piątek, stycznia 22, 2021

Sałatka ryżowa z kurczakiem i rzodkiewką

Sałatka ryżowa z kurczakiem i rzodkiewką

Prosty i szybki przepis na kolorową sałatkę ryżową z dodatkiem kurczaka gotowanego w bulionie, rzodkiewek i ogórka. 
Sałatka ryżowa z kurczakiem i rzodkiewką


Sałatka ryżowa z kurczakiem i rzodkiewką - składniki:

  • 1 szklanka ryżu
  • 1 filet z piersi kurczaka (około 300 g)
  • 500 ml bulionu warzywnego
  • 8 rzodkiewek
  • 1 długi ogórek
  • 1 pęczek szczypiorku
  • 150 g jogurtu naturalnego gęstego
  • 1 łyżka majonezu
  • 1 łyżeczka musztardy
  • 2 ząbki czosnku
  • przyprawy: sól i pieprz


Sałatka ryżowa z kurczakiem i rzodkiewką - przepis:

  • W pierwszej kolejności ugotuj ryż na sypko. Szklankę ryżu wsyp na sito i przepłucz ciepłą wodą. W garnku zagotuj 2 szklanki wody z 2 łyżkami oleju i szczyptą soli. Wsyp 1 szklankę ryżu i doprowadź do wrzenia. Przykryj garnek pokrywką, ale w taki sposób, by para swobodnie mogła wydostawać się z garnka. Tak przygotowany ryż gotuj na dość dużej mocy palnika do całkowitego wchłonięcia wody (będzie to trwało około 12-14 minut). Po tym czasie garnek przykryj szczelnie pokrywką, a moc palnika ustaw na minimum. Ryż gotuj jeszcze przez około 10 minut. Ryż pozostaw do całkowitego ostudzenia.
  • Do garnka wlej bulion, dodaj piersi z kurczaka i gotuj przez około 20 minut. Kurczaka pozostaw do ostudzenia, a następnie pokrój w kostkę.
  • Rzodkiewki i obranego ogórka pokrój w kostkę.
  • Do miski wsyp ryż, dodaj pokrojonego kurczaka, rzodkiewkę, ogórka i posiekany szczypiorek. Wymieszaj.
  • W miseczce wymieszaj ze sobą jogurt, majonez, musztardę i przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku. Sos dopraw solą i pieprzem.
  • Powstały sos dodaj do sałatki. Wymieszaj. 
Smacznego!


Polecam Ci również inne przepisy na sałatki:

czwartek, stycznia 21, 2021

Zupa krem marchewkowo-ziemniaczany

Zupa krem marchewkowo-ziemniaczany

Zupa krem z marchwi i ziemniaków z dodatkiem serka topionego nie dość, że doskonale smakuje i jest ekspresowa w przygotowaniu, to jeszcze świetnie prezentuje się na talerzu i zachwyca swym energetycznym kolorem. 
Zupa krem marchewkowo-ziemniaczany


Zupa krem marchewkowy - składniki:

  • 6 średniej wielkości ziemniaków
  • 4 duże marchewki
  • 1 duża cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 50 g masła
  • 1250 ml bulionu warzywnego
  • 100 g serka topionego śmietankowego
  • przyprawy: sól i pieprz
  • dodatkowo: groszek ptysiowy


Zupa krem marchewkowo-ziemniaczany - przepis:

  • Ziemniaki, marchewkę i cebulę obierz, a następnie umyj i pokrój w kostkę. W garnku rozgrzej masło, dodaj cebulę i przeciśniete przez praskę ząbki czosnku, smaż przez 3 minuty. Kolejno dodaj ziemniaki i marchewkę, smaż na dość dużej mocy palnika przez 5 minut. Całość zalej bulionem i gotuj na niewielkiej mocy palnika pod przykryciem przez około 20 minut - do miękkości warzyw. 
  • Serek topiony przełóż do miski, dodaj kilka łyżek gorącego bulionu i miksuj do uzyskania jednolitej konsystencji. 
  • Serek dodaj do zupy, wymieszaj, gotuj 5 minut.
  • Zupę zmiksuj blenderem na gładki krem, dopraw solą i pieprzem.
  • Krem marchewkowy podawaj z groszkiem ptysiowym.
Smacznego!

Polecam Ci również inne przepisy na zupy:

wtorek, stycznia 19, 2021

Murzynek tiramisu

Murzynek tiramisu

Murzynek tiramisu to wyjątkowo pyszne ciasto składające się z warstwy ciasta czekoladowego, biszkoptów nasączonych kawą i wyśmienitą, lekką jak chmurka warstwą śmietankową z dodatkiem wiórków kokosowych. Pycha!
Murzynek tiramisu



Murzynek tiramisu - składniki na ciasto:

  • 1 łyżeczka kawy rozpuszczalnej
  • 0,5 szklanki gorącej wody
  • 1 szklanka mleka
  • 125 g masła
  • 2 łyżki kakao
  • 3/4 szklanki cukru
  • 50 g gorzkiej czekolady
  • 3 jajka
  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej


Murzynek tiramisu - składniki na warstwę śmietankową:

  • 3 białka
  • 2/3 szklanki cukru pudru
  • 1 cukier waniliowy
  • 1 budyń waniliowy (proszek: 40g)
  • 600 g śmietany 18%
  • 1,5 łyżki wiórków kokosowych

Murzynek tiramisu - pozostałe składniki:

  • biszkopty podłużne (około 10-15 sztuk)
  • 1 szklanka mocnej, slodzonej kawy


Murzynek tiramisu - przepis:

  • Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
  • W 0,5 szklanki gorącej wody zaparz kawę i pozostaw do ostudzenia.
  • Mleko, masło, kawę, kakao, cukier, połamaną na kostki czekoladę przełóż do rondelka. Podgrzewaj na niewielkiej mocy palnika do momentu rozpuszczenia i połączenia się składników. Pozostaw do ostudzenia.
  • Białka oddziel od żółtek. Białka ubij na sztywną pianę, natomiast żółtka dodaj do ostudzonej masy czekoladowej. Dodaj też mąkę przesianą wraz z sodą oczyszczoną. Krótko zmiksuj, tylko do połączenia się składników. Ubite białka delikanie wmieszaj w masę czekoladową.
  • Przygotuj warstwę śmietankowa. Białka ubij na sztywną pianę. Pod koniec ubijania w kilku turach dodawaj cukier puder i cukier waniliowy, cały czas miksuj masę. Następnie wsyp proszek budyniowy, krótko zmiksuj. Kolejno stopniowo dodawaj śmietanę i wiórki kokosowe, już nie miksuj tylko delikatnie mieszaj masę przy użyciu drewnianej lub silikonowej szpatułki.
  • Formę do pieczenia o wymiarach 25x25 cm wyłóż papierem do pieczenia. Z masy czekoladowej odłóż 4 łyżki, natomiast resztę masy wylej do formy.
  • Biszkopty namocz w kawie i ułóż na cieście. Kolejno delikatnie wlej masę śmietankową, równomiernie rozprowadź na biszkoptach. Odłożone 4 łyżki ciasta czekoladowego wyłóż na masę śmietankową robiąc kleksy i przy pomocy widelca lub patyczka do szaszłyków zrób esy floresy.
  • Ciasto wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza i piecz przez 60 minut. Pozostaw do ostudzenia w lekko uchylonym piekarniku.
Smacznego!

Polecam Ci również inne przepisy na ciasta:


poniedziałek, stycznia 18, 2021

Racuchy na maślance z brzoskwiniami

Racuchy na maślance z brzoskwiniami

Pyszne, puszyste racuchy drożdżowe na maślance z dodatkiem świeżych brzoskwiń to świetna propozycja na śniadanie lub przekąskę dla małych i dużych. Racuchy są przepyszne, mają tylko jedną wadę - zdecydowanie zbyt szybko znikają z talerza. :) Polecam!
Rauchy na maślance z brzoskwiniami






Racuchy na maślance z brzoskwiniami - składniki:

  • 40 g świeżych drożdży
  • 250 ml letniej maślanki
  • 0,5 szklanki cukru
  • 3 szklanki mąki pszennej
  • 3 jajka
  • 50 g roztopionego i ostudzonego masła
  • 5 brzoskwiń
  • dodatkowo: olej do smażenia i cukier puder do oprószenia 


Racuchy na maślance z brzoskwiniami - przepis:

  • Drożdże wraz z 1 łyżką cukru rozmieszaj w 125 ml letniej maślanki. Rozczyn przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na około 15 minut, by drożdże zaczęły pracować.
  • Mąkę przesiej do miski, dodaj jajka, pozostałe 125 ml maślanki, pozostały cukier, wyrośnięty rozczyn i roztopione masło. Ciasto miksuj na najniższych obrotach miksera do momentu, aż osiągnie konsystencję gęstej śmietany.
  • Przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na 1 godzinę.
  • Brzoskwinie obierz, wyjmij pestkę, pokrój w drobną kostkę i dodaj do ciasta. Wymieszaj.
  • Ciasto ponownie przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na 45 minut.
  • Na patelni rozgrzej olej. Łyżką nakładaj ciasto formując niewielkie racuszki. Smaż z obu stron na złoty kolor. Gotowe racuchy możesz oprószyć cukrem pudrem.
Smacznego!

Polecam Ci również inne przepisy na racuchy:

niedziela, stycznia 17, 2021

Ciasto limonkowe z ricottą

Ciasto limonkowe z ricottą

Niezwykle aromatyczne, wilgotne i długo utrzymujące swą świeżość ciasto limonkowe z dodatkiem ricotty. Dopełnieniem całości smaku jest limonkowy lukier. Pycha!
Ciasto limonkowe z ricottą



Ciasto limonkowe z ricottą - składniki:

  • 120 g masła
  • 1 szklanka cukru pudru
  • 250 g ricotty
  • 4 jajka, rozmiar M
  • sok wyciśnięty z 1 limonki
  • skórka otarta z 1 limonki
  • 1,5 szklanki mąki pszennej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia

Ciasto z limonką i ricottą - składniki na lukier:

  • 1 szklanka cukru pudru
  • 1,5 łyżki mleka
  • 1,5 łyżki soku wyciśniętego z limonki


Ciasto limonkowe z ricottą - przepis:

  • Miękkie masło utrzyj z cukrem pudrem i ricottą na jasną i puszystą masę. Kolejno pojedynczo dodawaj jajka, sok i skórkę otartą z limonki. Krótko zmiksuj. 
  • Na koniec dodaj mąkę przesianą wraz z proszkiem do pieczenia. Zmiksuj tylko do połączenia sie składników.
  • Tortownicę o srednicy 20-22 cm wyłóż papierem do pieczenia. Przelej ciasto do formy, wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza i piecz przez 50 minut.
  • Przygotuj lukier. Przesiany cukier puder wymieszaj z mlekiem i sokiem z limonki. Polukruj ciasto po całkowitym ostudzeniu.
Smacznego!

Polecam Ci również inne przepisy na ciasta:

sobota, stycznia 16, 2021

Kotlety mielone z brokułem i kukurydzą

Kotlety mielone z brokułem i kukurydzą

Pyszne i kolorowe kotlety mielone z dodatkiem brokuła i kukurydzy to kolejny pomysł na odmienione mielone, które posmakują każdemu.
Kotlety mielone z brokułem i kukurydzą




Kotlety mielone z brokułem i kukurydzą - składniki:

  • 600 g mięsa mielonego wieprzowego
  • 1 bułka kajzerka + mleko do namoczenia
  • kilka różyczek brokuła
  • 1 mała cebula
  • 1 jajko
  • 0,5 puszki kukurydzy (masa po odsączeniu: około 100 g)
  • bułka tarta
  • olej do smażenia
  • przyprawy: sól, pieprz, zioła prowansalskie


Kotlety mielone z brokułem i kukurydzą - przepis:

  • Bułkę namocz w mleku.
  • Ugotuj różyczki brokuła. W garnku zagotuj wodę ze szczyptą soli i cukru. Na gotującą się wodę wrzuć różyczki brokuła. Od momentu ponownego zagotowania się wody, gotuj brokuła jeszcze przez około 5 minut. Odcedź i pozostaw do ostudzenia.
  • Na dobrze rozgrzanym oleju zeszklij drobno pokrojoną cebulę.
  • Do miski włóż mięso, dodaj odciśniętą bułkę, ostudzoną cebulę, jajko, rozgniecione widelcem różyczki brokuła, kukurydzę i sól, pieprz oraz zioła prowansalskie. Wyrób na jednolitą masę.
  • Z masy formuj kotlety i obtaczaj je w bułce tartej. Kotlety smaż na dobrze rozgrzanym oleju z obu stron do zarumienienia.
Smacznego!

Polecam Ci również inne przepisy na kotlety:

piątek, stycznia 15, 2021

Sałatka z kaszą gryczaną, szpinakiem i jajkiem sadzonym

Sałatka z kaszą gryczaną, szpinakiem i jajkiem sadzonym

Prosta, lekka, pyszna sałatka z kaszą gryczaną, szpinakiem i jajkiem sadzonym. Idealna do lunchboxa. To również świetna propozycja na śniadanie lub kolację.
Sałatka z kaszą gryczaną, szpinakiem i jajkiem sadzonym




Sałatka z kasza gryczaną, szpinakiem i jajkiem sadzonym - składniki:

  • 3/4 szklanki ugotowanej kaszy gryczanej
  • 2 garście szpinaku
  • 1 jajko
  • 0,5 łyżki masła

Sałatka z kaszą gryczaną i szpinakiem - składniki na sos:

  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • sól i pieprz


Sałatka z kaszą gryczaną, szpinakiem i jajkiem sadzonym - przepis:

  • W pierwszej kolejności przygotuj sos. Oliwę wymieszaj z sokiem z cytryny, solą i pieprzem.
  • Umyte i osuszone liście szpinaku wymieszaj z ugotowaną kaszą gryczaną i sosem.
  • Przygotuj jajko sadzone. Na patelni z nieprzywierającym dnem rozpuść masło. Na patelnię wbij jajko. Zmniejsz moc palnika i smaż do momentu, aż białko będzie ścięte, a żółtko zacznie gęstnieć. Będzie to trwało około 3-4 minut. Przechyl patelnię, nabierz na łyżkę rozpuszczone masło i polej nim jajko. Jajko pozostaw na patelni jeszcze przez 30 sekund. Jajko sadzone połóż na wierzchu sałatki.
  • Na talerz wyłóż szpinak z kaszą. Na wierzchu połóż jajko sadzone. Całość dopraw świeżo mielonym pieprzem.

Smacznego!

Polecam Ci również inne przepisy na sałatki:

Copyright © 2016 Słodko-słone pichcenie , Blogger