Roladki drobiowe faszerowane serkiem topionym z natką pietruszki i zapiekane w jogurcie naturalnym z dodatkiem sera żółtego to świetna propozycja obiadowa. Kurczak z tego przepisu jest wyjątkowo miękki i soczysty. Polecam. :)
Serowe roladki drobiowe zapiekane w marynacie jogurtowej - składniki:
- 3 filety z piersi kurczaka (około 700-800 g)
- 400 g jogurtu naturalnego
- 250 g sera żółtego
- 150 g serka topionego śmietankowego
- 1 pęczek natki pietruszki
- mąka do obtaczania roladek
- przyprawy: sól, pieprz, ulubiona przyprawa do kurczaka (użyłam przyprawę do kurczaka złocistą marki Kamis), słodka papryka, tymianek
Serowe roladki drobiowe zapiekane w marynacie jogurtowej - przepis:
- Jogurt naturalny wymieszaj z serem żółtym startym na średnich oczkach tarki oraz przyprawą do kurczaka, słodką papryką i tymiankiem.
- Mięso oczyść, osusz, przekrój wzdłuż na pół i rozbij tłuczkiem do mięsa. Każdy kawałek mięsa dopraw z obu stron solą i pieprzem. Jedną stronę mięsa posmaruj serkiem topionym i posyp posiekaną natką pietruszki. Mięso zwiń ściśle w roladkę. Obtocz najpierw w mące, a następnie w jogurcie wymieszanym z serem żółtym.
- Roladki przełóż do naczynia żaaroodpornego.
- Naczynie z roladkami przykryj pokrywką, wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza i piecz przez 40 minut. Na 10 minut przed końcem pieczenia odkryj naczynie, by roladki ładnie się przyrumieniły.
Smacznego!
Polecam Ci również inne przepisy na kurczaka: