Obłędnie pyszna szarlotka z dodatkiem budyniu waniliowego i pysznej bezy kokosowej to ciasto, które z pewnością posmakuje każdemu. I choć trzeba jej poświęcić odrobinę czasu w kuchni - zdecydowanie warto! Polecam. :)
Szarlotka z budyniem i bezą kokosową - składniki na ciasto kruche:
- 1,5 szklanki mąki tortowej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 0,5 szklanki cukru
- 2 łyżki cukru waniliowego
- szczypta soli
- 100 g zimnego masła
- 2 żółtka
- 2 łyżki śmietany 18%
Szarlotka z budyniem - składniki na warstwę jabłkową:
- 1,5 kg jabłek
- 3 łyżki cukru
- 3 łyżki bułki tartej do posypania
Szarlotka z budyniem i bezą kokosową - składniki na masę budyniową:
- 1 litr mleka
- 3/4 szklanki cukru
- 2 łyżki masła
- 2 budynie waniliowe (proszek: 2x40 g)
- 1 pełna łyżeczka mąki ziemniaczanej
- 2 żółtka
Szarlotka z budyniem i kokosem- składniki na bezę kokosową:
- 4 białka
- szczypta soli
- 3/4 szklanki cukru
- 200 g wiórków kokosowych
Szarlotka z budyniem i bezą kokosową - przepis:
- W pierwszej kolejności przygotuj kruche ciasto. Na stolnicę lub blat wsyp mąkę, proszek do pieczenia, cukier, cukier waniliowy i sól. Dodaj zimne, pokrojone na mniejsze kawałki masło. Całość posiekaj przy pomocy długiego noża. Następnie dodaj żółtka i śmietanę. Zagnieć gładkie ciasto kruche.
- Formę do pieczenia o wymiarach 20x30 cm wyłóż papierem do pieczenia. Spód formy wylep ciastem. Wylep również rant blachy, mniej więcej do 2 cm wysokości. Ciasto nakłuj w wielu miejscach widelcem, po czym wstaw do piekarnika nagrzanego do 190 stopni Celsjusza i piecz przez 15 minut.
- Przygotuj warstwę jabłkową. Jabłka obierz, przekrój na pół, wydrąż gniazda nasienne. Teraz pokrój jabłka w ćwiartki, a następnie w niezbyt cienkie plasterki. Jabłka zasyp cukrem i odstaw na 30 minut na bok. Po upływie tego czasu odlej sok z jabłek.
- Podpieczony spód posyp bułką tartą. Wyłóż jabłka.
- Przygotuj masę budyniową. W rondelku zagotuj 3 szklanki mleka wraz z masłem i cukrem. W pozostałej szklance mleka rozmieszaj proszki budyniowe, mąkę ziemniaczaną i żółtka. Mieszankę wlej na gotujące się mleko i ugotuj gęsty budyń. Gorący budyń przełóż na jabłka.
- Ciasto wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza i piecz przez 50 minut. Jeśli budyń będzie zbyt mocno się rumienił przykryj wierzch ciasta folią aluminiową.
- Na 5 minut przed podanym powyżej czasem pieczenia przygotuj bezę kokosową. Białka ubij na sztywno ze szczyptą soli. Pod koniec ubijania, wciąż miksując, stopniowo dodawaj cukier. Wsyp wiórki kokosowe, delikatnie wymieszaj łyżką.
- Otwórz piekarnik, wyjmij ciasto i na wierzchu budyniu równomiernie rozprowadź bezę kokosową. Ciasto ponownie wstaw do piekarnika i piecz jeszcze przez 15 minut.