piątek, stycznia 08, 2021

Trufle mleczne z płatkami owsianymi

Trufle mleczne z płatkami owsianymi

Małe, miękkie, czekoladowe kuleczki z mlekiem w proszku, płatkami owsianymi i wiórkami kokosowymi to prawdziwy raj dla podniebienia. :) Polecam, trufle z tego przepisu są przepyszne!
Trufle mleczne z płatkami owsianymi


Trufle mleczne z płatkami owsianymi - składniki:

  • 1 szklanka mleka
  • 1 szklanka cukru
  • 1 opakowanie cukru waniliowego (16 g)
  • 6 łyżek kakao
  • 220 g masła
  • 250 g mleka w proszku
  • 1 szklanka płatków owsianych 
  • 6 łyżek wiórków kokosowych
  • dodatkowo: wiórki kokosowe do obtoczenia



Trufle mleczne z płatkami owsianymi - przepis:

  • Do rondelka wlej mleko, dodaj cukier i cukier waniliowy. Podgrzewaj na niewielkiej mocy palnika do czasu, aż cukier całowicie się rozpuści. Dodaj kakao, wymieszaj, gotuj do czasu, aż mieszanka stanie się jednolita. Pozostaw do ostudzenia.
  • Mleko w proszku zmiksuj z miękkim masłem. Naprzemiennie wlewaj ostudzone mleko i wsypuj płatki owsiane oraz wiórki kokosowe. Miksuj na niewielkich obrotach miksera do momentu uzyskania jednolitej masy.
  • Miskę z masą przykryj folią spożywczą i wstaw do lodówki na około 1 godzinę, by masa zgęstniała. 
  • Po upływie powyższego czasu wyjmij masę z lodówki i zwilżonymi dłońmi formuj kulki wielkości orzecha włoskiego. Każdą kulkę obtocz w wiórkach kokosowych. Trufle wstaw na kilka godzin do lodówki. 
Smacznego!
Trufle mleczne z płatkami owsianymi

Trufle mleczne z płatkami owsianymi

czwartek, stycznia 07, 2021

Ciasto Kukułka (bez pieczenia)

Ciasto Kukułka (bez pieczenia)

Wyjątkowo pyszne, mocno czekoladowe ciasto z dodatkiem znanych i lubianych cukierków Kukułki. To wyśmienite, proste i szybkie w przygotowaniu ciasto, którego smak zaskoczy każdego.
Ciasto Kukułka (bez pieczenia)



Ciasto Kukułka - składniki na krem budyniowy:

  • 1 litr mleka
  • 3 budynie czekoladowe (proszek: 3 x 40 g)
  • 2/3 szklanki cukru
  • 200 g cukierków Kukułki
  • 75 g masła

Ciasto bez pieczenia Kukułka - składniki na polewę ciemną:

  • 75 g gorzkiej czekolady
  • 75 g białej czekolady
  • 75 ml śmietanki 30%


Ciasto Kukułka bez pieczenia - składniki na polewę białą:

  • 75 g białej czekolady
  • 30 ml śmietanki 30%


Pozostałe składniki:

  • 250-300 g herbatników

Ciasto Kukułka - przepis:

  • Formę do pieczenia o wymiarach 25x25 cm wyłóż papierem do pieczenia. Na jej dnie poukładaj herbatniki.
  • W pierwszej kolejności przygotuj krem budyniowy. W 300 ml mleka rozmieszaj proszki budyniowe i cukier. W rondelku podgrzej pozostałe mleko i cukierki. Podgrzewaj do momentu ich całkowitego rozpuszczenia się. Do gorącego mleka dodaj rozmieszane proszki budyniowe z cukrem i cały czas mieszając ugotuj gęsty budyń. Na końcu dodaj pokrojone na mniejsze masło i wymieszaj do uzyskania jednolitej konstytencji.
  • Połowę gorącego kremu wylej na herbatniki w formie. Ułóż kolejną warstwę herbatników, wyłóż pozostałą porcję kremu. Na wierzchu poukładaj herbatniki.
  • Przygotuj polewę ciemną. W kąpieli wodnej roztop gorzką i białą czekoladę wraz ze śmietanką. Przygotowaną polewą posmaruj herbatniki.
  • Przygotuj polewę białą. W kąpieli wodnej roztop białą czekoladą ze śmietanką. Polewę białą wylej na ciemną i przy pomocy widelca zrób esy-floresy.
  • Ciasto wstaw na minimum 6-8 godzin do lodówki. Ja wyjęłam je nieco wcześniej i, co widać na zdjęciach, nie zdążyło jeszcze dobrze stężeć.
Smacznego!

Polecam Ci również inne przepisy na ciasta bez pieczenia:

środa, stycznia 06, 2021

Roladki schabowe z kiszoną kapustą

Roladki schabowe z kiszoną kapustą

Soczyste i aromatyczne roladki schabowe z kapustą kiszoną to pyszny, prosty i szybki w przygotowaniu pomysł na obiad dla całej rodziny.
Roladki schabowe z kiszoną kapustą


Roladki schabowe z kiszoną kapustą - składniki:

  • 600-700 g schabu
  • 1 cebula
  • 1 marchewka
  • 400 g kiszonej kapusty
  • przyprawy: sól i pieprz
  • do panierowania: mąka, 2-3 jajka, bułka tarta
  • olej do smażenia


Roladki schabowe z kiszoną kapustą - przepis:

  • Schab oczyść, osusz, pokrój w plastry, cienko rozbij i dopraw z obu stron solą i pieprzem.
  • Na dobrze rozgrzanym oleju zeszklij drobno pokrojoną cebulę. Kolejno dodaj startą na dużych oczkach tarki marchewkę, smaż przez 5 minut. Następnie dodaj odciśniętą i posiekaną kapustę kiszoną. Całość smaż na niewielkiej mocy palnika przez około 10 minut. Pod koniec smażenia calość dopraw solą i pieprzem. Farsz pozostaw do lekkiego ostudzenia.
  • Na każdym kotlecie ułóż porcję farszu i ściśle zwiń w roladkę.
  • Roladki obtaczaj kolejno w mące, jajku i bułce tartej.
  • Roladki smaż na rozgrzanym oleju z obu stron, do zarumienienia.
Smacznego!

Polecam Ci również inne przepisy na roladki:

wtorek, stycznia 05, 2021

Placuszki bananowe z kaszy manny

Placuszki bananowe z kaszy manny

Pyszne i proste w przygotowaniu placuszki bananowe z kaszy manny, bez dodatku mąki, które uwielbiane są przez dzieci i nie tylko. :)
Placuszki bananowe z kaszy manny


Placuszki bananowe z kaszy manny - składniki:

  • 1,5 szklanki mleka
  • 1 cukier waniliowy (16 g)
  • 1 łyżka masła
  • 1 szklanka kaszy manny
  • 2 jajka
  • 2 banany
  • olej do smażenia
  • cukier puder do oprószenia


Placuszki bananowe z kaszy manny - przepis:

  • Do rondelka wlej mleko, dodaj cukier i masło. Podgrzewaj na niewielkiej mocy palnika do czasu całkiowitego rozpuszczenia się wszystkich składników. Kolejno wsyp kaszę mannę i energicznie mieszaj do momentu zgęstnienia. Pozostaw do ostudzenia.
  • Białka oddziel od żółtek. Żółtka wraz z bardzo drobno pokrojonymi bananami dodaj do ostudzonej kaszy. Zmiksuj. Białka ubij na sztywną pianę i wmieszaj w masę z kaszą i bananami.
  • Na patelni rozgrzej olej. Łyżką nakładaj ciasto formując niewielkie placuszki. Smaż z obu stron na złoty kolor.
  • Po ostudzeniu oprósz placuszki cukrem pudrem.
Smacznego!

Polecam Ci również inne przepisy na placki:

poniedziałek, stycznia 04, 2021

Kotlety mielone po węgiersku

Kotlety mielone po węgiersku

Kotlety mielone po węgiersku zapiekane w piekarniku w pysznym sosie pomidorowym z dodatkiem papryki i cukinii to pyszna i aromatyczna potrawa stanowiąca świetną alternatywę dla tradycyjnych kotletów mielonych.

Kotlety mielone po węgiersku

Kotlety mielone po węgiersku - składniki na kotlety:

  • 1 kg szynki wieprzowej
  • 2 małe cebule
  • 4 ząbki czosnku
  • 2 jajka
  • 3 pełne łyżki majonezu
  • przyprawy: sól i pieprz
  • dodatkowo: bułka tarta i olej do smażenia


Kotlety mielone po węgiersku - składniki na sos:

  • 2 papryki czerwone
  • 1 papryka żółta
  • 1 papryka zielona
  • 2 średniej wielkości cukinie
  • 2 cebule
  • 2 puszki pomidorów
  • 250 ml przecieru pomidorowego
  • 200 g sera mozzarella
  • przyprawy: sól, pieprz, słodka papryka, ostra papryka, oregano, tymianek, zioła prowansalskie, cukier


Kotlety mielone po węgiersku - przepis:

  • W pierwszej kolejności przygotuj kotlety. Mięso oczyść i osusz. Cebulę obierz i pokrój na mniejsze kawałki. Obierz ząbki czosnku. W maszynce do mielenia mięsa zmiel mięso wraz z cebulą i czosnkiem. Do mięsa dodaj jajka, majonez, sól i pieprz. Dokładnie wyrób masę mięsną. 
  • Z masy  formuj kotlety i obtaczaj je w bułce tartej. Kotlety smaż na dobrze rozgrzanym oleju z obu stron do zarumienienia.
  • Paprykę oczyść i pokrój w paski. Cukinię obierz i pokrój w półplasterki. Cebulę obierz i pokrój w dużą kostkę.
  • Pomidory z puszki zmiksuj blenderem, dodaj przecier pomidorowy oraz przyprawy. 
  • Do naczynia żaroodpornego przełóż kotlety mielone, kolejno wyłóż paprykę, cukinię i cebulę, na końcu wlej sos pomidorowy. 
  • Naczynie żaroodporne przykryj pokrywką, wstaw do piekarnika nagrzanego do 200 stopni Celsjusza i piecz przez 30 minut. Kolejno odkryj naczynie, zmniejsz temperaturę do 180 stopni Celsjusza i piecz jeszcze przez 20 minut. Na 10 minut przed końcem pieczenia ułóż na wierzchu pokrojoną w plastry mozzarellę.
Smacznego!

Polecam Ci również inne przepisy na kotlety mielone:

niedziela, stycznia 03, 2021

Zapiekanki z pieczarkami i kiełbasą

Zapiekanki z pieczarkami i kiełbasą

Wyśmienite zapiekanki składające się z chrupiącej bagietki, przesmażonych pieczarek z cebulą, kiełbasą i serem żółtym to świetny pomysł na kolację lub przekąskę imprezową.
Zapiekanki z pieczarkami i kiełbasą



Zapiekanki z pieczarkami i kiełbasą - składniki:

  • 1 długa bagietka (u mnie duża bagietka paryska)
  • 1 duża cebula
  • 500 g pieczarek
  • 3 sztuki kiełbasy śląskiej
  • 200 g żółtego sera
  • przyprawy: sól i pieprz
  • dodatkowo: masło i olej do smażenia

Zapiekanki z pieczarkami i kiełbasą - przepis:

  • Bagietkę podziel na dwie lub trzy równe części. Każdą z nich przekrój wzdłuż na pół.
  • Cebulę pokrój w drobną kostkę, a oczyszczone pieczarki w cienkie półplasterki.
  • Kiełbasę pokrój w drobną kostkę.
  • Ser żółty drobno pokrój lub zetrzyj na dużych oczkach tarki. 
  • Na patelni rozgrzej niewielką ilość oleju i przesmaż kiełbasę. Zdejmij z patelni i odstaw na bok. 
  • Na patelni po smażeniu kiełbasy ponownie rozgrzej niewielką ilość oleju, wrzuć cebulę, smaż do zeszklenia. Następnie wrzuć pieczarki i smaż do czasu całkowitego odparowania płynu. Pod koniec smażenia dopraw pieczarki pieprzem i solą.
  • Każdy kawałek bagietki posmaruj cienką warstwą masła. Kolejno na każdej z nich wyłóż pieczarki z cebulą, kiełbasę i żółty ser. Zapiekanki wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza i zapiekaj przez 10 minut.
Smacznego!
Zapiekanki z pieczarkami i kiełbasą

Zapiekanki z pieczarkami i kiełbasą

Zapiekanki z pieczarkami i kiełbasą

Zapiekanki z pieczarkami i kiełbasą

Zapiekanki z pieczarkami i kiełbasą

Zapiekanki z pieczarkami i kiełbasą

sobota, stycznia 02, 2021

Schab zapiekany z cukinią i cebulą

Schab zapiekany z cukinią i cebulą

Plastry schabu zamarynowane w aromatycznej marynacie, zapieczone z cukinią i cebulą to pyszne danie jednogarnkowe, które posmakuje każdemu.
Schab zapiekany z cukinią i cebulą





Schab zapiekany z cukinią i cebulą - składniki:

  • 1 kg schabu
  • 5 łyżek oleju
  • 3 łyżki ketchupu pikantnego
  • 3 łyżki musztardy
  • 6 ząbków czosnku
  • przyprawy: sól, słodka papryka, ostra papryka, tymianek, majeranek, lubczyk
  • 1 kg cukinii
  • 2 duże cebule
  • 2 łyżki mąki pszennej



Schab zapiekany z cukinią i cebulą - przepis:

  • Schab oczyść, osusz i pokrój w plastry.
  • Do dużej miski lub garnka wlej olej, dodaj ketchup, musztardę oraz obrane i przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku, a także przyprawy: sól, słodką i ostrą paprykę, tymianek, majeranek i lubczyk. Wymieszaj i do powstałej marynaty włóż mięso. Ponownie wymieszaj i odstaw na minimum 3 godziny do lodówki.
  • Cukinię obierz (możesz również pozostawić ją ze skórką) i pokrój w cienkie półplasterki. Posyp solą, wymieszaj, odstaw na bok na minimum 30 minut, a następnie odciśnij z wody.
  • Cebulę obierz i pokrój w półplasterki. Oprósz mąką pszenną, wymieszaj. Do cebuli dodaj odciśniętą cukinię, ponownie wymieszaj.
  • Naczynie żaroodporne wysmaruj cienką warstwą oleju. Do naczynia przełóż połowę cukinii z cebulą, kolejno ułóż mięso, pozostałą część warzyw i znowu mięso. 
  • Naczynie przykryj pokrywką, wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza i piecz przez 1 godzinę 10 minut. Następnie zdejmij pokrywkę i piecz jeszcze przez 15 minut.
Smacznego!

Polecam Ci również inne przepisy z wykorzystaniem schabu:

Copyright © 2016 Słodko-słone pichcenie , Blogger