wtorek, lutego 16, 2021

Sałatka makaronowa z jajkiem i warzywami

Sałatka makaronowa z jajkiem i warzywami

Wyśmienita sałatka makaronowa z jajkiem i dużą ilością warzyw to proste i szybkie w przygotowaniu danie. Wystarczy ugotować makaron i jajka, pokroić wszystkie warzywa, dodać sos i gotowe. Pyszna sałatka z makaronem zarówno na śniadanie, jak i na imprezę.
Sałatka makaronowa z jajkiem i warzywami





Sałatka makaronowa z jajkiem i warzywami - składniki:

  • 250 g drobnego makaronu
  • 4 jajka ugotowane na twardo
  • pęczek rzodkiewki
  • 1 długi ogórek
  • 2 małe papryki czerwone
  • pęczek szczypiorku 

Sałatka makaronowa z jajkiem i warzywami - składniki na sos:

  • 3 łyżki majonezu
  • 2 łyżki jogurtu greckiego
  • sól i pieprz


Sałatka z makaronem, jajkiem i warzywami - przepis:

  • Makaron ugotuj zgodnie z przepisem na opakowaniu. 
  • Jajka pokrój w kostkę.
  • Rzodkiewki i ogórka pokrój w plasterki, a paprykę w kostkę.
  • Szczypiorek drobno posiekaj.
  • W miseczce wymieszaj ze sobą jogurt, majonez, sól i pieprz.
  • Do miski przełóż makaron, jajka, warzywa i sos. Całość dokładnie wymieszaj. 
Smacznego!
Sałatka makaronowa z jajkiem i warzywami

Sałatka makaronowa z jajkiem i warzywami

niedziela, lutego 14, 2021

Ciasto Kinder Pingui

Ciasto Kinder Pingui

Pyszne ciasto czekoladowe z kremem przygotowane na wzór popularnego batonika Kinder Pingui. Dwa blaty biszkoptowego ciasta przełożone pysznym kremem śmietankowym z cienką warstwą czekolady. Całość dopełnia polewa czekoladowa. Pycha!
Ciasto Kinder Pingui


Ciasto Kinder Pingui - składniki na biszkopt:

  • 6 jajek
  • 3/4 szklanki cukru
  • 2 łyżki mleka
  • 2 łyżki oleju
  • 1 szklanka mąki pszennej tortowej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 3 łyżki kakao
  • do nasączenia: 0,5 szklanki wody + 1 łyżka cukru pudru + 1 łyżka soku z cytryny


Ciasto Kinder Pingui - składniki na krem:

  • 500 ml śmietany kremówki 30%
  • 250 g serka mascarpone
  • 3 łyżki cukru pudru


Ciasto Kinder Pingui - składniki na warstwę czekoladową:

  • 100 g gorzkiej czekolady
  • 100 g śmietany kremówki 30%


Kinder Pingui - składniki na polewę czekoladową:

  • 100 g gorzkiej czekolady
  • 50 g masła


Ciasto Kinder Pingui - przepis:

  • W pierwszej kolejności przygotuj biszkopt. Białka oddziel od żółtek. Białka ubij na sztywno ze szczyptą soli. Stopniowo dodawaj cukier i miksuj do czasu aż masa stanie się gęsta i lśniąca. Dodaj żółtka, krótko zmiksuj. Kolejno wlej mleko i olej, krótko zmiksuj. Dodaj mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia i kakao, delikatnie wmieszaj przy pomocy łyżki.  
  • Formę o wymiarach 20x25 cm wyłóż papierem do pieczenia. Ciasto wlej do formy, wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza i piecz przez 40 minut. Biszkopt pozostaw do ostudzenia, a następnie przekrój go na dwa blaty,
  • Przygotuj krem. Śmietanę kremówkę zmiksuj z mascarpone na sztywną masę. Pod koniec miksowania dodaj przesiany cukier puder. 
  • Jeden blat biszkoptowy włóż ponownie do formy i nasącz wodą wymieszaną z cukrem pudrem oraz sokiem z cytryny. Wyłóż połowę kremu.
  • Przygotuj warstwę czekoladową. Śmietanę kremówkę mocno podgrzej, ale uważaj, by jej nie zagotować. Dodaj połamaną na mniejsze kawałki czekoladę i podgrzewaj do momentu jej całkowitego rozpuszczenia się. Polewę pozostaw do lekkiego ostudzenia, a następnie wylej ją na krem, wyrównaj. 
  • Teraz wyłóż pozostały krem. Całość przykryj drugim blatem biszkoptowym.
  • Przygotuj polewę czekoladową. W kąpieli wodnej roztop masło wraz z czekoladą. Polej wierzch ciasta.
  • Ciasto wstaw na kilka godzin do lodówki.
Smacznego!
Ciasto Kinder Pingui

Ciasto Kinder Pingui

Ciasto Kinder Pingui

Ciasto Kinder Pingui

Ciasto Kinder Pingui

sobota, lutego 13, 2021

Kawałki kurczaka w bardzo chrupiącej panierce

Kawałki kurczaka w bardzo chrupiącej panierce

Doskonały i prosty przepis na kawałki kurczaka w bardzo chrupiącej panierce, czyli kajzerkach pokrojonych w kostkę.
Kawałki kurczaka w bardzo chrupiącej panierce


Kawałki z kurczaka w bardzo chrupiącej panierce - składniki:

  • 2 filety z piersi kurczaka (około 600 g)
  • 5 bułek kajzerek
  • 3 jajka
  • 3 łyżki mleka
  • mąka do oprószenia mięsa
  • przyprawy: sól i pieprz
  • dodatkowo: olej do smażenia


Kotlety z kurczaka w bardzo chrupiącej panierce - przepis:

  • Filety z piersi kurczaka oczyść, osusz i pokrój na mniejsze kawałki. Dopraw solą i pieprzem oraz dokładnie obtocz w mące.
  • Bułki pokrój w dość drobną kostkę. 
  • Kawałki kurczaka panieruj w rozkłóconym jajku z mlekiem, a następnie w pokrojonej bułce, lekko ją dociskając.
  • Kotlety z kurczaka smaż na dobrze rozgrzanym oleju z obu stron do zarumienienia. 
Smacznego!
Kawałki kurczaka w bardzo chrupiącej panierce

Kawałki kurczaka w bardzo chrupiącej panierce

Kawałki kurczaka w bardzo chrupiącej panierce

czwartek, lutego 11, 2021

Ciasto serowo-cytrynowe z rodzynkami

Ciasto serowo-cytrynowe z rodzynkami

Proste ciasto ucierane, które dzięki dodatkowi sera twarogowego przez długi czas zachowuje swą świeżość. Ciasto  serowo-cytrynowe z rodzynkami jest pyszne i szybkie w przygotowaniu.
Ciasto serowo-cytrynowe z rodzynkami

Ciasto serowo-cytrynowe z rodzynkami - składniki na ciasto:

  • 0,5 szklanki cukru
  • 125 g masła
  • 150 g mielonego sera (takiego jak na sernik)
  • 3 jajka
  • 1,5 szklanki mąki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 3 łyżki soku z cytryny
  • garść rodzynków + szczypta mąki do obtoczenia

Ciasto serowo-cytrynowe z rodzynkami - składniki na lukier:

  • 0,5 szklanki cukru pudru
  • 1 łyżeczka mleka
  • 1 łyżeczka soku z cytryny


Ciasto serowo-cytrynowe z rodzynkami - przepis:

  • Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
  • Rodzynki obtocz w niewielkiej ilości mąki.
  • Miękkie masło utrzyj z cukrem na jasną i puszystą masę. Cały czas miksując dodaj ser. Stopniowo, jedno po drugim, dodawaj do ciasta jajka.
  • Następnie do miski dodaj mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia. Krótko zmiksuj. 
  • Dodaj sok z cytryny i obtoczone rodzynki. Wymieszaj łyżką.
  • Tortownicę o średnicy 18-20 cm wyłóż papierem do pieczenia. Przelej ciasto do formy, wstaw do piekarnika nagrzanego do 160 stopni Celsjusza i piecz przez 50-55 minut - do suchego patyczka.
  • Przygotuj lukier. Przesiany cukier puder wymieszaj z mlekiem i sokiem z cytryny. Ciasto polukruj po całkowitym ostudzeniu.
Smacznego!
Ciasto serowo-cytrynowe z rodzynkami

Ciasto serowo-cytrynowe z rodzynkami

środa, lutego 10, 2021

Piersi z kurczaka zapiekane w kremowym sosie z warzywami

Piersi z kurczaka zapiekane w kremowym sosie z warzywami

Piersi z kurczaka zapiekane z cebulą i papryką w wyśmienitym, kremowo-pomidorowym sosie to doskonały pomysł na obiad. Mięso z tego przepisu jest soczyste i aromatyczne. Bardzo polecam , pycha! :)
Piersi z kurczaka zapiekane w kremowym sosie z warzywami




Piersi z kurczaka zapiekane w kremowym sosie z warzywami - składniki:

  • 4 filety z piersi kurczaka
  • 2 cebule
  • 2 papryki
  • 4 ząbki czosnku
  • 3 duże pomidory
  • 150 ml śmietany kremówki 30%
  • 150 g żółtego sera
  • przyprawy: sól, pieprz, ulubiona przyprawa do kurczaka, bazylia, oregano, tymianek
  • dodatkwo: olej do smażenia


Piersi z kurczaka zapiekane w kremowym sosie z warzywami - przepis:

  • Filety z piersi kurczaka oczyść, osusz i dopraw solą, pieprzem oraz przyprawą do kurczaka.
  • Cebulę obierz i pokrój w półplasterki. Z papryki wydrąż gniazda nasienne i pokrój ją w pierścienie.
  • Pomidory sparz, obierz ze skórki i pokrój w kostkę.
  • Na patelni rozgrzej olej, dodaj przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku. Smaż przez 3 minuty. Dodaj pomidory, bazylię, oregano i tymianek. Smaż przez 5 minut. Pod koniec gotowania dodaj śmietanę kremówkę, sól i pieprz. Wymieszaj i smaż do momentu zredukowania się sosu.
  • Do naczynia żaroodpornego przełóż filety z piersi kurczaka. Na filetach ułóż cebulę i paprykę. Całość zalej sosem pomidorowym. 
  • Naczynie żaroodporne przykryj pokrywką, wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza i piecz przez 50 minut. Na 15 minut przed końcem pieczenia odkryj pokrywkę i posyp wierzch zapiekanki startym na dużych oczkach tarki serem żółtym.
Smacznego!
Piersi z kurczaka zapiekane w kremowym sosie z warzywami

Piersi z kurczaka zapiekane w kremowym sosie z warzywami

Piersi z kurczaka zapiekane w kremowym sosie z warzywami



wtorek, lutego 09, 2021

Kotlety mielone w sosie

Kotlety mielone w sosie

Kotlety mielone duszone w sosie własnym z dodatkiem marchewki są niezwykle pyszne, miękkie i soczyste. To świetny pomysł na zaserwowanie tradycyjnych mielonych w nieco innym wydaniu niż zwykle. Polecam. :)
Kotlety mielone w sosie


Kotlety mielone w sosie - składniki na kotlety:

  • 3 filety z piersi kurczaka (około 700-800 g; możesz zamienić na mięso wieprzowe)
  • 2 średniej wielkości cebule
  • 4 ząbki czosnku
  • 3 łyżki majonezu
  • 3 łyżki bułki tartej
  • przyprawy: sól, pieprz, ulubiona przyprawa do kurczaka
  • dodatkowo: mąka do panierowania + olej do smażenia


Kotlety mielone w sosie - składniki na sos:

  • 3 szklanki bulionu warzywnego lub drobiowego
  • 2 cebule
  • 3 małe marchewki
  • 2,5 łyżki mąki pszennej
  • przyprawy: sól, pieprz, 3 liście laurowe, 4 ziela angielskie, słodka papryka


Drobiowe kotlety mielone w sosie - przepis:

  • W pierwszej kolejności przygotuj kotlety. Mięso zmiel w maszynce do mielenia mięsa. 
  • Cebulę pokrój w drobną kostkę i zeszklij na niewielkiej ilości oleju.
  • Do mięsa dodaj ostudzoną cebulę, przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku, majonez, bułkę tartą i przyprawy: sól, pieprz i przyprawę do kurczaka. Dokładnie wymieszaj.
  • Z powstałej masy formuj kotlety, obtaczaj w mące i smaż na rozgrzanym oleju z obu stron do zarumienienia.
  • Przygotuj sos. Do garnka wlej wodę, dodaj sól, liście laurowe, ziele angielskie i obraną oraz pokrojoną w plasterki marchewkę. Całość zagotuj, po czym do wywaru dodaj kotlety.
  • Cebulę pokrój w drobną kostkę, zeszklij na oleju i dodaj do wywaru. Dodaj również slodką paprykę. Całość duś pod przykryciem na niewielkiej mocy palnika przez około 20 minut.
  • Sos zagęść mąką. W 0,5 szklanki wody rozprowadź 2,5 łyżki mąki. Do szklanki dodaj kilka łyżek gorącego wywaru, wymieszaj. Mieszankę dodaj do wywaru, dokładnie wymieszaj i zagotuj. Gotuj do momentu zgęstnienia sosu.
  • Sos dopraw solą i pieprzem.
Smacznego!

poniedziałek, lutego 08, 2021

Ciasto księżniczka (bez pieczenia)

Ciasto księżniczka (bez pieczenia)

Pyszne, warstowe ciasto bez pieczenia z kremem budyniowym, dżemem malinowym i wiórkami kokosowymi. Pycha!
Ciasto księżniczka (bez pieczenia)





Ciasto księżniczka - składniki na masę budyniową:

  • 1 litr mleka
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1 opakowanie cukru waniliowego (16 g)
  • 3 budynie śmietankowe (proszek: 3x40 g)
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 300 g masła

Ciasto bez pieczenia księżniczka - pozostałe składniki:

  • około 600 g herbatników
  • 400 g dżemu malinowego
  • garść wiórków kokosowych


Ciasto księżniczka - przepis:

  • W rondelku zagotuj 750 ml mleka wraz z cukrem i cukrem waniliowym.
  • W pozostałym mleku rozmieszaj proszki budyniowe i mąkę ziemniaczaną. Mieszaninę wlej na gotujące się mleko i ugotuj gęsty budyń. Budyń przykryj folią spożywczą i odstaw do całkowitego ostudzenia.
  • Masło utrzyj na puch. Stopniowo, łyżka po łyżce, dodawaj do masła budyń. Cały czas miksuj masę. Odłóż 1/3 masy budyniowej na wierzch ciasta.
  • Formę do pieczenia o wymiarach 25x30 cm wyłóż papierem do pieczenia.
  • Na dnie formy ułóż herbatniki. Wyłóż połowę masy budyniowej, ułóż kolejną warstwę herbatników. Na herbatnikach rozsmaruj dżem, przykryj kolejną warstwą herbatników. Wyłóż pozostałą część masy budyniowej, przykryj herbatnikami. Na wierzchu rozsmaruj odłożoną wcześniej 1/3 masy budyniowej. Wierzch ciasta posyp wiórkami kokosowymi.
  • Ciasto wstaw na kilka godzin do lodówki.
Smacznego!
Ciasto księżniczka (bez pieczenia)

Ciasto księżniczka (bez pieczenia)

Ciasto księżniczka (bez pieczenia)

Ciasto księżniczka (bez pieczenia)



Copyright © 2016 Słodko-słone pichcenie , Blogger