wtorek, stycznia 05, 2021

Placuszki bananowe z kaszy manny

Placuszki bananowe z kaszy manny

Pyszne i proste w przygotowaniu placuszki bananowe z kaszy manny, bez dodatku mąki, które uwielbiane są przez dzieci i nie tylko. :)
Placuszki bananowe z kaszy manny


Placuszki bananowe z kaszy manny - składniki:

  • 1,5 szklanki mleka
  • 1 cukier waniliowy (16 g)
  • 1 łyżka masła
  • 1 szklanka kaszy manny
  • 2 jajka
  • 2 banany
  • olej do smażenia
  • cukier puder do oprószenia


Placuszki bananowe z kaszy manny - przepis:

  • Do rondelka wlej mleko, dodaj cukier i masło. Podgrzewaj na niewielkiej mocy palnika do czasu całkiowitego rozpuszczenia się wszystkich składników. Kolejno wsyp kaszę mannę i energicznie mieszaj do momentu zgęstnienia. Pozostaw do ostudzenia.
  • Białka oddziel od żółtek. Żółtka wraz z bardzo drobno pokrojonymi bananami dodaj do ostudzonej kaszy. Zmiksuj. Białka ubij na sztywną pianę i wmieszaj w masę z kaszą i bananami.
  • Na patelni rozgrzej olej. Łyżką nakładaj ciasto formując niewielkie placuszki. Smaż z obu stron na złoty kolor.
  • Po ostudzeniu oprósz placuszki cukrem pudrem.
Smacznego!

Polecam Ci również inne przepisy na placki:

poniedziałek, stycznia 04, 2021

Kotlety mielone po węgiersku

Kotlety mielone po węgiersku

Kotlety mielone po węgiersku zapiekane w piekarniku w pysznym sosie pomidorowym z dodatkiem papryki i cukinii to pyszna i aromatyczna potrawa stanowiąca świetną alternatywę dla tradycyjnych kotletów mielonych.

Kotlety mielone po węgiersku

Kotlety mielone po węgiersku - składniki na kotlety:

  • 1 kg szynki wieprzowej
  • 2 małe cebule
  • 4 ząbki czosnku
  • 2 jajka
  • 3 pełne łyżki majonezu
  • przyprawy: sól i pieprz
  • dodatkowo: bułka tarta i olej do smażenia


Kotlety mielone po węgiersku - składniki na sos:

  • 2 papryki czerwone
  • 1 papryka żółta
  • 1 papryka zielona
  • 2 średniej wielkości cukinie
  • 2 cebule
  • 2 puszki pomidorów
  • 250 ml przecieru pomidorowego
  • 200 g sera mozzarella
  • przyprawy: sól, pieprz, słodka papryka, ostra papryka, oregano, tymianek, zioła prowansalskie, cukier


Kotlety mielone po węgiersku - przepis:

  • W pierwszej kolejności przygotuj kotlety. Mięso oczyść i osusz. Cebulę obierz i pokrój na mniejsze kawałki. Obierz ząbki czosnku. W maszynce do mielenia mięsa zmiel mięso wraz z cebulą i czosnkiem. Do mięsa dodaj jajka, majonez, sól i pieprz. Dokładnie wyrób masę mięsną. 
  • Z masy  formuj kotlety i obtaczaj je w bułce tartej. Kotlety smaż na dobrze rozgrzanym oleju z obu stron do zarumienienia.
  • Paprykę oczyść i pokrój w paski. Cukinię obierz i pokrój w półplasterki. Cebulę obierz i pokrój w dużą kostkę.
  • Pomidory z puszki zmiksuj blenderem, dodaj przecier pomidorowy oraz przyprawy. 
  • Do naczynia żaroodpornego przełóż kotlety mielone, kolejno wyłóż paprykę, cukinię i cebulę, na końcu wlej sos pomidorowy. 
  • Naczynie żaroodporne przykryj pokrywką, wstaw do piekarnika nagrzanego do 200 stopni Celsjusza i piecz przez 30 minut. Kolejno odkryj naczynie, zmniejsz temperaturę do 180 stopni Celsjusza i piecz jeszcze przez 20 minut. Na 10 minut przed końcem pieczenia ułóż na wierzchu pokrojoną w plastry mozzarellę.
Smacznego!

Polecam Ci również inne przepisy na kotlety mielone:

niedziela, stycznia 03, 2021

Zapiekanki z pieczarkami i kiełbasą

Zapiekanki z pieczarkami i kiełbasą

Wyśmienite zapiekanki składające się z chrupiącej bagietki, przesmażonych pieczarek z cebulą, kiełbasą i serem żółtym to świetny pomysł na kolację lub przekąskę imprezową.
Zapiekanki z pieczarkami i kiełbasą



Zapiekanki z pieczarkami i kiełbasą - składniki:

  • 1 długa bagietka (u mnie duża bagietka paryska)
  • 1 duża cebula
  • 500 g pieczarek
  • 3 sztuki kiełbasy śląskiej
  • 200 g żółtego sera
  • przyprawy: sól i pieprz
  • dodatkowo: masło i olej do smażenia

Zapiekanki z pieczarkami i kiełbasą - przepis:

  • Bagietkę podziel na dwie lub trzy równe części. Każdą z nich przekrój wzdłuż na pół.
  • Cebulę pokrój w drobną kostkę, a oczyszczone pieczarki w cienkie półplasterki.
  • Kiełbasę pokrój w drobną kostkę.
  • Ser żółty drobno pokrój lub zetrzyj na dużych oczkach tarki. 
  • Na patelni rozgrzej niewielką ilość oleju i przesmaż kiełbasę. Zdejmij z patelni i odstaw na bok. 
  • Na patelni po smażeniu kiełbasy ponownie rozgrzej niewielką ilość oleju, wrzuć cebulę, smaż do zeszklenia. Następnie wrzuć pieczarki i smaż do czasu całkowitego odparowania płynu. Pod koniec smażenia dopraw pieczarki pieprzem i solą.
  • Każdy kawałek bagietki posmaruj cienką warstwą masła. Kolejno na każdej z nich wyłóż pieczarki z cebulą, kiełbasę i żółty ser. Zapiekanki wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza i zapiekaj przez 10 minut.
Smacznego!
Zapiekanki z pieczarkami i kiełbasą

Zapiekanki z pieczarkami i kiełbasą

Zapiekanki z pieczarkami i kiełbasą

Zapiekanki z pieczarkami i kiełbasą

Zapiekanki z pieczarkami i kiełbasą

Zapiekanki z pieczarkami i kiełbasą

sobota, stycznia 02, 2021

Schab zapiekany z cukinią i cebulą

Schab zapiekany z cukinią i cebulą

Plastry schabu zamarynowane w aromatycznej marynacie, zapieczone z cukinią i cebulą to pyszne danie jednogarnkowe, które posmakuje każdemu.
Schab zapiekany z cukinią i cebulą





Schab zapiekany z cukinią i cebulą - składniki:

  • 1 kg schabu
  • 5 łyżek oleju
  • 3 łyżki ketchupu pikantnego
  • 3 łyżki musztardy
  • 6 ząbków czosnku
  • przyprawy: sól, słodka papryka, ostra papryka, tymianek, majeranek, lubczyk
  • 1 kg cukinii
  • 2 duże cebule
  • 2 łyżki mąki pszennej



Schab zapiekany z cukinią i cebulą - przepis:

  • Schab oczyść, osusz i pokrój w plastry.
  • Do dużej miski lub garnka wlej olej, dodaj ketchup, musztardę oraz obrane i przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku, a także przyprawy: sól, słodką i ostrą paprykę, tymianek, majeranek i lubczyk. Wymieszaj i do powstałej marynaty włóż mięso. Ponownie wymieszaj i odstaw na minimum 3 godziny do lodówki.
  • Cukinię obierz (możesz również pozostawić ją ze skórką) i pokrój w cienkie półplasterki. Posyp solą, wymieszaj, odstaw na bok na minimum 30 minut, a następnie odciśnij z wody.
  • Cebulę obierz i pokrój w półplasterki. Oprósz mąką pszenną, wymieszaj. Do cebuli dodaj odciśniętą cukinię, ponownie wymieszaj.
  • Naczynie żaroodporne wysmaruj cienką warstwą oleju. Do naczynia przełóż połowę cukinii z cebulą, kolejno ułóż mięso, pozostałą część warzyw i znowu mięso. 
  • Naczynie przykryj pokrywką, wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza i piecz przez 1 godzinę 10 minut. Następnie zdejmij pokrywkę i piecz jeszcze przez 15 minut.
Smacznego!

Polecam Ci również inne przepisy z wykorzystaniem schabu:

piątek, stycznia 01, 2021

Ciasto Bounty

Ciasto Bounty

Ciasto Bounty to wyjątkowo pyszny wypiek składający się z biszkoptu kakaowego, gęstego kremu kokosowego z dodatkiem mleczka kokosowego i aksamitnej polewy czekoladowej.
Ciasto Bounty




Ciasto Bounty - składniki na biszkopt:

  • 3 jajka
  • 0,5 szklanki cukru
  • 1 łyżka oleju
  • 1 łyżka mleka
  • 0,5 szklanki mąki pszennej
  • 1,5 łyżki kakao
  • 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • do nasączenia: 1/3 szklanki mleka + 4 łyżki likieru kokosowego

Ciasto Bounty - składniki na masę kokosową:

  • 250 ml mleka
  • 1 puszka mleczka kokosowego (400 ml)
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego
  • 3 łyżki kaszy manny
  • 300 g wiórków kokosowych
  • 200 g masła

Ciasto Bounty - składniki na polewę czekoladową:

  • 100 g czekolady gorzkiej
  • 100 g czekolady mlecznej
  • 100 g masła


Ciasto Bonuty - przepis:

  • W pierwszej kolejności przygotuj biszkopt. Białka oddziel od żółtek. Białka ubij na sztywno. Pod koniec ubijania partiami dodawaj cukier i miksuj do czasu uzyskania gęstej i lśniącej masy. Wciąż miksując dodawaj po jednym żółtku. Wlej olej i mleko, krótko zmiksuj. Wsyp mąkę przesianą z kakao i proszkiem do pieczenia, delikatnie wmieszaj łyżką.
  • Formę do pieczenia o wymiarach 25 x 25 cm wyłóż papierem do pieczenia. 
  • Ciasto przelej do formy, wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza i piecz przez około 30 minut - do suchego patyczka. Biszkopt pozostaw do całkowitego ostudzenia.
  • Przygotuj masę kokosową. Do garnka przelej mleko i mleczko kokosowe, dodaj cukier, cukier waniliowy i kaszę mannę. Cały czas mieszając doprowadź masę do zagotowania. Kolejno wsyp wiórki kokosowe. Całość gotuj na niewielkiej mocy palnika jeszcze przez 3 minuty. Cały czas mieszaj, by masa się nie przypaliła. Do gorącej masy dodaj masło i zmiksuj masę.
  • Nasącz biszkopt. Do mleka dodaj likier kokosowy, wymieszaj. Ostudzony biszkopt nasącz przygotowanym ponczem. Na biszkopt wyłóż masę kokosową. Ciasto wstaw na 1 godzinę do lodówki.
  • W międzyczasie przygotuj polewę czekoladową. W kąpieli wodnej roztop obie czekolady podzielone na mniejsze kawałki i masło. Polewę pozostaw do lekkiego ostudzenia.
  • Ciasto polej polewą. Ponownie wstaw do lodówki, tym razem na kilka godzin, a najlepiej całą noc. 
Smacznego!

Polecam Ci również inne przepisy na ciasta:

środa, grudnia 30, 2020

Kurczak pieczony w marynacie jogurtowej z pomidorami

Kurczak pieczony w marynacie jogurtowej z pomidorami

Pieczony kurczak w marynacie jogurtowej z dodatkiem aromatycznych przypraw i pomidorów. Tak przygotowany kurczak jest wilgotny i miękki. Pycha!
Kurczak pieczony w marynacie jogurtowej z pomidorami




Kurczak pieczony w jogurcie z pomidorami - składniki:

  • 4 nogi kurczaka
  • 4 podudzia (pałki) kurczaka
  • 600 g gęstego jogurtu naturalnego
  • 1,5 łyżeczki soli
  • 0,5 łyżeczki pieprzu
  • szczypta chili
  • 1 łyżeczka oregano
  • 1 łyżeczka bazylii
  • 3 łyżeczki curry
  • 1 łyżeczka cukru
  • 3 łyżeczki soku z cytryny
  • 5 pomidorów


Kurczak pieczony w jogurcie z pomidorami - przepis:

  • Kurczaka oczyść i osusz.
  • Do miski przełóż jogurt, dodaj sól, pieprz, chili, oregano, bazylię, curry, cukier i sok z cytryny. Wymieszaj.
  • Marynatą jogurtową zalej kurczaka, wymieszaj, przykryj i wstaw do lodówki najlepiej na całą noc. 
  • Kurczaka przełóż wraz z marynatą na blachę z wyposażenia piekarnika wyłożoną folią aluminiową lub papierem do pieczenia. Na wierzchu poukładaj pomidory pokrojone w ćwiartki. Kurczaka przykryj folią aluminiową.
  • Blachę wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza i piecz przez 1 godzinę 40 minut. Na 30 minut przed końcem pieczenia zdejmij folię aluminiową, by skórka ładnie się przyrumieniła.
Smacznego!

Polecam Ci również inne przepisy na kurczaka:

wtorek, grudnia 29, 2020

Ciasto drożdżowe z budyniem i owocami

Ciasto drożdżowe z budyniem i owocami

Wyjątkowo pyszne ciasto drożdżowe z dodatkiem budyniu malinowego, ulubionych owoców i chrupiącej kruszonki. 
Ciasto drożdżowe z budyniem i owocami



Ciasto drożdżowe z budyniem i owocami - składniki na rozczyn:

  • 50 g drożdży
  • 1 łyżka cukru
  • 1 łyżka mąki
  • 100 ml letniego mleka

Puszyste ciasto drożdżowe z budyniem i owocami - składniki na ciasto:

  • 4 szklanki mąki pszennej z lekką górką
  • 1 szklanka cukru
  • szczypta soli
  • 2 jajka
  • 150 ml letniego mleka
  • 100 g masła

Ciasto drożdżowe z kruszonką, budyniem i owocami - składniki na kruszonkę:

  • 100 g miękkiego masła 
  • 0,5 szklanki cukru
  • 1 szklanka mąki

Ciasto drożdżowe z budyniem i owocami - składniki na budyń:

  • 1 budyń malinowy
  • 2 szklanki mleka
  • 2,5 łyżki cukru

Pozostałe składniki:

  • około 400 g dowolonych owoców (u mnie truskawki, maliny, wiśnia i czarna porzeczka)



Ciasto drożdżowe z budyniem i owocami - przepis:

  • W pierwszej kolejności przygotuj rozczyn z drożdży. Do miseczki rozkrusz drożdże, dodaj cukier,  mąkę i mleko. Dokładnie wymieszaj, przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na 15 minut, by drożdże zaczęły pracować. 
  • Do dużej miski przesiej mąkę, dodaj cukier, sól, jajka, mleko i wyrośnięte drożdże. Zacznij wyrabiać ciasto i po chwili dodaj roztopione i ostudzone masło. Zagnieć ciasto. Ciasto może się nieco kleić, ale tak ma być. Miskę z ciastem przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na godzinę, by podwoiło swoją objętość.
  • W międzyczasie przygotuj kruszonkę. Miękkie masło zagnieć z mąką i cukrem, tworząc sypką kruszonkę. Kruszonkę wstaw na 30 minut do lodówki.
  • Kolejno przygotuj budyń. W rondelku zagotuj 1,5 szklanki mleka z cukrem. W pozostałym mleku rozmieszaj proszek budyniowy. Na gotujące się mleko wlej rozmieszany proszek i cały czas mieszając ugotuj gęsty budyń. Budyń odstaw do ostudzenia. 
  • Formę do pieczenia o wymiarach 25 x 35 cm wysmaruj masłem i obsyp bułką tartą. Wyrośnięte ciasto przełóż do formy. Na ciasto wyłóż owoce i budyń, tworząc na cieście kleksy. Całość posyp kruszonką. 
  • Ciasto wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza i piecz przez 45-50 minut - do suchego patyczka.
Smacznego!

Polecam Ci również inne przepisy na wypieki drożdżowe:

Copyright © 2016 Słodko-słone pichcenie , Blogger