czwartek, lutego 11, 2021

Ciasto serowo-cytrynowe z rodzynkami

Ciasto serowo-cytrynowe z rodzynkami

Proste ciasto ucierane, które dzięki dodatkowi sera twarogowego przez długi czas zachowuje swą świeżość. Ciasto  serowo-cytrynowe z rodzynkami jest pyszne i szybkie w przygotowaniu.
Ciasto serowo-cytrynowe z rodzynkami

Ciasto serowo-cytrynowe z rodzynkami - składniki na ciasto:

  • 0,5 szklanki cukru
  • 125 g masła
  • 150 g mielonego sera (takiego jak na sernik)
  • 3 jajka
  • 1,5 szklanki mąki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 3 łyżki soku z cytryny
  • garść rodzynków + szczypta mąki do obtoczenia

Ciasto serowo-cytrynowe z rodzynkami - składniki na lukier:

  • 0,5 szklanki cukru pudru
  • 1 łyżeczka mleka
  • 1 łyżeczka soku z cytryny


Ciasto serowo-cytrynowe z rodzynkami - przepis:

  • Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
  • Rodzynki obtocz w niewielkiej ilości mąki.
  • Miękkie masło utrzyj z cukrem na jasną i puszystą masę. Cały czas miksując dodaj ser. Stopniowo, jedno po drugim, dodawaj do ciasta jajka.
  • Następnie do miski dodaj mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia. Krótko zmiksuj. 
  • Dodaj sok z cytryny i obtoczone rodzynki. Wymieszaj łyżką.
  • Tortownicę o średnicy 18-20 cm wyłóż papierem do pieczenia. Przelej ciasto do formy, wstaw do piekarnika nagrzanego do 160 stopni Celsjusza i piecz przez 50-55 minut - do suchego patyczka.
  • Przygotuj lukier. Przesiany cukier puder wymieszaj z mlekiem i sokiem z cytryny. Ciasto polukruj po całkowitym ostudzeniu.
Smacznego!
Ciasto serowo-cytrynowe z rodzynkami

Ciasto serowo-cytrynowe z rodzynkami

środa, lutego 10, 2021

Piersi z kurczaka zapiekane w kremowym sosie z warzywami

Piersi z kurczaka zapiekane w kremowym sosie z warzywami

Piersi z kurczaka zapiekane z cebulą i papryką w wyśmienitym, kremowo-pomidorowym sosie to doskonały pomysł na obiad. Mięso z tego przepisu jest soczyste i aromatyczne. Bardzo polecam , pycha! :)
Piersi z kurczaka zapiekane w kremowym sosie z warzywami




Piersi z kurczaka zapiekane w kremowym sosie z warzywami - składniki:

  • 4 filety z piersi kurczaka
  • 2 cebule
  • 2 papryki
  • 4 ząbki czosnku
  • 3 duże pomidory
  • 150 ml śmietany kremówki 30%
  • 150 g żółtego sera
  • przyprawy: sól, pieprz, ulubiona przyprawa do kurczaka, bazylia, oregano, tymianek
  • dodatkwo: olej do smażenia


Piersi z kurczaka zapiekane w kremowym sosie z warzywami - przepis:

  • Filety z piersi kurczaka oczyść, osusz i dopraw solą, pieprzem oraz przyprawą do kurczaka.
  • Cebulę obierz i pokrój w półplasterki. Z papryki wydrąż gniazda nasienne i pokrój ją w pierścienie.
  • Pomidory sparz, obierz ze skórki i pokrój w kostkę.
  • Na patelni rozgrzej olej, dodaj przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku. Smaż przez 3 minuty. Dodaj pomidory, bazylię, oregano i tymianek. Smaż przez 5 minut. Pod koniec gotowania dodaj śmietanę kremówkę, sól i pieprz. Wymieszaj i smaż do momentu zredukowania się sosu.
  • Do naczynia żaroodpornego przełóż filety z piersi kurczaka. Na filetach ułóż cebulę i paprykę. Całość zalej sosem pomidorowym. 
  • Naczynie żaroodporne przykryj pokrywką, wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza i piecz przez 50 minut. Na 15 minut przed końcem pieczenia odkryj pokrywkę i posyp wierzch zapiekanki startym na dużych oczkach tarki serem żółtym.
Smacznego!
Piersi z kurczaka zapiekane w kremowym sosie z warzywami

Piersi z kurczaka zapiekane w kremowym sosie z warzywami

Piersi z kurczaka zapiekane w kremowym sosie z warzywami



wtorek, lutego 09, 2021

Kotlety mielone w sosie

Kotlety mielone w sosie

Kotlety mielone duszone w sosie własnym z dodatkiem marchewki są niezwykle pyszne, miękkie i soczyste. To świetny pomysł na zaserwowanie tradycyjnych mielonych w nieco innym wydaniu niż zwykle. Polecam. :)
Kotlety mielone w sosie


Kotlety mielone w sosie - składniki na kotlety:

  • 3 filety z piersi kurczaka (około 700-800 g; możesz zamienić na mięso wieprzowe)
  • 2 średniej wielkości cebule
  • 4 ząbki czosnku
  • 3 łyżki majonezu
  • 3 łyżki bułki tartej
  • przyprawy: sól, pieprz, ulubiona przyprawa do kurczaka
  • dodatkowo: mąka do panierowania + olej do smażenia


Kotlety mielone w sosie - składniki na sos:

  • 3 szklanki bulionu warzywnego lub drobiowego
  • 2 cebule
  • 3 małe marchewki
  • 2,5 łyżki mąki pszennej
  • przyprawy: sól, pieprz, 3 liście laurowe, 4 ziela angielskie, słodka papryka


Drobiowe kotlety mielone w sosie - przepis:

  • W pierwszej kolejności przygotuj kotlety. Mięso zmiel w maszynce do mielenia mięsa. 
  • Cebulę pokrój w drobną kostkę i zeszklij na niewielkiej ilości oleju.
  • Do mięsa dodaj ostudzoną cebulę, przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku, majonez, bułkę tartą i przyprawy: sól, pieprz i przyprawę do kurczaka. Dokładnie wymieszaj.
  • Z powstałej masy formuj kotlety, obtaczaj w mące i smaż na rozgrzanym oleju z obu stron do zarumienienia.
  • Przygotuj sos. Do garnka wlej wodę, dodaj sól, liście laurowe, ziele angielskie i obraną oraz pokrojoną w plasterki marchewkę. Całość zagotuj, po czym do wywaru dodaj kotlety.
  • Cebulę pokrój w drobną kostkę, zeszklij na oleju i dodaj do wywaru. Dodaj również slodką paprykę. Całość duś pod przykryciem na niewielkiej mocy palnika przez około 20 minut.
  • Sos zagęść mąką. W 0,5 szklanki wody rozprowadź 2,5 łyżki mąki. Do szklanki dodaj kilka łyżek gorącego wywaru, wymieszaj. Mieszankę dodaj do wywaru, dokładnie wymieszaj i zagotuj. Gotuj do momentu zgęstnienia sosu.
  • Sos dopraw solą i pieprzem.
Smacznego!

poniedziałek, lutego 08, 2021

Ciasto księżniczka (bez pieczenia)

Ciasto księżniczka (bez pieczenia)

Pyszne, warstowe ciasto bez pieczenia z kremem budyniowym, dżemem malinowym i wiórkami kokosowymi. Pycha!
Ciasto księżniczka (bez pieczenia)





Ciasto księżniczka - składniki na masę budyniową:

  • 1 litr mleka
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1 opakowanie cukru waniliowego (16 g)
  • 3 budynie śmietankowe (proszek: 3x40 g)
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 300 g masła

Ciasto bez pieczenia księżniczka - pozostałe składniki:

  • około 600 g herbatników
  • 400 g dżemu malinowego
  • garść wiórków kokosowych


Ciasto księżniczka - przepis:

  • W rondelku zagotuj 750 ml mleka wraz z cukrem i cukrem waniliowym.
  • W pozostałym mleku rozmieszaj proszki budyniowe i mąkę ziemniaczaną. Mieszaninę wlej na gotujące się mleko i ugotuj gęsty budyń. Budyń przykryj folią spożywczą i odstaw do całkowitego ostudzenia.
  • Masło utrzyj na puch. Stopniowo, łyżka po łyżce, dodawaj do masła budyń. Cały czas miksuj masę. Odłóż 1/3 masy budyniowej na wierzch ciasta.
  • Formę do pieczenia o wymiarach 25x30 cm wyłóż papierem do pieczenia.
  • Na dnie formy ułóż herbatniki. Wyłóż połowę masy budyniowej, ułóż kolejną warstwę herbatników. Na herbatnikach rozsmaruj dżem, przykryj kolejną warstwą herbatników. Wyłóż pozostałą część masy budyniowej, przykryj herbatnikami. Na wierzchu rozsmaruj odłożoną wcześniej 1/3 masy budyniowej. Wierzch ciasta posyp wiórkami kokosowymi.
  • Ciasto wstaw na kilka godzin do lodówki.
Smacznego!
Ciasto księżniczka (bez pieczenia)

Ciasto księżniczka (bez pieczenia)

Ciasto księżniczka (bez pieczenia)

Ciasto księżniczka (bez pieczenia)



niedziela, lutego 07, 2021

Piankowe kotlety siekane z kurczaka

Piankowe kotlety siekane z kurczaka

Rewelacyjne, bardzo szybkie i proste w przygotowaniu siekane kotlety drobiowe, których sekretnym składnikiem jest ubita piana z białek. Dzięki niej kotlety są  puszyste, lekkie jak chmurka i soczyste. 
Piankowe kotlety siekane z kurczaka


Piankowe kotlety siekane z kurczaka - składniki:

  • 2 filety z piersi kurczaka (około 500-600 g)
  • 1 cebula
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 2 łyżki majonezu
  • 2 jajka 
  • przyprawy: sól, pieprz, przyprawa do kurczaka złocista skórka


Piankowe kotlety siekane z kurczaka - przepis:

  • Filety z piersi kurczaka oczyść, osusz i pokrój w drobną kostkę. Cebulę obierz i także pokrój w drobną kostkę.
  • Białka oddziel od żółtek. Białka ubij ze szczyptą soli na sztywną pianę.
  • Do miski przełóż kurczaka, cebulę, dodaj obie mąki, majonez, żółtka i przyprawy. Dokładnie wymieszaj. Dodaj ubitą pianę z białek, delikatniej wmieszaj w mięsną masę.
  • Na patelni rozgrzej olej. Łyżką nabieraj masę, kładź na patelnię formując niewielkie kotleciki. Smaż z obu stron do zarumienienia.
Smacznego!
Piankowe kotlety siekane z kurczaka

Piankowe kotlety siekane z kurczaka

Piankowe kotlety siekane z kurczaka

Piankowe kotlety siekane z kurczaka

sobota, lutego 06, 2021

Sałatka warstwowa z jajkiem

Sałatka warstwowa z jajkiem

Sałatka warstwowa z jajkiem, papryką, ogórkiem, rzodkiewką i serem żółtym doskonale sprawdzi się na imprezę czy święta. Smakuje przepysznie! :)
Sałatka warstwowa z jajkiem



Sałatka warstwowa z jajkiem - składniki:

  • 0,5 główki sałaty lodowej
  • 1 czerwona papryka
  • 1 ogórek
  • 1 pęczek rzodkiewki
  • 3 łyżki majonezu
  • 4 jajka ugotowane na twardo
  • 150 g sera żółtego
  • 0,5 pęczka szczypiorku
  • sól i pieprz


Sałatka warstwowa z jajkiem - przygotowanie:

  • Sałatę porwij na mniejsze kawałki.
  • Paprykę, ogórka i jajka pokrój w kostkę. Rzodkiewki pokrój w plasterki.
  • Ser żółty zetrzyj na dużych oczkach tarki lub pokrój w drobną kostkę.
  • W dużej, przezroczystej salaterce poukładaj składniki w następującej kolejności: sałata, papryka, ogórek, świeżo mielony pieprz, rzodkiewkę, majonez, jajka, sól, ser żółty, posiekany szczypiorek.
Smacznego!
Sałatka warstwowa z jajkiem

Sałatka warstwowa z jajkiem

Sałatka warstwowa z jajkiem

czwartek, lutego 04, 2021

Ciastka francuskie z budyniem i malinami

Ciastka francuskie z budyniem i malinami

Niesamowicie pyszne, ekspresowe w przygotowaniu ciastka francuskie z budyniem i malinami. Najlepiej smakują od razu po upieczeniu. Pycha! 
Ciastka francuskie z budyniem i malinami




Ciastka francuskie z budyniem i malinami - składniki:

  • 1 ciasto francuskie XXL (375 g)
  • 1 budyń waniliowy (proszek: 40 g)
  • 2 łyżki cukru
  • 400 ml mleka
  • maliny
  • dodatkowo: cukier puder do oprószenia

Ciastka francuskie z budyniem i malinami - przepis:

  • W rondelku zagotuj 250 ml mleka. W pozostałym mleku rozmieszaj proszek budyniowy z cukrem. Na gotujące się mleko wlej rozmieszany proszek budyniowy i ugotuj gęsty budyń. 
  • Budyń przykryj folią spożywczą i odstaw do lekkiego przestudzenia.
  • Rozwiń ciasto francuskie i pokrój na 6 kwadratów.
  • Jedną połowę natnij w poprzeczne paski, ale nie do końca. Na drugą część nałóż budyń, a następnie maliny. Najlepiej obrazuje to poniższe zdjęcie.
Ciastka francuskie z budyniem i malinami

  • Budyń z malinami przykryj naciętym kawałkiem ciasta i dobrze sklej.
  • Ciastka przełóż na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, wstaw do piekarnika nagrzanego do 220 stopni Celsjusza i piecz przez 17 minut. 
  • Po ostudzeniu oprósz ciastka cukrem pudrem.
Smacznego!
Ciastka francuskie z budyniem i malinami

Ciastka francuskie z budyniem i malinami

Ciastka francuskie z budyniem i malinami

Copyright © 2016 Słodko-słone pichcenie , Blogger