niedziela, stycznia 24, 2021

Pączki

Pączki

Pyszne, miękkie, puszyste, lekkie jak chmurka pączki z dużą ilością marmolady i cukrem pudrem. To niezawodny przepis na pączki, z przygotowaniem których poradzi sobie każdy. Świetnie smakują na ciepło, jak i na drugi dzień (jeśli cokolwiek zosotanie na drugi dzień :)) Doskonałe na Tłusty Czwartek i nie tylko. Polecam!
Pączki

Pączki - składniki:

  • 3 szklanki mąki pszennej (polecam mąkę puszystą luksusową typ 550 z Lubelli)
  • 1 szklanka ciepłego mleka
  • 4 łyżki cukru
  • 25 g świeżych drożdży
  • 4 żółtka 
  • 50 g roztopionego i ostudzonego masła
  • szczypta soli
  • 2 łyżki spirytusu
  • dodatkowo: ulubiona marmolada i cukier puder do oprószenia gotowych pączków


Pączki - przepis:

  • W pierwszej kolejności zrób rozczyn z drożdży. Z odmierzonych składników na ciasto zabierz 1 łyżkę mąki, 1 łyżkę cukru i 3 łyżki ciepłego mleka i dodaj do miski. Dodaj również rozkruszone drożdże. Całość wymieszaj do uzyskania jednolitej konsystencji, przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Rozczyn powinien mocno urosnąć i spienić się. U mnie to trwało około 30 minut.
  • Do miski wsyp mąkę, dodaj żółtka jaj, masło, 3 łyżki cukru, ciepłe mleko, szczyptę soli, wyrośnięty rozczyn i spirytus. Wymieszaj wszystkie składniki łyżką, a następnie zacznij wyrabiać ciasto na pączki. Ciasto wyrabiaj przez około 5 minut, aż stanie się jednolite i gładkie. Ciasto przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na 1 godzinę i 30 minut.
  • Po upływie powyższego czasu przełóż ciasto na obsypaną mąką stolnicę lub blat. Ciasto obsyp mąką również od góry. Ciasto na pączki rozwałkuj na grubość 2,5 cm. Szklanką o średnicy 6-7 cm wykrawaj pączki i przekładaj je na deskę oprószoną mąką. 
  • Wycięte pączki przykryj ściereczką i pozostaw na 30 minut do wyrośnięcia.
  • Kiedy pączki wyrastają, w garnku rozgrzej olej. Do garnka wlej olej i podgrzewaj go na średniej mocy palnika. Temperatura oleju powinna osiągnąć 175 stopni Celsjusza.
  • Na rozgrzany olej wrzucaj kilka pączków. Nie możesz ich wrzucić zbyt wiele, ponieważ pączki w oleju muszą swobodnie pływać. Pączki smaż 3 minuty z jednej i 3 minuty z drugiej strony.
  • Pączki bezpośrednio po smażeniu przekładaj na ręcznik papierowy, a następnie na kratkę do studzenia.
  • Lekko ostudzone pączki nadziej ulubioną marmoladą. Do worka cukierniczego przełóż marmoladę i przy pomocy długiej tylki wstrzyknij marmoladę od boku do każdego pączka.
  • Gotowe pączki oprósz cukrem pudrem lub polukruj.
Smacznego!

sobota, stycznia 23, 2021

Serowe roladki drobiowe zapiekane w marynacie jogurtowej

Serowe roladki drobiowe zapiekane w marynacie jogurtowej

Roladki drobiowe faszerowane serkiem topionym z natką pietruszki i zapiekane w jogurcie naturalnym z dodatkiem sera żółtego to świetna propozycja obiadowa. Kurczak z tego przepisu jest wyjątkowo miękki i soczysty. Polecam. :) 
Serowe roladki drobiowe zapiekane w marynacie jogurtowej


Serowe roladki drobiowe zapiekane w marynacie jogurtowej - składniki:

  • 3 filety z piersi kurczaka (około 700-800 g)
  • 400 g jogurtu naturalnego
  • 250 g sera żółtego
  • 150 g serka topionego śmietankowego
  • 1 pęczek natki pietruszki
  • mąka do obtaczania roladek
  • przyprawy: sól, pieprz, ulubiona przyprawa do kurczaka (użyłam przyprawę do kurczaka złocistą marki Kamis), słodka papryka, tymianek



Serowe roladki drobiowe zapiekane w marynacie jogurtowej - przepis:

  • Jogurt naturalny wymieszaj z serem żółtym startym na średnich oczkach tarki oraz przyprawą do kurczaka, słodką papryką i tymiankiem.
  • Mięso oczyść, osusz, przekrój wzdłuż na pół i rozbij tłuczkiem do mięsa. Każdy kawałek mięsa dopraw z obu stron solą i pieprzem. Jedną stronę mięsa posmaruj serkiem topionym i posyp posiekaną natką pietruszki. Mięso zwiń ściśle w roladkę. Obtocz najpierw w mące, a następnie w jogurcie wymieszanym z serem żółtym.
  • Roladki przełóż do naczynia żaaroodpornego.
  • Naczynie z roladkami przykryj pokrywką, wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza i piecz przez 40 minut. Na 10 minut przed końcem pieczenia odkryj naczynie, by roladki ładnie się przyrumieniły.
Smacznego!

Polecam Ci również inne przepisy na kurczaka:

piątek, stycznia 22, 2021

Sałatka ryżowa z kurczakiem i rzodkiewką

Sałatka ryżowa z kurczakiem i rzodkiewką

Prosty i szybki przepis na kolorową sałatkę ryżową z dodatkiem kurczaka gotowanego w bulionie, rzodkiewek i ogórka. 
Sałatka ryżowa z kurczakiem i rzodkiewką


Sałatka ryżowa z kurczakiem i rzodkiewką - składniki:

  • 1 szklanka ryżu
  • 1 filet z piersi kurczaka (około 300 g)
  • 500 ml bulionu warzywnego
  • 8 rzodkiewek
  • 1 długi ogórek
  • 1 pęczek szczypiorku
  • 150 g jogurtu naturalnego gęstego
  • 1 łyżka majonezu
  • 1 łyżeczka musztardy
  • 2 ząbki czosnku
  • przyprawy: sól i pieprz


Sałatka ryżowa z kurczakiem i rzodkiewką - przepis:

  • W pierwszej kolejności ugotuj ryż na sypko. Szklankę ryżu wsyp na sito i przepłucz ciepłą wodą. W garnku zagotuj 2 szklanki wody z 2 łyżkami oleju i szczyptą soli. Wsyp 1 szklankę ryżu i doprowadź do wrzenia. Przykryj garnek pokrywką, ale w taki sposób, by para swobodnie mogła wydostawać się z garnka. Tak przygotowany ryż gotuj na dość dużej mocy palnika do całkowitego wchłonięcia wody (będzie to trwało około 12-14 minut). Po tym czasie garnek przykryj szczelnie pokrywką, a moc palnika ustaw na minimum. Ryż gotuj jeszcze przez około 10 minut. Ryż pozostaw do całkowitego ostudzenia.
  • Do garnka wlej bulion, dodaj piersi z kurczaka i gotuj przez około 20 minut. Kurczaka pozostaw do ostudzenia, a następnie pokrój w kostkę.
  • Rzodkiewki i obranego ogórka pokrój w kostkę.
  • Do miski wsyp ryż, dodaj pokrojonego kurczaka, rzodkiewkę, ogórka i posiekany szczypiorek. Wymieszaj.
  • W miseczce wymieszaj ze sobą jogurt, majonez, musztardę i przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku. Sos dopraw solą i pieprzem.
  • Powstały sos dodaj do sałatki. Wymieszaj. 
Smacznego!


Polecam Ci również inne przepisy na sałatki:

czwartek, stycznia 21, 2021

Zupa krem marchewkowo-ziemniaczany

Zupa krem marchewkowo-ziemniaczany

Zupa krem z marchwi i ziemniaków z dodatkiem serka topionego nie dość, że doskonale smakuje i jest ekspresowa w przygotowaniu, to jeszcze świetnie prezentuje się na talerzu i zachwyca swym energetycznym kolorem. 
Zupa krem marchewkowo-ziemniaczany


Zupa krem marchewkowy - składniki:

  • 6 średniej wielkości ziemniaków
  • 4 duże marchewki
  • 1 duża cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 50 g masła
  • 1250 ml bulionu warzywnego
  • 100 g serka topionego śmietankowego
  • przyprawy: sól i pieprz
  • dodatkowo: groszek ptysiowy


Zupa krem marchewkowo-ziemniaczany - przepis:

  • Ziemniaki, marchewkę i cebulę obierz, a następnie umyj i pokrój w kostkę. W garnku rozgrzej masło, dodaj cebulę i przeciśniete przez praskę ząbki czosnku, smaż przez 3 minuty. Kolejno dodaj ziemniaki i marchewkę, smaż na dość dużej mocy palnika przez 5 minut. Całość zalej bulionem i gotuj na niewielkiej mocy palnika pod przykryciem przez około 20 minut - do miękkości warzyw. 
  • Serek topiony przełóż do miski, dodaj kilka łyżek gorącego bulionu i miksuj do uzyskania jednolitej konsystencji. 
  • Serek dodaj do zupy, wymieszaj, gotuj 5 minut.
  • Zupę zmiksuj blenderem na gładki krem, dopraw solą i pieprzem.
  • Krem marchewkowy podawaj z groszkiem ptysiowym.
Smacznego!

Polecam Ci również inne przepisy na zupy:

wtorek, stycznia 19, 2021

Murzynek tiramisu

Murzynek tiramisu

Murzynek tiramisu to wyjątkowo pyszne ciasto składające się z warstwy ciasta czekoladowego, biszkoptów nasączonych kawą i wyśmienitą, lekką jak chmurka warstwą śmietankową z dodatkiem wiórków kokosowych. Pycha!
Murzynek tiramisu



Murzynek tiramisu - składniki na ciasto:

  • 1 łyżeczka kawy rozpuszczalnej
  • 0,5 szklanki gorącej wody
  • 1 szklanka mleka
  • 125 g masła
  • 2 łyżki kakao
  • 3/4 szklanki cukru
  • 50 g gorzkiej czekolady
  • 3 jajka
  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej


Murzynek tiramisu - składniki na warstwę śmietankową:

  • 3 białka
  • 2/3 szklanki cukru pudru
  • 1 cukier waniliowy
  • 1 budyń waniliowy (proszek: 40g)
  • 600 g śmietany 18%
  • 1,5 łyżki wiórków kokosowych

Murzynek tiramisu - pozostałe składniki:

  • biszkopty podłużne (około 10-15 sztuk)
  • 1 szklanka mocnej, slodzonej kawy


Murzynek tiramisu - przepis:

  • Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
  • W 0,5 szklanki gorącej wody zaparz kawę i pozostaw do ostudzenia.
  • Mleko, masło, kawę, kakao, cukier, połamaną na kostki czekoladę przełóż do rondelka. Podgrzewaj na niewielkiej mocy palnika do momentu rozpuszczenia i połączenia się składników. Pozostaw do ostudzenia.
  • Białka oddziel od żółtek. Białka ubij na sztywną pianę, natomiast żółtka dodaj do ostudzonej masy czekoladowej. Dodaj też mąkę przesianą wraz z sodą oczyszczoną. Krótko zmiksuj, tylko do połączenia się składników. Ubite białka delikanie wmieszaj w masę czekoladową.
  • Przygotuj warstwę śmietankowa. Białka ubij na sztywną pianę. Pod koniec ubijania w kilku turach dodawaj cukier puder i cukier waniliowy, cały czas miksuj masę. Następnie wsyp proszek budyniowy, krótko zmiksuj. Kolejno stopniowo dodawaj śmietanę i wiórki kokosowe, już nie miksuj tylko delikatnie mieszaj masę przy użyciu drewnianej lub silikonowej szpatułki.
  • Formę do pieczenia o wymiarach 25x25 cm wyłóż papierem do pieczenia. Z masy czekoladowej odłóż 4 łyżki, natomiast resztę masy wylej do formy.
  • Biszkopty namocz w kawie i ułóż na cieście. Kolejno delikatnie wlej masę śmietankową, równomiernie rozprowadź na biszkoptach. Odłożone 4 łyżki ciasta czekoladowego wyłóż na masę śmietankową robiąc kleksy i przy pomocy widelca lub patyczka do szaszłyków zrób esy floresy.
  • Ciasto wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza i piecz przez 60 minut. Pozostaw do ostudzenia w lekko uchylonym piekarniku.
Smacznego!

Polecam Ci również inne przepisy na ciasta:


poniedziałek, stycznia 18, 2021

Racuchy na maślance z brzoskwiniami

Racuchy na maślance z brzoskwiniami

Pyszne, puszyste racuchy drożdżowe na maślance z dodatkiem świeżych brzoskwiń to świetna propozycja na śniadanie lub przekąskę dla małych i dużych. Racuchy są przepyszne, mają tylko jedną wadę - zdecydowanie zbyt szybko znikają z talerza. :) Polecam!
Rauchy na maślance z brzoskwiniami






Racuchy na maślance z brzoskwiniami - składniki:

  • 40 g świeżych drożdży
  • 250 ml letniej maślanki
  • 0,5 szklanki cukru
  • 3 szklanki mąki pszennej
  • 3 jajka
  • 50 g roztopionego i ostudzonego masła
  • 5 brzoskwiń
  • dodatkowo: olej do smażenia i cukier puder do oprószenia 


Racuchy na maślance z brzoskwiniami - przepis:

  • Drożdże wraz z 1 łyżką cukru rozmieszaj w 125 ml letniej maślanki. Rozczyn przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na około 15 minut, by drożdże zaczęły pracować.
  • Mąkę przesiej do miski, dodaj jajka, pozostałe 125 ml maślanki, pozostały cukier, wyrośnięty rozczyn i roztopione masło. Ciasto miksuj na najniższych obrotach miksera do momentu, aż osiągnie konsystencję gęstej śmietany.
  • Przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na 1 godzinę.
  • Brzoskwinie obierz, wyjmij pestkę, pokrój w drobną kostkę i dodaj do ciasta. Wymieszaj.
  • Ciasto ponownie przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na 45 minut.
  • Na patelni rozgrzej olej. Łyżką nakładaj ciasto formując niewielkie racuszki. Smaż z obu stron na złoty kolor. Gotowe racuchy możesz oprószyć cukrem pudrem.
Smacznego!

Polecam Ci również inne przepisy na racuchy:

niedziela, stycznia 17, 2021

Ciasto limonkowe z ricottą

Ciasto limonkowe z ricottą

Niezwykle aromatyczne, wilgotne i długo utrzymujące swą świeżość ciasto limonkowe z dodatkiem ricotty. Dopełnieniem całości smaku jest limonkowy lukier. Pycha!
Ciasto limonkowe z ricottą



Ciasto limonkowe z ricottą - składniki:

  • 120 g masła
  • 1 szklanka cukru pudru
  • 250 g ricotty
  • 4 jajka, rozmiar M
  • sok wyciśnięty z 1 limonki
  • skórka otarta z 1 limonki
  • 1,5 szklanki mąki pszennej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia

Ciasto z limonką i ricottą - składniki na lukier:

  • 1 szklanka cukru pudru
  • 1,5 łyżki mleka
  • 1,5 łyżki soku wyciśniętego z limonki


Ciasto limonkowe z ricottą - przepis:

  • Miękkie masło utrzyj z cukrem pudrem i ricottą na jasną i puszystą masę. Kolejno pojedynczo dodawaj jajka, sok i skórkę otartą z limonki. Krótko zmiksuj. 
  • Na koniec dodaj mąkę przesianą wraz z proszkiem do pieczenia. Zmiksuj tylko do połączenia sie składników.
  • Tortownicę o srednicy 20-22 cm wyłóż papierem do pieczenia. Przelej ciasto do formy, wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza i piecz przez 50 minut.
  • Przygotuj lukier. Przesiany cukier puder wymieszaj z mlekiem i sokiem z limonki. Polukruj ciasto po całkowitym ostudzeniu.
Smacznego!

Polecam Ci również inne przepisy na ciasta:

Copyright © 2016 Słodko-słone pichcenie , Blogger