ciasto podziel na dwie części - 2/3 i 1/3. Każdą z nich owiń folią spożywczą i wstaw do lodówki na około 1 godzinę.
- Po upływie powyższego czasu większą część ciasta rozwałkuj na kształt tortownicy o średnicy 22-23 cm.
- Dno tortownicy wyłóż papierem do pieczenia. Rowałkowane ciasto przełóż do formy. Ponakłuwaj widelcem, wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza i piecz przez 20 minut.
- Przygotuj nadzienie jabłkowe. Jabłka obierz, wydrąż gniazda nasienne, pokrój w plasterki i skrop sokiem z cytryny. Wymieszaj. Do rondelka przełóż masło, dodaj cukier i rodzynki. Podgrzewaj na niewielkiej mocy palnika do czasu, aż masło się roztopi. Duś przez 3 minuty, po czym dodaj jabłka. Wymieszaj i duś owoce przez około 10 minut - do momentu aż będą miękkie, ale jeszcze nierozpadające się.
- Pozostałą częścią ciasta wylep brzeg tortownicy, mniej więcej do 3/4 wysokości.
- Podpieczone ciasto posyp bułką tartą i wyłóż nadzienie z jabłek. Wierzch posyp cynamonem.
- Przygotuj migdałowo-orzechowy wierzch. Do rondelka wsyp cukier, dodaj mleko i miód. Całość podgrzewaj na niewielkiej mocy palnika do czasu, aż wszystkie składniki się rozpuszczą. Zdejmij z ognia, dodaj płatki migdałowe, posiekane orzechy i wymieszaj.
- Masę orzechowo-migdałową wyłóż na wierzch ciasta.
- Ciasto wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsusza i piecz przez 45 minut. Na 15 minut przed końcem pieczenia przykryj ciasto folią aluminiową, by nie przyrumieniło sie zbyt mocno.
Smacznego!
Polecam Ci również przepisy na inne ciasta z jabłkami: