środa, lutego 10, 2021

Piersi z kurczaka zapiekane w kremowym sosie z warzywami

Piersi z kurczaka zapiekane w kremowym sosie z warzywami

Piersi z kurczaka zapiekane z cebulą i papryką w wyśmienitym, kremowo-pomidorowym sosie to doskonały pomysł na obiad. Mięso z tego przepisu jest soczyste i aromatyczne. Bardzo polecam , pycha! :)
Piersi z kurczaka zapiekane w kremowym sosie z warzywami




Piersi z kurczaka zapiekane w kremowym sosie z warzywami - składniki:

  • 4 filety z piersi kurczaka
  • 2 cebule
  • 2 papryki
  • 4 ząbki czosnku
  • 3 duże pomidory
  • 150 ml śmietany kremówki 30%
  • 150 g żółtego sera
  • przyprawy: sól, pieprz, ulubiona przyprawa do kurczaka, bazylia, oregano, tymianek
  • dodatkwo: olej do smażenia


Piersi z kurczaka zapiekane w kremowym sosie z warzywami - przepis:

  • Filety z piersi kurczaka oczyść, osusz i dopraw solą, pieprzem oraz przyprawą do kurczaka.
  • Cebulę obierz i pokrój w półplasterki. Z papryki wydrąż gniazda nasienne i pokrój ją w pierścienie.
  • Pomidory sparz, obierz ze skórki i pokrój w kostkę.
  • Na patelni rozgrzej olej, dodaj przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku. Smaż przez 3 minuty. Dodaj pomidory, bazylię, oregano i tymianek. Smaż przez 5 minut. Pod koniec gotowania dodaj śmietanę kremówkę, sól i pieprz. Wymieszaj i smaż do momentu zredukowania się sosu.
  • Do naczynia żaroodpornego przełóż filety z piersi kurczaka. Na filetach ułóż cebulę i paprykę. Całość zalej sosem pomidorowym. 
  • Naczynie żaroodporne przykryj pokrywką, wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza i piecz przez 50 minut. Na 15 minut przed końcem pieczenia odkryj pokrywkę i posyp wierzch zapiekanki startym na dużych oczkach tarki serem żółtym.
Smacznego!
Piersi z kurczaka zapiekane w kremowym sosie z warzywami

Piersi z kurczaka zapiekane w kremowym sosie z warzywami

Piersi z kurczaka zapiekane w kremowym sosie z warzywami



wtorek, lutego 09, 2021

Kotlety mielone w sosie

Kotlety mielone w sosie

Kotlety mielone duszone w sosie własnym z dodatkiem marchewki są niezwykle pyszne, miękkie i soczyste. To świetny pomysł na zaserwowanie tradycyjnych mielonych w nieco innym wydaniu niż zwykle. Polecam. :)
Kotlety mielone w sosie


Kotlety mielone w sosie - składniki na kotlety:

  • 3 filety z piersi kurczaka (około 700-800 g; możesz zamienić na mięso wieprzowe)
  • 2 średniej wielkości cebule
  • 4 ząbki czosnku
  • 3 łyżki majonezu
  • 3 łyżki bułki tartej
  • przyprawy: sól, pieprz, ulubiona przyprawa do kurczaka
  • dodatkowo: mąka do panierowania + olej do smażenia


Kotlety mielone w sosie - składniki na sos:

  • 3 szklanki bulionu warzywnego lub drobiowego
  • 2 cebule
  • 3 małe marchewki
  • 2,5 łyżki mąki pszennej
  • przyprawy: sól, pieprz, 3 liście laurowe, 4 ziela angielskie, słodka papryka


Drobiowe kotlety mielone w sosie - przepis:

  • W pierwszej kolejności przygotuj kotlety. Mięso zmiel w maszynce do mielenia mięsa. 
  • Cebulę pokrój w drobną kostkę i zeszklij na niewielkiej ilości oleju.
  • Do mięsa dodaj ostudzoną cebulę, przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku, majonez, bułkę tartą i przyprawy: sól, pieprz i przyprawę do kurczaka. Dokładnie wymieszaj.
  • Z powstałej masy formuj kotlety, obtaczaj w mące i smaż na rozgrzanym oleju z obu stron do zarumienienia.
  • Przygotuj sos. Do garnka wlej wodę, dodaj sól, liście laurowe, ziele angielskie i obraną oraz pokrojoną w plasterki marchewkę. Całość zagotuj, po czym do wywaru dodaj kotlety.
  • Cebulę pokrój w drobną kostkę, zeszklij na oleju i dodaj do wywaru. Dodaj również slodką paprykę. Całość duś pod przykryciem na niewielkiej mocy palnika przez około 20 minut.
  • Sos zagęść mąką. W 0,5 szklanki wody rozprowadź 2,5 łyżki mąki. Do szklanki dodaj kilka łyżek gorącego wywaru, wymieszaj. Mieszankę dodaj do wywaru, dokładnie wymieszaj i zagotuj. Gotuj do momentu zgęstnienia sosu.
  • Sos dopraw solą i pieprzem.
Smacznego!

poniedziałek, lutego 08, 2021

Ciasto księżniczka (bez pieczenia)

Ciasto księżniczka (bez pieczenia)

Pyszne, warstowe ciasto bez pieczenia z kremem budyniowym, dżemem malinowym i wiórkami kokosowymi. Pycha!
Ciasto księżniczka (bez pieczenia)





Ciasto księżniczka - składniki na masę budyniową:

  • 1 litr mleka
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1 opakowanie cukru waniliowego (16 g)
  • 3 budynie śmietankowe (proszek: 3x40 g)
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 300 g masła

Ciasto bez pieczenia księżniczka - pozostałe składniki:

  • około 600 g herbatników
  • 400 g dżemu malinowego
  • garść wiórków kokosowych


Ciasto księżniczka - przepis:

  • W rondelku zagotuj 750 ml mleka wraz z cukrem i cukrem waniliowym.
  • W pozostałym mleku rozmieszaj proszki budyniowe i mąkę ziemniaczaną. Mieszaninę wlej na gotujące się mleko i ugotuj gęsty budyń. Budyń przykryj folią spożywczą i odstaw do całkowitego ostudzenia.
  • Masło utrzyj na puch. Stopniowo, łyżka po łyżce, dodawaj do masła budyń. Cały czas miksuj masę. Odłóż 1/3 masy budyniowej na wierzch ciasta.
  • Formę do pieczenia o wymiarach 25x30 cm wyłóż papierem do pieczenia.
  • Na dnie formy ułóż herbatniki. Wyłóż połowę masy budyniowej, ułóż kolejną warstwę herbatników. Na herbatnikach rozsmaruj dżem, przykryj kolejną warstwą herbatników. Wyłóż pozostałą część masy budyniowej, przykryj herbatnikami. Na wierzchu rozsmaruj odłożoną wcześniej 1/3 masy budyniowej. Wierzch ciasta posyp wiórkami kokosowymi.
  • Ciasto wstaw na kilka godzin do lodówki.
Smacznego!
Ciasto księżniczka (bez pieczenia)

Ciasto księżniczka (bez pieczenia)

Ciasto księżniczka (bez pieczenia)

Ciasto księżniczka (bez pieczenia)



niedziela, lutego 07, 2021

Piankowe kotlety siekane z kurczaka

Piankowe kotlety siekane z kurczaka

Rewelacyjne, bardzo szybkie i proste w przygotowaniu siekane kotlety drobiowe, których sekretnym składnikiem jest ubita piana z białek. Dzięki niej kotlety są  puszyste, lekkie jak chmurka i soczyste. 
Piankowe kotlety siekane z kurczaka


Piankowe kotlety siekane z kurczaka - składniki:

  • 2 filety z piersi kurczaka (około 500-600 g)
  • 1 cebula
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 2 łyżki majonezu
  • 2 jajka 
  • przyprawy: sól, pieprz, przyprawa do kurczaka złocista skórka


Piankowe kotlety siekane z kurczaka - przepis:

  • Filety z piersi kurczaka oczyść, osusz i pokrój w drobną kostkę. Cebulę obierz i także pokrój w drobną kostkę.
  • Białka oddziel od żółtek. Białka ubij ze szczyptą soli na sztywną pianę.
  • Do miski przełóż kurczaka, cebulę, dodaj obie mąki, majonez, żółtka i przyprawy. Dokładnie wymieszaj. Dodaj ubitą pianę z białek, delikatniej wmieszaj w mięsną masę.
  • Na patelni rozgrzej olej. Łyżką nabieraj masę, kładź na patelnię formując niewielkie kotleciki. Smaż z obu stron do zarumienienia.
Smacznego!
Piankowe kotlety siekane z kurczaka

Piankowe kotlety siekane z kurczaka

Piankowe kotlety siekane z kurczaka

Piankowe kotlety siekane z kurczaka

sobota, lutego 06, 2021

Sałatka warstwowa z jajkiem

Sałatka warstwowa z jajkiem

Sałatka warstwowa z jajkiem, papryką, ogórkiem, rzodkiewką i serem żółtym doskonale sprawdzi się na imprezę czy święta. Smakuje przepysznie! :)
Sałatka warstwowa z jajkiem



Sałatka warstwowa z jajkiem - składniki:

  • 0,5 główki sałaty lodowej
  • 1 czerwona papryka
  • 1 ogórek
  • 1 pęczek rzodkiewki
  • 3 łyżki majonezu
  • 4 jajka ugotowane na twardo
  • 150 g sera żółtego
  • 0,5 pęczka szczypiorku
  • sól i pieprz


Sałatka warstwowa z jajkiem - przygotowanie:

  • Sałatę porwij na mniejsze kawałki.
  • Paprykę, ogórka i jajka pokrój w kostkę. Rzodkiewki pokrój w plasterki.
  • Ser żółty zetrzyj na dużych oczkach tarki lub pokrój w drobną kostkę.
  • W dużej, przezroczystej salaterce poukładaj składniki w następującej kolejności: sałata, papryka, ogórek, świeżo mielony pieprz, rzodkiewkę, majonez, jajka, sól, ser żółty, posiekany szczypiorek.
Smacznego!
Sałatka warstwowa z jajkiem

Sałatka warstwowa z jajkiem

Sałatka warstwowa z jajkiem

czwartek, lutego 04, 2021

Ciastka francuskie z budyniem i malinami

Ciastka francuskie z budyniem i malinami

Niesamowicie pyszne, ekspresowe w przygotowaniu ciastka francuskie z budyniem i malinami. Najlepiej smakują od razu po upieczeniu. Pycha! 
Ciastka francuskie z budyniem i malinami




Ciastka francuskie z budyniem i malinami - składniki:

  • 1 ciasto francuskie XXL (375 g)
  • 1 budyń waniliowy (proszek: 40 g)
  • 2 łyżki cukru
  • 400 ml mleka
  • maliny
  • dodatkowo: cukier puder do oprószenia

Ciastka francuskie z budyniem i malinami - przepis:

  • W rondelku zagotuj 250 ml mleka. W pozostałym mleku rozmieszaj proszek budyniowy z cukrem. Na gotujące się mleko wlej rozmieszany proszek budyniowy i ugotuj gęsty budyń. 
  • Budyń przykryj folią spożywczą i odstaw do lekkiego przestudzenia.
  • Rozwiń ciasto francuskie i pokrój na 6 kwadratów.
  • Jedną połowę natnij w poprzeczne paski, ale nie do końca. Na drugą część nałóż budyń, a następnie maliny. Najlepiej obrazuje to poniższe zdjęcie.
Ciastka francuskie z budyniem i malinami

  • Budyń z malinami przykryj naciętym kawałkiem ciasta i dobrze sklej.
  • Ciastka przełóż na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, wstaw do piekarnika nagrzanego do 220 stopni Celsjusza i piecz przez 17 minut. 
  • Po ostudzeniu oprósz ciastka cukrem pudrem.
Smacznego!
Ciastka francuskie z budyniem i malinami

Ciastka francuskie z budyniem i malinami

Ciastka francuskie z budyniem i malinami

środa, lutego 03, 2021

Kurczak w kremowym sosie z boczkiem

Kurczak w kremowym sosie z boczkiem

Kurczak w kremowym sosie z dodatkiem boczku i dużej ilości czosnku to przepis na pyszny i szybki w przygotowaniu obiad.
Kurczak w kremowym sosie z boczkiem


Kurczak w kremowym sosie z boczkiem - składniki:

  • 9 podudzi (pałek) z kurczaka
  • 160 g surowego, wędzonego boczku
  • 6 ząbków czosnku
  • 500 ml bulionu warzywnego lub drobiowego
  • 250 ml śmietany kremówki 30%
  • przyprawy: sól, pieprz, ziołowa przyprawa do kurczaka
  • dodatkowo: olej do smażenia

Kurczak w kremowym sosie z boczkiem - przepis:

  • Kurczaka oczyść, osusz, dopraw solą, pieprzem i przyprawą ziołową do kurczaka.
  • Na patelni rozgrzej olej i obsmaż kawałki kurczaka. Zdejmij kurczaka z patelni. 
  • Na patelnię wrzuć pokrojny w kostkę boczek, smaż do zarumienienia. Następnie dodaj przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku, smaż 3 minuty. Wlej bulion.
  • Na patelnię ponownie włóż kurczaka. Przykryj pokrywką i całość duś na niewielkiej mocy palnika przez około 25 minut.
  • Po upływie powyższego czasu na patelnię wlej śmietanę. Całość gotuj na średniej mocy palnika, do momentu zgęstnienia sosu. Pod koniec gotowania dopraw sos solą i pieprzem.
Smacznego!
Kurczak w kremowym sosie z boczkiem

Kurczak w kremowym sosie z boczkiem

Kurczak w kremowym sosie z boczkiem

Kurczak w kremowym sosie z boczkiem

Copyright © 2016 Słodko-słone pichcenie , Blogger