Kotlety mielone po węgiersku zapiekane w piekarniku w pysznym sosie pomidorowym z dodatkiem papryki i cukinii to pyszna i aromatyczna potrawa stanowiąca świetną alternatywę dla tradycyjnych kotletów mielonych.
Kotlety mielone po węgiersku - składniki na kotlety:
- 1 kg szynki wieprzowej
- 2 małe cebule
- 4 ząbki czosnku
- 2 jajka
- 3 pełne łyżki majonezu
- przyprawy: sól i pieprz
- dodatkowo: bułka tarta i olej do smażenia
Kotlety mielone po węgiersku - składniki na sos:
- 2 papryki czerwone
- 1 papryka żółta
- 1 papryka zielona
- 2 średniej wielkości cukinie
- 2 cebule
- 2 puszki pomidorów
- 250 ml przecieru pomidorowego
- 200 g sera mozzarella
- przyprawy: sól, pieprz, słodka papryka, ostra papryka, oregano, tymianek, zioła prowansalskie, cukier
Kotlety mielone po węgiersku - przepis:
- W pierwszej kolejności przygotuj kotlety. Mięso oczyść i osusz. Cebulę obierz i pokrój na mniejsze kawałki. Obierz ząbki czosnku. W maszynce do mielenia mięsa zmiel mięso wraz z cebulą i czosnkiem. Do mięsa dodaj jajka, majonez, sól i pieprz. Dokładnie wyrób masę mięsną.
- Z masy formuj kotlety i obtaczaj je w bułce tartej. Kotlety smaż na dobrze rozgrzanym oleju z obu stron do zarumienienia.
- Paprykę oczyść i pokrój w paski. Cukinię obierz i pokrój w półplasterki. Cebulę obierz i pokrój w dużą kostkę.
- Pomidory z puszki zmiksuj blenderem, dodaj przecier pomidorowy oraz przyprawy.
- Do naczynia żaroodpornego przełóż kotlety mielone, kolejno wyłóż paprykę, cukinię i cebulę, na końcu wlej sos pomidorowy.
- Naczynie żaroodporne przykryj pokrywką, wstaw do piekarnika nagrzanego do 200 stopni Celsjusza i piecz przez 30 minut. Kolejno odkryj naczynie, zmniejsz temperaturę do 180 stopni Celsjusza i piecz jeszcze przez 20 minut. Na 10 minut przed końcem pieczenia ułóż na wierzchu pokrojoną w plastry mozzarellę.
Smacznego!
Polecam Ci również inne przepisy na kotlety mielone: