Delikatny, miękki, rozpływający się w ustach schab duszony w sosie cebulowym z dodatkiem serka śmietankowego to super pomysł na pyszny, szybki i bezproblemowy w przygotowaniu obiad.
Schab w sosie serowo-cebulowym - składniki:
- 1 kg schabu
- 5 średniej wielkości cebul
- 600 ml bulionu warzywnego lub mięsnego
- 200 g serka śmietankowego typu Almette lub Twój Smak
- 100 ml śmietany kremówki
- opcjonalnie: 2 łyżki mąki pszennej
- przyprawy: sól, pieprz, słodka papryka, ostra papryka, 6 ziaren ziela angielskiego, 3 liście laurowe
- dodatkowo: olej do smażenia
Schab w sosie serowo-cebulowym - przepis:
- Schab oczyść, osusz i pokrój w plastry. Dopraw z obu stron solą, pieprzem, słodką i ostrą papryką.
- Na dobrze rozgrzanym oleju obsmaż kawałki mięsa. Przełóż do garnka.
- Na patelni po smażeniu mięsa zeszklij cebulę pokrojoną w kostkę. Dodaj do garnka z mięsem.
- Do garnka dodaj liście laurowe, ziele angielskie i wlej bulion. Garnek przykryj pokrywką. Schab gotuj na niewielkiej mocy palnika przez 1 godzinę.
- Po upływie powyższego czasu w pół szklanki gorącego bulionu rozprowadź serek i dodaj do garnka. Wlej również śmietanę kremówkę i w razie potrzeby zapraw sos mąką. W 0,5 szklanki wody rozprowadź 2 łyżki mąki. Do szklanki dodaj kilka łyżek gorącego sosu i wymieszaj. Mieszankę dodaj do schabu, dokładnie wymieszaj i gotuj do zgęstnienia sosu.
- Sos dopraw solą i pieprzem.