Zapiekany schab z dodatkiem majonezu i pieczarek to świetny pomysł na pyszny, prosty i szybki obiad.
Schab zapiekany z pieczarkami i majonezem - składniki:
- 500-600 g schabu
- 1 duża cebula
- 3 ząbki czosnku
- 500 g pieczarek
- 3-4 łyżki majonezu
- przyprawy: sól, pieprz, słodka papryka, ostra papryka, tymianek, majeranek
- olej do smażenia
Schab zapiekany z pieczarkami i majonezem - przepis:
- Schab oczyść, osusz i pokrój w plastry. Każdy plaster mięsa dopraw solą, pieprzem, słodką i ostrą papryką, tymiankiem i majerankiem. Mięso odstaw na bok na około 30 minut.
- Kawałki mięsa przesmaż na dobrze rozgrzanym oleju, po czym przełóż na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.
- Na patelnię po smażeniu schabu wrzuć drobno pokrojoną cebulę i przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku. Smaż do zeszklenia. Następnie dodaj pokrojone w półplasterki pieczarki, dopraw solą i pieprzem. Smaż przez około 10 minut - do czasu całkowitego odparowania płynu.
- Każdy plaster schabu posmaruj cienką warstwą majonezu, po czym wyłóż przesmażone pieczarki.
- Mięso przykryj folią aluminiową, wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza i piecz przez 40 minut. Po upływie powyższego czasu zdejmij folię i piecz mięso jeszcze przez 10 minut.
Smacznego!
Polecam Ci również inne przepisy z wykorzystaniem schabu: