piątek, grudnia 25, 2020

Piersi z kurczaka z suszonymi pomidorami i szpinakiem

Piersi z kurczaka z suszonymi pomidorami i szpinakiem

Piersi z kurczaka duszone z suszonymi pomidorami i szpinakiem to pyszny i szybki pomysł na obiad, który posmakuje każdemu.
Piersi z kurczaka z suszonymi pomidorami i szpinakiem


Piersi z kurczaka duszone w sosie pomidorowym ze szpinakiem - składniki:

  • 3 filety z piersi kurczaka (około 600-700 g)
  • 2 ząbki czosnku
  • 0,5 szklanki bulionu warzywnego
  • 300 ml slodkiej śmietanki 18%
  • 0,5 szklanki tartego parmezanu
  • dwie garście świeżego szpinaku
  • 10 połówek suszonych pomidorów w oleju
  • przyprawy: sól, pieprz, bazylia, oregano
  • dodatkowo: olej do smażenia


Kurczak w sosie pomidorowym ze szpinakiem - przepis:

  • Piersi z kurczaka oczyść, osusz i pokrój na mniejsze kawałki. Dopraw solą i pieprzem, przesmaż na dobrze rozgrzanym oleju.
  • Na patelnię wlej olej, dodaj przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku i krótko podsmaż, tylko do lekkiego zarumienienia.
  • Do czosnku dodaj bulion, śmietankę i ser. Wymieszaj i całość gotuj na niewielkiej mocy palnika do czasu, aż sos zgęstnieje. Dopraw solą, pieprzem, oregano i bazylią.
  • Na patelnię dodaj szpinak i pokrojone w mniejsze kawałki pomidory suszone.
  • Pod koniec gotowania dodaj do sosu przesmażone kawałki kurczaka.
Smacznego!

Polecam Ci również inne przepisy na dania z kurczakiem:

wtorek, grudnia 22, 2020

Szybka sałatka makaronowa z jajkiem i szynką

Szybka sałatka makaronowa z jajkiem i szynką

Szybka, smaczna i sycąca sałatka makaronowa z jajkiem, szynką, cebulą, sałatą lodową i chrzanowym serkiem kanapkowym.
Szybka sałatka makaronowa z jajkiem i szynką



Szybka sałatka makaronowa z jajkiem i szynką - składniki:

  • 250 g drobnego makaronu
  • 5 dużych liści sałaty lodowej
  • 5 jajek ugotowanych na twardo
  • 150 g szynki
  • 1 mała czerwona cebula
  • 1 pęczek szczypiorku
  • 2 łyżki majonezu
  • 120 g serka kanapkowego o smaku chrzanowym (typu Almette lub Twój Smak)
  • sól i pieprz


Ekspresowa sałatka makaronowa z jajkiem i szynką - przepis:

  • Makaron ugotuj zgodnie z przepisem na opakowaniu.
  • Sałatę porwij na mniejsze kawałki.
  • Jajka obierz i pokrój w kostkę.
  • Szynkę pokrój w kostkę, a cebulę w drobną kostkę.
  • Szczypiorek drobno posiekaj.
  • Majonez wymieszaj z serkiem kanapkowym. Dopraw solą i pieprzem. Dokładnie wymieszaj.
  • Wszystkie składniki przełóż do miski i wymieszaj ze sobą. W razie potrzeby dopraw jeszcze sałatkę solą i pieprzem.
Smacznego!


Polecam Ci również inne przepisy na sałatki:

poniedziałek, grudnia 21, 2020

Sałatka z kurczakiem, jajkiem i awokado

Sałatka z kurczakiem, jajkiem i awokado

Pyszna, zarazem lekka i pożywna sałatka z dodatkiem kurczaka smażonego w ziołach, jajek, awokado, kukurydzy i szczypiorku. 
Sałatka z kurczakiem, jajkiem i awokado


Sałatka z kurczakiem, jajkiem i awokado - składniki:

  • 3 garście mixu sałat
  • 1 filet z piersi kurczaka (około 300 g)
  • 2 jajka ugotowane na twardo
  • 1 awokado
  • 3 łyżki soku z cytryny
  • 0,5 puszki kukurydzy (masa po odsączeniu: około 100 g)
  • 0,5 pęczka szczypiorku
  • przyprawy: sól, pieprz, cząber, estragon, rozmaryn

Sałatka z awokado, kurczakiem i jajkiem - składniki na sos:

  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • 3 łyżki soku z cytryny
  • sól i pieprz


Sałatka z kurczakiem, jajkiem i awokado - przepis:

  • Pierś z kurczaka oczyść, osusz i pokrój w kostkę. Dopraw solą, pieprzem, cząbrem, estragonem i rozmarynem. Przesmaż na dobrze rozgrzanym oleju.
  • Jajka obierz i pokrój w ćwiartki.
  • Awokado obierz, przekrój na pół, wydrąż pestkę, pokrój w plasterki i skrop sokiem z cytryny.
  • Kukurydzę odsącz z zalewy, a szczypiorek drobno posiekaj.
  • W miseczce wymieszaj ze sobą oliwę z oliwek, sok z cytryny, sól i pieprz.
  • Na talerz wyłóż kolejno: mix sałat, kurczaka, kukurydzę, awokado i jajko. Całość polej sosem i posyp szczypiorkiem.
Smacznego!

Polecam Ci również inne przepisy na sałatki:

niedziela, grudnia 20, 2020

Kruche ciasto makowo-kokosowe

Kruche ciasto makowo-kokosowe

Wyśmienite kruche ciasto składające się z jasnego i kakaowego ciasta oraz dwóch warstw: makowej i kokosowej. I choć wymaga ono trochę pracy, zdecydowanie efekt końcowy jest tego wart. :)
Kruche ciasto makowo-kokosowe




Kruche ciasto makowo-kokosowe - składniki na kruche ciasto:

  • 2,5 szklanki mąki pszennej
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 i 1/3 szklanki cukru pudru
  • 1 cukier waniliowy (16 g)
  • 4 żółtka
  • 3 łyżki śmietany 18%
  • 200 g masła
  • 1 łyżka kakao

Kruche ciasto z makiem i kokosem - składniki na masę makową:

  • 200 g mielonego maku
  • 1 jajko
  • 2 łyżki masła
  • kilka kropel olejku migdałowego
  • 3 łyżki miodu
  • 3 łyżki cukru
  • mała garść orzechów włoskich
  • mała garść rodzynków

Kruche ciasto makowo-kokosowe - składniki na masę kokosową:

  • 4 białka
  • 0,5 szklanki cukru
  • 120 g wiórków kokosowych

Dodatkowo:

  • około 100 g dżemu z czarnej porzeczki 
  • cukier puder


Kruche ciasto makowo-kokosowe - przepis:

  • W pierwszej kolejności przygotuj ciasto. Do miski wsyp mąkę, proszek do pieczenia, cukier puder, cukier waniliowy, dodaj żółtka, śmietanę i posiekane na mniejsze kawałki zimne masło. Szybko zagnieć gładkie i elastyczne ciasto.
  • Ciasto podziel na trzy równe części. Do jednej z nich dodaj kakao. Ponownie krótko zagnieć.
  • Każy kawałek ciasta uformuj w kulę, owiń folią spożywczą i włóż na 2-3 godziny do zamrażarki.
  • Przygotuj masę makową. Białko oddziel od żółtka. Do miski wsyp mak, dodaj żółtko, roztopione i ostudzone masło, olejek migdałowy, miód i cukier. Dodaj posiekane orzechy i sparzone wrzątkiem rodzynki. Całość wymieszaj. Białko ubij na sztywną pianę i delikatnie wmieszaj w masę makową.
  • Przygotuj masę kokosową. Białka ubij na sztywno. Pod koniec ubijania stopniowo wsypuj cukier, cały czas miksując. Wsyp wiórki kokosowe, delikatnie wymieszaj łyżką.
  • Formę do pieczenia o wymiarach 20 x 25 cm wyłóż papierem do pieczenia. Porcję ciasta kruchego jasnego wyjmij z zamrażarki i zetrzyj na dużych oczkach tarki bezpośrednio do formy. Przy pomocy łyżki wyrównaj ciasto. Ciasto posmaruj cienką warstwo dżemu z czarnej porzeczki. Na dżem wylewaj naprzemiennie łyżką raz masę makową, raz masę kokosową, tworząc wzór przypominający łatki. Kolejno zetrzyj ciasto kakaowe, wyrównaj i ponownie wylewaj naprzemiennie ciasto makowe i kokosowe, tworząc łatki. Na wierzch zetrzyj porcję jasnego ciasta, wyrównaj.
  • Ciasto wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza i piecz przez 45 minut. 
  • Po ostudzeniu oprósz ciasto cukrem pudrem.
Smacznego!

Polecam Ci również inne przepisy na kruche ciasto:


Źródło przepisu: slodkastrona.pl
Kruche ciasto makowo-kokosowe

Kruche ciasto makowo-kokosowe

Kruche ciasto makowo-kokosowe

sobota, grudnia 19, 2020

Ciasteczka korzenne

Ciasteczka korzenne

Niezwykle kruche i aromatyczne ciasteczka z dużą ilością przypraw korzennych. Ten smak zachwyci każdego! U mnie zniknęły w mig. Polecam. :) 

Ciasteczka korzenne




Ciasteczka korzenne - składniki:

  • 1,5 szklanki mąki pszennej
  • 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 0,5 szklanki drobnego cukru do wypieków
  • 1 opakowanie cukru waniliowego (16 g)
  • skórka otarta z połowy cytryny
  • 2 pełne łyżki przyprawy do piernika (polecam z firmy Kotanyi)
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1 łyżka imbiru
  • 1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej
  • 125 g masła
  • 1 łyżka miodu
  • 1 jajko


Ciasteczka korzenne - przepis:

  • Do miski wsyp mąkę, proszek do pieczenia, cukier, cukier waniliowy, skórkę cytryny, przyprawę do piernika, cynamon, imbir i gałkę muszkatołową. Wymieszaj.
  • Do miski z suchymi składnikami dodaj pokrojone na mniejsze kawałki zimne masło, miód i jaja. Zagnieć gładkie i elastyczne ciasto.
  • Ciasto uformuj na kształt kuli i włóż do lodówki na około 30 minut.
  • Po upływie powyższego czasu rozwałkuj ciasto na grubość mniej wiecej 0,5 cm i dowolnymi foremkami wykrawaj ciasteczka.
  • Ciastka układaj na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
  • Ciasteczka wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza i piecz przez 14 minut.
  • Po ostudzeniu możesz ciasteczka dowolnie udekorować.
Smacznego!

Polecam Ci również inne przepisy na ciastka:

piątek, grudnia 18, 2020

Placuszki piernikowe z karmelizowanymi gruszkami

Placuszki piernikowe z karmelizowanymi gruszkami

Wyjątkowo pyszne, wspaniale pachnące korzennymi przyprawami placuszki w towarzystwie karmelizowanych gruszek to idealna przekąska na świąteczny czas.

Placuszki piernikowe z karmelizowanymi gruszkami



Placuszki piernikowe z karmelizowanymi gruszkami - składniki:

  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 1 łyżka cukru trzcinowego
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżka przyprawy do piernika 
  • 1 jajko
  • 2/3 szklanki mleka
  • 35 g masła

Składniki na karmelizowane gruszki:

  • 2 małe gruszki
  • 4 łyżki miodu


Jak zrobić placuszki piernikowe z karmelizowanymi gruszkami?

  • Do miski wsyp mąkę, dodaj cukier, proszek do pieczenia, przyprawę do piernika, jajko, mleko oraz rozpuszczone i ostudzone masło. Całość zmiksuj na jednolite, gładkie ciasto.
  • Na patelni rozgrzej olej. Łyżką nakładaj ciasto formując niewielkie placuszki. Smaż z obu stron na złoty kolor.
  • Na patelni lub w rondelku podgrzej miód, dodaj pokrojone w kostkę gruszki, smaż przez około 5 minut, często mieszając.
  • Placuszki podawaj z karmelizowanymi gruszkami.
Smacznego!

Polecam Ci również inne przepisy na placuszki:

środa, grudnia 16, 2020

Pierniczki last minute

Pierniczki last minute

Przepyszne pierniki, które z powodzeniem możesz przygotować na ostatnią chwilę. Pierniczki pięknie wyrastają, są puszyste i miękkie od razu po wyjęciu z piekarnika. Dodatkowo są szybkie w przygotowaniu, ponieważ ciasta nie trzeba wałkować i wykrawać pierników foremkami. Wystarczy odrywać niewielkie kawałki ciasta, formować w kulki i od razu przekładać na blachę. Pycha! Bardzo polecam ten przepis. :)
Pierniczki last minute




Pierniczki last minute - składniki:

  • 2 i 1/3 szklanki mąki pszennej tortowej
  • 2 łyżeczki przyprawy do piernika
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • szczypta imbiru
  • 1 jajko
  • 180 g śmietany 18%
  • 1 szklanka drobnego cukru do wypieków
  • 0,5 łyżeczki sody oczyszczonej
  • szczypta soli

Lukier na pierniczki - składniki:

  • 1 szklanka cukru pudru
  • 2 łyżki ciepłej wody
  • 1 łyżeczka soku z cytryny


Miękkie pierniczki na ostatnią chwilę - przepis:

  • Mąkę przesiej do miski wraz z przyprawą do piernika, cynamonem i imbirem. 
  • Do osobnej miski wbij jajko, dodaj śmietanę, cukier i sodę oczyszczoną. Krótko zmiksuj, tylko do połączenia się składników.
  • Do mokrej mieszanki dodaj suche składniki i szczyptę soli. Całość wymieszaj przy pomocy łyżki.
  • Dłonie oprósz mąką i z powstałego ciasta formuj kulki wielkości orzecha włoskiego. Przekładaj je na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, w dużych odstępach od siebie. 
  • Pierniczki wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza i piecz przez 20 minut. 
  • Przygotuj lukier. Przesiej cukier puder, dodaj wodę i sok z cytryny, wymieszaj. 
  • Ostudzone pierniczki polukruj. Pozostaw do zastygnięcia.
Smacznego!
Pierniczki last minute

Pierniczki last minute

Pierniczki last minute

Pierniczki last minute


Copyright © 2016 Słodko-słone pichcenie , Blogger