Wyśmienite kruche ciasto składające się z jasnego i kakaowego ciasta oraz dwóch warstw: makowej i kokosowej. I choć wymaga ono trochę pracy, zdecydowanie efekt końcowy jest tego wart. :)
Kruche ciasto makowo-kokosowe - składniki na kruche ciasto:
- 2,5 szklanki mąki pszennej
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 i 1/3 szklanki cukru pudru
- 1 cukier waniliowy (16 g)
- 4 żółtka
- 3 łyżki śmietany 18%
- 200 g masła
- 1 łyżka kakao
Kruche ciasto z makiem i kokosem - składniki na masę makową:
- 200 g mielonego maku
- 1 jajko
- 2 łyżki masła
- kilka kropel olejku migdałowego
- 3 łyżki miodu
- 3 łyżki cukru
- mała garść orzechów włoskich
- mała garść rodzynków
Kruche ciasto makowo-kokosowe - składniki na masę kokosową:
- 4 białka
- 0,5 szklanki cukru
- 120 g wiórków kokosowych
Dodatkowo:
- około 100 g dżemu z czarnej porzeczki
- cukier puder
Kruche ciasto makowo-kokosowe - przepis:
- W pierwszej kolejności przygotuj ciasto. Do miski wsyp mąkę, proszek do pieczenia, cukier puder, cukier waniliowy, dodaj żółtka, śmietanę i posiekane na mniejsze kawałki zimne masło. Szybko zagnieć gładkie i elastyczne ciasto.
- Ciasto podziel na trzy równe części. Do jednej z nich dodaj kakao. Ponownie krótko zagnieć.
- Każy kawałek ciasta uformuj w kulę, owiń folią spożywczą i włóż na 2-3 godziny do zamrażarki.
- Przygotuj masę makową. Białko oddziel od żółtka. Do miski wsyp mak, dodaj żółtko, roztopione i ostudzone masło, olejek migdałowy, miód i cukier. Dodaj posiekane orzechy i sparzone wrzątkiem rodzynki. Całość wymieszaj. Białko ubij na sztywną pianę i delikatnie wmieszaj w masę makową.
- Przygotuj masę kokosową. Białka ubij na sztywno. Pod koniec ubijania stopniowo wsypuj cukier, cały czas miksując. Wsyp wiórki kokosowe, delikatnie wymieszaj łyżką.
- Formę do pieczenia o wymiarach 20 x 25 cm wyłóż papierem do pieczenia. Porcję ciasta kruchego jasnego wyjmij z zamrażarki i zetrzyj na dużych oczkach tarki bezpośrednio do formy. Przy pomocy łyżki wyrównaj ciasto. Ciasto posmaruj cienką warstwo dżemu z czarnej porzeczki. Na dżem wylewaj naprzemiennie łyżką raz masę makową, raz masę kokosową, tworząc wzór przypominający łatki. Kolejno zetrzyj ciasto kakaowe, wyrównaj i ponownie wylewaj naprzemiennie ciasto makowe i kokosowe, tworząc łatki. Na wierzch zetrzyj porcję jasnego ciasta, wyrównaj.
- Ciasto wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza i piecz przez 45 minut.
- Po ostudzeniu oprósz ciasto cukrem pudrem.
Smacznego!
Polecam Ci również inne przepisy na kruche ciasto: