Ciasto Bounty to wyjątkowo pyszny wypiek składający się z biszkoptu kakaowego, gęstego kremu kokosowego z dodatkiem mleczka kokosowego i aksamitnej polewy czekoladowej.
Ciasto Bounty - składniki na biszkopt:
- 3 jajka
- 0,5 szklanki cukru
- 1 łyżka oleju
- 1 łyżka mleka
- 0,5 szklanki mąki pszennej
- 1,5 łyżki kakao
- 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- do nasączenia: 1/3 szklanki mleka + 4 łyżki likieru kokosowego
Ciasto Bounty - składniki na masę kokosową:
- 250 ml mleka
- 1 puszka mleczka kokosowego (400 ml)
- 1/2 szklanki cukru
- 1 łyżeczka cukru waniliowego
- 3 łyżki kaszy manny
- 300 g wiórków kokosowych
- 200 g masła
Ciasto Bounty - składniki na polewę czekoladową:
- 100 g czekolady gorzkiej
- 100 g czekolady mlecznej
- 100 g masła
Ciasto Bonuty - przepis:
- W pierwszej kolejności przygotuj biszkopt. Białka oddziel od żółtek. Białka ubij na sztywno. Pod koniec ubijania partiami dodawaj cukier i miksuj do czasu uzyskania gęstej i lśniącej masy. Wciąż miksując dodawaj po jednym żółtku. Wlej olej i mleko, krótko zmiksuj. Wsyp mąkę przesianą z kakao i proszkiem do pieczenia, delikatnie wmieszaj łyżką.
- Formę do pieczenia o wymiarach 25 x 25 cm wyłóż papierem do pieczenia.
- Ciasto przelej do formy, wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza i piecz przez około 30 minut - do suchego patyczka. Biszkopt pozostaw do całkowitego ostudzenia.
- Przygotuj masę kokosową. Do garnka przelej mleko i mleczko kokosowe, dodaj cukier, cukier waniliowy i kaszę mannę. Cały czas mieszając doprowadź masę do zagotowania. Kolejno wsyp wiórki kokosowe. Całość gotuj na niewielkiej mocy palnika jeszcze przez 3 minuty. Cały czas mieszaj, by masa się nie przypaliła. Do gorącej masy dodaj masło i zmiksuj masę.
- Nasącz biszkopt. Do mleka dodaj likier kokosowy, wymieszaj. Ostudzony biszkopt nasącz przygotowanym ponczem. Na biszkopt wyłóż masę kokosową. Ciasto wstaw na 1 godzinę do lodówki.
- W międzyczasie przygotuj polewę czekoladową. W kąpieli wodnej roztop obie czekolady podzielone na mniejsze kawałki i masło. Polewę pozostaw do lekkiego ostudzenia.
- Ciasto polej polewą. Ponownie wstaw do lodówki, tym razem na kilka godzin, a najlepiej całą noc.
Smacznego!
Polecam Ci również inne przepisy na ciasta: