Kurczak w kremowym sosie z dodatkiem boczku i dużej ilości czosnku to przepis na pyszny i szybki w przygotowaniu obiad.
Kurczak w kremowym sosie z boczkiem - składniki:
- 9 podudzi (pałek) z kurczaka
- 160 g surowego, wędzonego boczku
- 6 ząbków czosnku
- 500 ml bulionu warzywnego lub drobiowego
- 250 ml śmietany kremówki 30%
- przyprawy: sól, pieprz, ziołowa przyprawa do kurczaka
- dodatkowo: olej do smażenia
Kurczak w kremowym sosie z boczkiem - przepis:
- Kurczaka oczyść, osusz, dopraw solą, pieprzem i przyprawą ziołową do kurczaka.
- Na patelni rozgrzej olej i obsmaż kawałki kurczaka. Zdejmij kurczaka z patelni.
- Na patelnię wrzuć pokrojny w kostkę boczek, smaż do zarumienienia. Następnie dodaj przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku, smaż 3 minuty. Wlej bulion.
- Na patelnię ponownie włóż kurczaka. Przykryj pokrywką i całość duś na niewielkiej mocy palnika przez około 25 minut.
- Po upływie powyższego czasu na patelnię wlej śmietanę. Całość gotuj na średniej mocy palnika, do momentu zgęstnienia sosu. Pod koniec gotowania dopraw sos solą i pieprzem.