Kotlety mielone duszone w sosie własnym z dodatkiem marchewki są niezwykle pyszne, miękkie i soczyste. To świetny pomysł na zaserwowanie tradycyjnych mielonych w nieco innym wydaniu niż zwykle. Polecam. :)
Kotlety mielone w sosie - składniki na kotlety:
- 3 filety z piersi kurczaka (około 700-800 g; możesz zamienić na mięso wieprzowe)
- 2 średniej wielkości cebule
- 4 ząbki czosnku
- 3 łyżki majonezu
- 3 łyżki bułki tartej
- przyprawy: sól, pieprz, ulubiona przyprawa do kurczaka
- dodatkowo: mąka do panierowania + olej do smażenia
Kotlety mielone w sosie - składniki na sos:
- 3 szklanki bulionu warzywnego lub drobiowego
- 2 cebule
- 3 małe marchewki
- 2,5 łyżki mąki pszennej
- przyprawy: sól, pieprz, 3 liście laurowe, 4 ziela angielskie, słodka papryka
Drobiowe kotlety mielone w sosie - przepis:
- W pierwszej kolejności przygotuj kotlety. Mięso zmiel w maszynce do mielenia mięsa.
- Cebulę pokrój w drobną kostkę i zeszklij na niewielkiej ilości oleju.
- Do mięsa dodaj ostudzoną cebulę, przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku, majonez, bułkę tartą i przyprawy: sól, pieprz i przyprawę do kurczaka. Dokładnie wymieszaj.
- Z powstałej masy formuj kotlety, obtaczaj w mące i smaż na rozgrzanym oleju z obu stron do zarumienienia.
- Przygotuj sos. Do garnka wlej wodę, dodaj sól, liście laurowe, ziele angielskie i obraną oraz pokrojoną w plasterki marchewkę. Całość zagotuj, po czym do wywaru dodaj kotlety.
- Cebulę pokrój w drobną kostkę, zeszklij na oleju i dodaj do wywaru. Dodaj również slodką paprykę. Całość duś pod przykryciem na niewielkiej mocy palnika przez około 20 minut.
- Sos zagęść mąką. W 0,5 szklanki wody rozprowadź 2,5 łyżki mąki. Do szklanki dodaj kilka łyżek gorącego wywaru, wymieszaj. Mieszankę dodaj do wywaru, dokładnie wymieszaj i zagotuj. Gotuj do momentu zgęstnienia sosu.
- Sos dopraw solą i pieprzem.
Smacznego!