piątek, stycznia 01, 2021

Ciasto Bounty

Ciasto Bounty

Ciasto Bounty to wyjątkowo pyszny wypiek składający się z biszkoptu kakaowego, gęstego kremu kokosowego z dodatkiem mleczka kokosowego i aksamitnej polewy czekoladowej.
Ciasto Bounty




Ciasto Bounty - składniki na biszkopt:

  • 3 jajka
  • 0,5 szklanki cukru
  • 1 łyżka oleju
  • 1 łyżka mleka
  • 0,5 szklanki mąki pszennej
  • 1,5 łyżki kakao
  • 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • do nasączenia: 1/3 szklanki mleka + 4 łyżki likieru kokosowego

Ciasto Bounty - składniki na masę kokosową:

  • 250 ml mleka
  • 1 puszka mleczka kokosowego (400 ml)
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego
  • 3 łyżki kaszy manny
  • 300 g wiórków kokosowych
  • 200 g masła

Ciasto Bounty - składniki na polewę czekoladową:

  • 100 g czekolady gorzkiej
  • 100 g czekolady mlecznej
  • 100 g masła


Ciasto Bonuty - przepis:

  • W pierwszej kolejności przygotuj biszkopt. Białka oddziel od żółtek. Białka ubij na sztywno. Pod koniec ubijania partiami dodawaj cukier i miksuj do czasu uzyskania gęstej i lśniącej masy. Wciąż miksując dodawaj po jednym żółtku. Wlej olej i mleko, krótko zmiksuj. Wsyp mąkę przesianą z kakao i proszkiem do pieczenia, delikatnie wmieszaj łyżką.
  • Formę do pieczenia o wymiarach 25 x 25 cm wyłóż papierem do pieczenia. 
  • Ciasto przelej do formy, wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza i piecz przez około 30 minut - do suchego patyczka. Biszkopt pozostaw do całkowitego ostudzenia.
  • Przygotuj masę kokosową. Do garnka przelej mleko i mleczko kokosowe, dodaj cukier, cukier waniliowy i kaszę mannę. Cały czas mieszając doprowadź masę do zagotowania. Kolejno wsyp wiórki kokosowe. Całość gotuj na niewielkiej mocy palnika jeszcze przez 3 minuty. Cały czas mieszaj, by masa się nie przypaliła. Do gorącej masy dodaj masło i zmiksuj masę.
  • Nasącz biszkopt. Do mleka dodaj likier kokosowy, wymieszaj. Ostudzony biszkopt nasącz przygotowanym ponczem. Na biszkopt wyłóż masę kokosową. Ciasto wstaw na 1 godzinę do lodówki.
  • W międzyczasie przygotuj polewę czekoladową. W kąpieli wodnej roztop obie czekolady podzielone na mniejsze kawałki i masło. Polewę pozostaw do lekkiego ostudzenia.
  • Ciasto polej polewą. Ponownie wstaw do lodówki, tym razem na kilka godzin, a najlepiej całą noc. 
Smacznego!

Polecam Ci również inne przepisy na ciasta:

środa, grudnia 30, 2020

Kurczak pieczony w marynacie jogurtowej z pomidorami

Kurczak pieczony w marynacie jogurtowej z pomidorami

Pieczony kurczak w marynacie jogurtowej z dodatkiem aromatycznych przypraw i pomidorów. Tak przygotowany kurczak jest wilgotny i miękki. Pycha!
Kurczak pieczony w marynacie jogurtowej z pomidorami




Kurczak pieczony w jogurcie z pomidorami - składniki:

  • 4 nogi kurczaka
  • 4 podudzia (pałki) kurczaka
  • 600 g gęstego jogurtu naturalnego
  • 1,5 łyżeczki soli
  • 0,5 łyżeczki pieprzu
  • szczypta chili
  • 1 łyżeczka oregano
  • 1 łyżeczka bazylii
  • 3 łyżeczki curry
  • 1 łyżeczka cukru
  • 3 łyżeczki soku z cytryny
  • 5 pomidorów


Kurczak pieczony w jogurcie z pomidorami - przepis:

  • Kurczaka oczyść i osusz.
  • Do miski przełóż jogurt, dodaj sól, pieprz, chili, oregano, bazylię, curry, cukier i sok z cytryny. Wymieszaj.
  • Marynatą jogurtową zalej kurczaka, wymieszaj, przykryj i wstaw do lodówki najlepiej na całą noc. 
  • Kurczaka przełóż wraz z marynatą na blachę z wyposażenia piekarnika wyłożoną folią aluminiową lub papierem do pieczenia. Na wierzchu poukładaj pomidory pokrojone w ćwiartki. Kurczaka przykryj folią aluminiową.
  • Blachę wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza i piecz przez 1 godzinę 40 minut. Na 30 minut przed końcem pieczenia zdejmij folię aluminiową, by skórka ładnie się przyrumieniła.
Smacznego!

Polecam Ci również inne przepisy na kurczaka:

wtorek, grudnia 29, 2020

Ciasto drożdżowe z budyniem i owocami

Ciasto drożdżowe z budyniem i owocami

Wyjątkowo pyszne ciasto drożdżowe z dodatkiem budyniu malinowego, ulubionych owoców i chrupiącej kruszonki. 
Ciasto drożdżowe z budyniem i owocami



Ciasto drożdżowe z budyniem i owocami - składniki na rozczyn:

  • 50 g drożdży
  • 1 łyżka cukru
  • 1 łyżka mąki
  • 100 ml letniego mleka

Puszyste ciasto drożdżowe z budyniem i owocami - składniki na ciasto:

  • 4 szklanki mąki pszennej z lekką górką
  • 1 szklanka cukru
  • szczypta soli
  • 2 jajka
  • 150 ml letniego mleka
  • 100 g masła

Ciasto drożdżowe z kruszonką, budyniem i owocami - składniki na kruszonkę:

  • 100 g miękkiego masła 
  • 0,5 szklanki cukru
  • 1 szklanka mąki

Ciasto drożdżowe z budyniem i owocami - składniki na budyń:

  • 1 budyń malinowy
  • 2 szklanki mleka
  • 2,5 łyżki cukru

Pozostałe składniki:

  • około 400 g dowolonych owoców (u mnie truskawki, maliny, wiśnia i czarna porzeczka)



Ciasto drożdżowe z budyniem i owocami - przepis:

  • W pierwszej kolejności przygotuj rozczyn z drożdży. Do miseczki rozkrusz drożdże, dodaj cukier,  mąkę i mleko. Dokładnie wymieszaj, przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na 15 minut, by drożdże zaczęły pracować. 
  • Do dużej miski przesiej mąkę, dodaj cukier, sól, jajka, mleko i wyrośnięte drożdże. Zacznij wyrabiać ciasto i po chwili dodaj roztopione i ostudzone masło. Zagnieć ciasto. Ciasto może się nieco kleić, ale tak ma być. Miskę z ciastem przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na godzinę, by podwoiło swoją objętość.
  • W międzyczasie przygotuj kruszonkę. Miękkie masło zagnieć z mąką i cukrem, tworząc sypką kruszonkę. Kruszonkę wstaw na 30 minut do lodówki.
  • Kolejno przygotuj budyń. W rondelku zagotuj 1,5 szklanki mleka z cukrem. W pozostałym mleku rozmieszaj proszek budyniowy. Na gotujące się mleko wlej rozmieszany proszek i cały czas mieszając ugotuj gęsty budyń. Budyń odstaw do ostudzenia. 
  • Formę do pieczenia o wymiarach 25 x 35 cm wysmaruj masłem i obsyp bułką tartą. Wyrośnięte ciasto przełóż do formy. Na ciasto wyłóż owoce i budyń, tworząc na cieście kleksy. Całość posyp kruszonką. 
  • Ciasto wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza i piecz przez 45-50 minut - do suchego patyczka.
Smacznego!

Polecam Ci również inne przepisy na wypieki drożdżowe:

poniedziałek, grudnia 28, 2020

Sałatka z ravioli i awokado

Sałatka z ravioli i awokado

Sałatka z serowym ravioli, awokado, pomidorami, papryką i kukurydzą to wyśmienita propozycja zarówno na drugie śniadanie, jak i na imprezę. 
Sałatka z ravioli i awokado




Sałatka z ravioli i awokado - składniki:

  • 250 g ravioli z serem
  • 1 awokado
  • sok wyciśnięty z połowy cytryny
  • 3 pomidory śliwkowe
  • 1 papryka czerwona
  • 1 czerwona cebula
  • 1 puszka kukurydzy (masa po odsączeniu: około 220 g)
  • 1 pęczek natki pietruszki

Sałatka z ravioli i awokado - składniki na sos:

  • 5 łyżek oleju
  • 3 łyżki soku z cytryny
  • 1 łyżka octu winnego
  • 2 ząbki czosnku
  • przyprawy: sól, pieprz, szczypta cukru



Jak zrobić sałatkę z ravioli i awokado?

  • Ravioli ugotuj zgodnie z przepisem na opakowaniu.
  • Awokado obierz, pokrój w kostkę, skrop sokiem z cytryny i wymieszaj.
  • Pomidory, paprykę i cebulę pokrój w kostkę.
  • Kukurydzę odsącz z zalewy, a natkę pietruszki drobno posiekaj.
  • Do miseczki wlej olej, sok z cytryny, ocet winny, dodaj przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku oraz sól, pieprz i cukier. Wymieszaj.
  • Wszystkie składniki przełóż do dużej miski i połącz ze sobą.
Smacznego!


Polecam Ci również inne przepisy na sałatki:

niedziela, grudnia 27, 2020

Kluski ziemniaczane z kurczakiem i warzywami

Kluski ziemniaczane z kurczakiem i warzywami

Miękkie i delikatne kluski ziemniaczane w połączeniu z pysznym, szybkim i prostym w przygotowaniu gulaszem drobiowym smakują naprawdę doskonale. Kluseczki ziemniaczane z kurczakiem i warzywami to pomysł na wyśmienity obiad dla całej rodziny.
Kluski ziemniaczane z kurczakiem i warzywami



Kluski ziemniaczane z kurczkiem i warzywami - składniki na kluski:

  • 2,5 kg ziemniaków
  • 2 małe jajka
  • mąka ziemniaczana 
  • sól


Kluski ziemniaczane z kurczakiem i warzywami - pozostałe składniki:

  • 2 filety z piersi kurczaka (500-600 g)
  • 3 duże pomidory
  • 2 marchewki
  • 3 cebule
  • 750 ml bulionu warzywnego lub drobiowego
  • 3 łyżeczki koncentratu pomidorowego
  • 0,5 szklanki wody
  • 2 łyżki mąki
  • pęczek szczypiorku
  • przyprawy: sól, pieprz, słodka papryka, ostra papryka, czosnek
  • dodatkowo: olej do smażenia


Kluski ziemniaczane z kurczakiem i warzywami - przepis:

  • W pierwszej kolejności przygotuj kluski. Ziemniaki umyj, obierz i gotuj w osolonej wodzie do miękkości. Następnie odcedź, pozostaw do ostudzenia, po czym przeciśnij przez praskę. 
  • Przeciśnięte przez praskę ziemniaki przełóż do dużej miski i ugnieć rękoma. Ziemniaki podziel na 3 równe części. Wyjmij z miski 1/3 ziemniaków, a w ich miejsce wsyp mąkę ziemniaczaną. Następnie ponownie włóż do miski wyjęte ziemniaki, wbij jajka i wyrób gładkie ciasto. Odrywaj niewielkie porcje ciasta i formuj kuleczki.
  • W dużym garnku zagotuj wodę z solą. Na wrzątek wrzucaj kluseczki i gotuj przez 4 minuty, licząc od momentu ponownego zagotowania się wody.
  • W dużym rondlu rozgrzej niewielką ilość oleju. Wrzuć obrane ze skórki i drobno pokrojone pomidory. Smaż przez 5 minut. Następnie dodaj obraną i startą na dużych oczkach tarki marchewkę oraz cebulę pokrojoną w cienkie piórka. Smaż przez 5 minut. Całość zalej bulionem i zagotuj.
  • Mięso oczyść, osusz i pokrój w kostkę. Dopraw solą, pieprzem, czosnkiem, słodką i ostrą papryką. Mięso przesmaż na dobrze rozgrzanym oleju, a następnie przełóż do warzyw. Mięso z warzywami gotuj na niewielkiej mocy palnika przez 20 minut. Pod koniec gotowania dodaj koncentrat pomidorowy, sól, pieprz, słodką i ostrą paprykę oraz czosnek, a następnie zagęść sos. 
  • W 0,5 szklanki wody rozprowadź 2 łyżki mąki. Do szklanki dodaj kilka łyżek gorącego sosu i wymieszaj. Mieszankę dodaj do gulaszu, dokładnie wymieszaj i zagotuj. Całość gotuj jeszcze przez 5 minut. Pod koniec gotowania dodaj posiekany szczypiorek.
  • Na talerze wyłóż kluski i polej przygotowanym sosem. 
Smacznego!
Kluski ziemniaczane z kurczakiem i warzywami

Kluski ziemniaczane z kurczakiem i warzywami

Kluski ziemniaczane z kurczakiem i warzywami

piątek, grudnia 25, 2020

Piersi z kurczaka z suszonymi pomidorami i szpinakiem

Piersi z kurczaka z suszonymi pomidorami i szpinakiem

Piersi z kurczaka duszone z suszonymi pomidorami i szpinakiem to pyszny i szybki pomysł na obiad, który posmakuje każdemu.
Piersi z kurczaka z suszonymi pomidorami i szpinakiem


Piersi z kurczaka duszone w sosie pomidorowym ze szpinakiem - składniki:

  • 3 filety z piersi kurczaka (około 600-700 g)
  • 2 ząbki czosnku
  • 0,5 szklanki bulionu warzywnego
  • 300 ml slodkiej śmietanki 18%
  • 0,5 szklanki tartego parmezanu
  • dwie garście świeżego szpinaku
  • 10 połówek suszonych pomidorów w oleju
  • przyprawy: sól, pieprz, bazylia, oregano
  • dodatkowo: olej do smażenia


Kurczak w sosie pomidorowym ze szpinakiem - przepis:

  • Piersi z kurczaka oczyść, osusz i pokrój na mniejsze kawałki. Dopraw solą i pieprzem, przesmaż na dobrze rozgrzanym oleju.
  • Na patelnię wlej olej, dodaj przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku i krótko podsmaż, tylko do lekkiego zarumienienia.
  • Do czosnku dodaj bulion, śmietankę i ser. Wymieszaj i całość gotuj na niewielkiej mocy palnika do czasu, aż sos zgęstnieje. Dopraw solą, pieprzem, oregano i bazylią.
  • Na patelnię dodaj szpinak i pokrojone w mniejsze kawałki pomidory suszone.
  • Pod koniec gotowania dodaj do sosu przesmażone kawałki kurczaka.
Smacznego!

Polecam Ci również inne przepisy na dania z kurczakiem:

wtorek, grudnia 22, 2020

Szybka sałatka makaronowa z jajkiem i szynką

Szybka sałatka makaronowa z jajkiem i szynką

Szybka, smaczna i sycąca sałatka makaronowa z jajkiem, szynką, cebulą, sałatą lodową i chrzanowym serkiem kanapkowym.
Szybka sałatka makaronowa z jajkiem i szynką



Szybka sałatka makaronowa z jajkiem i szynką - składniki:

  • 250 g drobnego makaronu
  • 5 dużych liści sałaty lodowej
  • 5 jajek ugotowanych na twardo
  • 150 g szynki
  • 1 mała czerwona cebula
  • 1 pęczek szczypiorku
  • 2 łyżki majonezu
  • 120 g serka kanapkowego o smaku chrzanowym (typu Almette lub Twój Smak)
  • sól i pieprz


Ekspresowa sałatka makaronowa z jajkiem i szynką - przepis:

  • Makaron ugotuj zgodnie z przepisem na opakowaniu.
  • Sałatę porwij na mniejsze kawałki.
  • Jajka obierz i pokrój w kostkę.
  • Szynkę pokrój w kostkę, a cebulę w drobną kostkę.
  • Szczypiorek drobno posiekaj.
  • Majonez wymieszaj z serkiem kanapkowym. Dopraw solą i pieprzem. Dokładnie wymieszaj.
  • Wszystkie składniki przełóż do miski i wymieszaj ze sobą. W razie potrzeby dopraw jeszcze sałatkę solą i pieprzem.
Smacznego!


Polecam Ci również inne przepisy na sałatki:

Copyright © 2016 Słodko-słone pichcenie , Blogger