wtorek, lutego 02, 2021

Ciasto Snickers (bez pieczenia)

Ciasto Snickers (bez pieczenia)

Niesamowicie pyszne ciasto bez pieczenia składające się z kilku warstw: budyniowej, karmelowej, masła orzechowego i polewy czekoladowej z orzeszkami. To pyszne ciasto bez pieczenia inspirowane jest popularnym batonem Snickers. Z pewnością przypadnie ono do gustu wszystkim miłośnikom słodkości. Już jeden kawałek wystarczy, by na długi czas zaspokoić ochotę na słodycze. Ciasto bez pieczenia Snickers jest dość pracochłonne, ale zdecydowanie warto poświęcić mu odrobinę czasu, by za chwilę móc rozkoszować się jego wyjątkowym smakiem. Polecam!
Ciasto Snickers (bez pieczenia)


Ciasto Snickers - składniki na masę budyniową:

  • 750 ml mleka
  • 2 budynie śmietankowe (proszek: 2 x 40 g)
  • 0,5 szklanki cukru
  • 1,5 szklanki mleka w proszku
  • 175 g masła
  • 3 łyżki masła orzechowego


Ciasto Snickers - składniki na masę karmelową:

  • 3 łyżki miodu
  • 5 łyżek cukru
  • 1,5 łyżeczki masła
  • szczypta sody oczyszczonej
  • 80 g orzeszków ziemnych


Ciasto bez pieczenia Snickers - składniki na polewę czekoladową:

  • 100 g gorzkiej czekolady
  • 100 ml śmietany kremówki
  • 125 g orzeszków ziemnych


Ciasto Snickers - pozostałe składniki:

  • 350 g herbatników kakaowych
  • 175 g masła orzechowego



Ciasto Snickers (bez pieczenia) - przepis:

  • Formę do pieczenia o wymiarach 25 x 30 cm wyłóż papierem do pieczenia. Na dno formy ułóż pierwszą warstwę herbabtników.
  • W pierwszej kolejności przygotuj masę budyniową. W 250 ml mleka rozmieszaj proszki budyniowe. Pozostałe 500 ml mleka zagotuj wraz z cukrem, następnie dodaj mleko w proszku, gotuj na niewielkiej mocy palnika do czasu całkowitego rozpuszczenia się składników.
  • Na gotujące się mleko wlej rozmieszane proszki budyniowe. Ugotuj gęsty budyń. Garnek z budyniem przykryj folią spożywczą i odstaw do całkowitego ostudzenia.
  • Miękkie masło zmiksuj na jasną i puszystą masę. Następnie dodaj masło orzechowe, krótko zmiksuj. Stopniowo, łyżka po łyżce, cały czas miksując, dodawaj ostudzony budyń. Masę podziel na dwie równe części.
  • Jedną część wyłóż na herbatniki, wyrównaj, ułóż kolejną warstwę herbatników.
  • Przygotuj masę karmelową. Orzeszki ziemne drobno posiekaj. W rondelku, na małej mocy palnika, podgrzej miód i cukier. Podgrzewaj tylko do momentu całkowitego rozpuszczenia się składników. Zbyt długie podgrzewanie miodu z cukrem sprawi, że karmel będzie twardy. Zdejmij rondelek z ognia, dodaj masło i sodę oczyszczoną. Szybko i energicznie wymieszaj, ponieważ masa szybko zastyga. Dodaj posiekane orzeszki ziemne, wymieszaj i od razu wyłóż na herbatniki.
  • Kiedy masa karmelowa całkowicie zastygnie, rozsmaruj na niej masło orzechowe, wyłóż kolejną warstwę herbatników, a następnie pozostałą masę budyniową. Ponownie ułóż herbatniki.
  • Przygotuj polewę czekoladową. W kąpieli wodnej rozpuść czekoladę wraz ze śmietaną kremówką. Wymieszaj do uzyskania jednolitej konsystencji. Polewą polej ciasto i posyp posiekanymi orzeszkami ziemnymi.
  • Ciasto wstaw na kilka godzin do lodówki.
Smacznego!
Ciasto Snickers (bez pieczenia)

Ciasto Snickers (bez pieczenia)

Ciasto Snickers (bez pieczenia)

Ciasto Snickers (bez pieczenia)

poniedziałek, lutego 01, 2021

Piersi z kurczaka zapiekane w sosie miodowo-musztardowym

Piersi z kurczaka zapiekane w sosie miodowo-musztardowym

Pierś z kurczaka zapiekana w sosie miodowo-musztardowym z dodatkiem śmietany kremówki to wyśmienite, proste i ekspresowe w przygotowaniu danie, którego smak zachwyci każdego. Mięso przygotowane z tego przepisu jest niezwykle miękkie, soczyste i aromatyczne. Polecam!
Pierś z kurczaka zapiekana w sosie miodowo-musztardowym



Pierś z kurczaka zapiekana w sosie miodowo-musztardowym - składniki:

  • 4- 5 filetów z piersi kurczaka (około 800-900 g)
  • 1,5 szklanki śmietany kremówki 30%
  • 1,5 łyżki miodu
  • 3/4 słoiczka musztardy francuskiej (około 150 g)
  • pryprawy: sól, pieprz, tymianek, estragon
  • dodatkowo: olej do smażenia

Piersi z kurczaka zapiekane w sosie miodowo-musztardowym - przepis:

  • Piersi z kurczaka oczyść, osusz, dopraw solą i pieprzem.
  • Na patelni rozgrzej olej i na dość dużej mocy palnika obsmaż piersi z każdej ze stron.
  • Piersi przełóż do naczynia żaroodpornego.
  • Przygotuj sos. Wymieszaj ze sobą śmietankę, miód, musztardę, pieprz, sól, tymianek i estragon. Powstałym sosem zalej piersi z kurczaka.
  • Naczynie z mięsem przykryj pokrywką, wstaw do piekarnika nagrzanego do 200 stopni Celsjusza i piecz przez 50 minut. Na 15 minut przed końcem pieczenia zdejmij z naczynia pokrywkę, by mięso ładnie się przyrumieniło. 
Smacznego!
Pierś z kurczaka zapiekana w sosie miodowo-musztardowym

Pierś z kurczaka zapiekana w sosie miodowo-musztardowym

Pierś z kurczaka zapiekana w sosie miodowo-musztardowym

Pierś z kurczaka zapiekana w sosie miodowo-musztardowym

niedziela, stycznia 31, 2021

Sałatka z fetą i jajkiem

Sałatka z fetą i jajkiem

Pyszna i pożywna sałatka z fetą, jajkiem i pomidorem, z dodatkiem pysznego, miodowo-musztardowego sosu. 
Sałatka z fetą i jajkiem




Sałatka z fetą i jajkiem - składniki:

  • 2 garście mixu sałat
  • 1 garść szpinaku
  • 125 g sera feta
  • 1 pomidor
  • 2 jajka ugotowane na twardo
  • 4 łyżki ziarna słonecznika

Sałatka z fetą i jajkiem - składniki na sos:

  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 0,5 łyżeczki ostrej musztardy
  • 0,5 łyżeczki miodu
  • 0,5 łyżeczki soku z cytryny
  • 1 ząbek czosnku


Sałatka z fetą i jajkiem - przepis:

  • Ser feta, jajka i pomidora pokrój w kostkę.
  • Ziarna słonecznika upraż na suchej patelni.
  • Przygotuj sos. Do miseczki dodaj oliwę z oliwek, musztardę, miód, sok z cytryny i przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku. Dokładnie połącz ze sobą wszystkie składniki.
  • Na duży talerz wyłóż sałatę, szpinak, kolejno fetę, pomidory i jajka. Całość polej sosem i posyp prażonymi ziarnami słonecznika.
Smacznego!
Sałatka z fetą i jajkiem

Sałatka z fetą i jajkiem

Sałatka z fetą i jajkiem

Sałatka z fetą i jajkiem

sobota, stycznia 30, 2021

Schab pieczony na kanapki

Schab pieczony na kanapki

Jeśli poszukujesz pomysłu na pyszną, domową wędlinę - świetnie trafiłeś! Przepis na soczysty, aromatyczny i miękki schab pieczony w ziołach dalmatyńskich i majeranku z pewnością Cię nie zawiedzie. To idealny dodatek na kanapki. Polecam. :)
Schab pieczony na kanapki


Pieczony schab na kanapki - składniki:

  • 1,5 kg schabu
  • 4 łyżeczki ziół dalmatyńskich
  • 2 łyżeczki majeranku
  • sól i pieprz
  • olej do smażenia


Schab pieczony na kanapki - przepis:

  • Mięso oczyść, osusz, natrzyj solą, pieprzem i ziołami dalmatyńskimi. Owiń szczelnie folią aluminiową i wstaw na minimum 12 godzin do lodówki.
  • Po upływie powyższego czasu wyjmij mięso z folii.
  • Na patelni rozgrzej olej i na dość dużej mocy palnika krótko obsmaż schab z każdej ze stron. Obsmażone mięso przełóż na nowy kawałek folii aluminiowej i szczelnie oraz kilkoma warstwami folii owiń mięso.
  • Schab przełóż do naczynia żaroodpornego i wlej tyle wody, by sięgała mniej więcej do 1 cm wysokości naczynia.
  • Naczynie ze schabem wstaw do piekarnika nagrzanego do 190 stopni Celsjusza i piecz przez 1 godzinę 40 minut. Na 15 minut przed końcem pieczenia rozerwij wierzch folii, by schab ładnie się przyrumienił.
Smacznego!
Schab pieczony na kanapki

Schab pieczony na kanapki

Schab pieczony na kanapki

Schab pieczony na kanapki

Schab pieczony na kanapki


środa, stycznia 27, 2021

Roladki z tortilli

Roladki z tortilli

Mini roladki z tortilli z pysznymi dodatkami: sałatą, szynką, serem żółtym i papryką to szybka i pyszna przekąska na imprezę czy drugie śniadanie.
Roladki z tortilli



Roladki z tortilli - składniki:

  • 4 duże tortille
  • około 150 g serka o ulubionym smaku (typu Almette lub Twój Smak)
  • 4 duże liście sałaty
  • 8 plastrów szynki
  • 8 plastrów sera żółtego
  • 12 cienkich pasków papryki
  • sól i pieprz


Roladki z tortilli - przepis:

  • Każdą tortillę posmaruj równomiernie serkiem. Kolejno na tortilli ułóż pozostałe składniki, pozostawiając kawałek brzegu z jednej strony z samym serkiem. Składniki układaj w następującej kolejności: 2 liście sałaty pozbawione grubego nerwu, kolejno 2 plasterki szynki, 2 plasterki sera żółtego, 3 paski czerwonej papryki. Całość dopraw solą i pieprzem.
  • Tortille zwijaj ściśle i ciasno w taki sposób, by zamknąć ją w miejscu, gdzie pozostawiliśmy kawałek brzegu z samym serkiem.
  • Następnie każdą tortillę ściśle zawiń w folię spożywczą i wstaw na kilka godzin do lodówki.
  • Po wyjęciu z lodówki, odwiń tortille z folii i pokrój na około 8-10 części.
Smacznego!
Roladki z tortilli

Roladki z tortilli

Roladki z tortilli

wtorek, stycznia 26, 2021

Szybkie ciasto czekoladowe z wiśniami

Szybkie ciasto czekoladowe z wiśniami

Ekspresowe ciasto czekoladowe z soczystymi, lekko kwaskowatymi wiśniami, dzięki którym ciasto przez długi czas pozostaje wilgotne, oraz gorzką i mleczną czekoladą. Ciasto jest banalnie proste w przygotowaniu - wystarczy wszystkie składniki dodać do miski, zmiksować i upiec. 
Szybkie ciasto czekoladowe z wiśniami



Szybkie ciasto czekoladowe z wiśniami - składniki:

  • 150 g masła
  • 0,5 szklanki cukru
  • 1 opakowanie cukru waniliowego (16 g)
  • 4 jajka
  • 2 szklanki mąki tortowej
  • 2 łyżki kakao
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżka kaszy manny
  • 0,5 szklanki mleka
  • 50 g gorzkiej czekolady
  • 50 g mlecznej czekolady
  • 1 szklanka wiśni (świeżych, mrożonych lub z kompotu)
  • dodatkowo: cukier puder do oprószenia


Szybkie ciasto czekoladowe - przepis:

  • Miękkie masło utrzyj z cukrem i cukrem waniliowym. Cały czas miksując, dodawaj po jednym jajku. Wsyp przesianą mąkę, kakao, proszek do pieczenia i kaszę mannę. Wlej mleko, całość krótko zmiksuj, tylko do połączenia sie składników. 
  • Do ciasta dodaj posiekane czekolady i rozmrożone lub dobrze odsączone z kompotu wiśnie. Wymieszaj łyżką.
  • Tortownicę o średnicy 22-23 cm wyłóż papierem od pieczenia.
  • Ciasto wlej do formy, wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza i piecz przez 50 minut.
  • Po ostudzeniu wierzch ciasta oprósz cukrem pudrem.
Smacznego!
Szybkie ciasto czekoladowe z wiśniami

Szybkie ciasto czekoladowe z wiśniami

niedziela, stycznia 24, 2021

Pączki

Pączki

Pyszne, miękkie, puszyste, lekkie jak chmurka pączki z dużą ilością marmolady i cukrem pudrem. To niezawodny przepis na pączki, z przygotowaniem których poradzi sobie każdy. Świetnie smakują na ciepło, jak i na drugi dzień (jeśli cokolwiek zosotanie na drugi dzień :)) Doskonałe na Tłusty Czwartek i nie tylko. Polecam!
Pączki

Pączki - składniki:

  • 3 szklanki mąki pszennej (polecam mąkę puszystą luksusową typ 550 z Lubelli)
  • 1 szklanka ciepłego mleka
  • 4 łyżki cukru
  • 25 g świeżych drożdży
  • 4 żółtka 
  • 50 g roztopionego i ostudzonego masła
  • szczypta soli
  • 2 łyżki spirytusu
  • dodatkowo: ulubiona marmolada i cukier puder do oprószenia gotowych pączków


Pączki - przepis:

  • W pierwszej kolejności zrób rozczyn z drożdży. Z odmierzonych składników na ciasto zabierz 1 łyżkę mąki, 1 łyżkę cukru i 3 łyżki ciepłego mleka i dodaj do miski. Dodaj również rozkruszone drożdże. Całość wymieszaj do uzyskania jednolitej konsystencji, przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Rozczyn powinien mocno urosnąć i spienić się. U mnie to trwało około 30 minut.
  • Do miski wsyp mąkę, dodaj żółtka jaj, masło, 3 łyżki cukru, ciepłe mleko, szczyptę soli, wyrośnięty rozczyn i spirytus. Wymieszaj wszystkie składniki łyżką, a następnie zacznij wyrabiać ciasto na pączki. Ciasto wyrabiaj przez około 5 minut, aż stanie się jednolite i gładkie. Ciasto przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na 1 godzinę i 30 minut.
  • Po upływie powyższego czasu przełóż ciasto na obsypaną mąką stolnicę lub blat. Ciasto obsyp mąką również od góry. Ciasto na pączki rozwałkuj na grubość 2,5 cm. Szklanką o średnicy 6-7 cm wykrawaj pączki i przekładaj je na deskę oprószoną mąką. 
  • Wycięte pączki przykryj ściereczką i pozostaw na 30 minut do wyrośnięcia.
  • Kiedy pączki wyrastają, w garnku rozgrzej olej. Do garnka wlej olej i podgrzewaj go na średniej mocy palnika. Temperatura oleju powinna osiągnąć 175 stopni Celsjusza.
  • Na rozgrzany olej wrzucaj kilka pączków. Nie możesz ich wrzucić zbyt wiele, ponieważ pączki w oleju muszą swobodnie pływać. Pączki smaż 3 minuty z jednej i 3 minuty z drugiej strony.
  • Pączki bezpośrednio po smażeniu przekładaj na ręcznik papierowy, a następnie na kratkę do studzenia.
  • Lekko ostudzone pączki nadziej ulubioną marmoladą. Do worka cukierniczego przełóż marmoladę i przy pomocy długiej tylki wstrzyknij marmoladę od boku do każdego pączka.
  • Gotowe pączki oprósz cukrem pudrem lub polukruj.
Smacznego!

Copyright © 2016 Słodko-słone pichcenie , Blogger