Pyszne i kolorowe kotlety mielone z dodatkiem brokuła i kukurydzy to kolejny pomysł na odmienione mielone, które posmakują każdemu.
Kotlety mielone z brokułem i kukurydzą - składniki:
- 600 g mięsa mielonego wieprzowego
- 1 bułka kajzerka + mleko do namoczenia
- kilka różyczek brokuła
- 1 mała cebula
- 1 jajko
- 0,5 puszki kukurydzy (masa po odsączeniu: około 100 g)
- bułka tarta
- olej do smażenia
- przyprawy: sól, pieprz, zioła prowansalskie
Kotlety mielone z brokułem i kukurydzą - przepis:
- Bułkę namocz w mleku.
- Ugotuj różyczki brokuła. W garnku zagotuj wodę ze szczyptą soli i cukru. Na gotującą się wodę wrzuć różyczki brokuła. Od momentu ponownego zagotowania się wody, gotuj brokuła jeszcze przez około 5 minut. Odcedź i pozostaw do ostudzenia.
- Na dobrze rozgrzanym oleju zeszklij drobno pokrojoną cebulę.
- Do miski włóż mięso, dodaj odciśniętą bułkę, ostudzoną cebulę, jajko, rozgniecione widelcem różyczki brokuła, kukurydzę i sól, pieprz oraz zioła prowansalskie. Wyrób na jednolitą masę.
- Z masy formuj kotlety i obtaczaj je w bułce tartej. Kotlety smaż na dobrze rozgrzanym oleju z obu stron do zarumienienia.
Smacznego!
Polecam Ci również inne przepisy na kotlety: