niedziela, lutego 21, 2021

Gulasz z indykiem i warzywami

Gulasz z indykiem i warzywami

Gulasz z indykiem w sosie śmietanowym z dodatkiem marchewki i pietruszki to pyszny pomysł na lekki, szybki i prosty w przygotowaniu obiad. 
Gulasz z indykiem i warzywami




Gulasz z indykiem i warzywami - składniki:

  • 800 g filetu z indyka 
  • 2 duże cebule
  • 3 ząbki czosnku
  • 4 dość duże marchewki
  • 2 pietruszki
  • 800 ml bulionu warzywnego lub drobiowego
  • 200 g śmietany 18%
  • 1 pęczek koperku
  • opcjonalnie: 1 łyżka mąki
  • przyprawy: sól, pieprz, słodka papryka, ostra papryka, 4 liście laurowe, 4 ziela angielskie
  • dodatkowo: mąka do obtoczenia i olej do smażenia



Gulasz z indykiem i warzywami - przepis:

  • Mięso umyj, osusz, pokrój w grubą kostkę i oprósz solą, pieprzem oraz słodką i ostrą papryką, a następnie obtocz w mące. 
  • Na patelni rozgrzej olej i obsmaż mięso. Przełóż do garnka.
  • Na patelni po smażeniu mięsa zeszklij drobno pokrojoną cebulę wraz z przeciśniętymi przez praskę ząbkami czosnku. Dodaj do garnka z mięsem.
  • Do garnka wrzuć również pokrojoną w kostkę marchewkę i pietruszkę oraz liście laurowe i ziele angielskie. Całość zalej bulionem, przykryj pokrywkę i duś na niewielkiej mocy palnika przez około 35 minut - do miękkości. 
  • Pod koniec gotowania dodaj śmietanę. Do śmietany dodaj 2 łyżki gorącego sosu, wymieszaj i dodaj do sosu w garnku. Dodaj również posiekany koperek oraz dopraw sos solą, pieprzem i papryką.
  • W razie potrzeby zagęść sos mąką. W 1/4 szklanki wody rozprowadź 1 łyżkę mąki. Do szklanki dodaj kilka łyżek gorącego sosu i wymieszaj. Mieszankę dodaj do garnka, dokładnie wymieszaj i gotuj do zgęstnienia sosu.
Smacznego!
Gulasz z indykiem i warzywami

Gulasz z indykiem i warzywami

Gulasz z indykiem i warzywami

sobota, lutego 20, 2021

Szarlotka z budyniem i bezą kokosową

Szarlotka z budyniem i bezą kokosową

Obłędnie pyszna szarlotka z dodatkiem budyniu waniliowego i pysznej bezy kokosowej to ciasto, które z pewnością posmakuje każdemu. I choć trzeba jej poświęcić odrobinę czasu w kuchni - zdecydowanie warto! Polecam. :) 
Szarlotka z budyniem i bezą kokosową




Szarlotka z budyniem i bezą kokosową - składniki na ciasto kruche:

  • 1,5 szklanki mąki tortowej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 0,5 szklanki cukru
  • 2 łyżki cukru waniliowego
  • szczypta soli
  • 100 g zimnego masła
  • 2 żółtka
  • 2 łyżki śmietany 18%


Szarlotka z budyniem - składniki na warstwę jabłkową:

  • 1,5 kg jabłek
  • 3 łyżki cukru
  • 3 łyżki bułki tartej do posypania

Szarlotka z budyniem i bezą kokosową - składniki na masę budyniową:

  • 1 litr mleka
  • 3/4 szklanki cukru
  • 2 łyżki masła
  • 2 budynie waniliowe (proszek: 2x40 g)
  • 1 pełna łyżeczka mąki ziemniaczanej
  • 2 żółtka


Szarlotka z budyniem i kokosem- składniki na bezę kokosową:

  • 4 białka
  • szczypta soli
  • 3/4 szklanki cukru
  • 200 g wiórków kokosowych



Szarlotka z budyniem i bezą kokosową - przepis:

  • W pierwszej kolejności przygotuj kruche ciasto. Na stolnicę lub blat wsyp mąkę, proszek do pieczenia, cukier, cukier waniliowy i sól. Dodaj zimne, pokrojone na mniejsze kawałki masło. Całość posiekaj przy pomocy długiego noża. Następnie dodaj żółtka i śmietanę. Zagnieć gładkie ciasto kruche.
  • Formę do pieczenia o wymiarach 20x30 cm wyłóż papierem do pieczenia. Spód formy wylep ciastem. Wylep również rant blachy, mniej więcej do 2 cm wysokości. Ciasto nakłuj w wielu miejscach widelcem, po czym wstaw do piekarnika nagrzanego do 190 stopni Celsjusza i piecz przez 15 minut.
  • Przygotuj warstwę jabłkową. Jabłka obierz, przekrój na pół, wydrąż gniazda nasienne. Teraz pokrój jabłka w ćwiartki, a następnie w niezbyt cienkie plasterki. Jabłka zasyp cukrem i odstaw na 30 minut na bok. Po upływie tego czasu odlej sok z jabłek.
  • Podpieczony spód posyp bułką tartą. Wyłóż jabłka.
  • Przygotuj masę budyniową. W rondelku zagotuj 3 szklanki mleka wraz z masłem i cukrem. W pozostałej szklance mleka rozmieszaj proszki budyniowe, mąkę ziemniaczaną i żółtka. Mieszankę wlej na gotujące się mleko i ugotuj gęsty budyń. Gorący budyń przełóż na jabłka.
  • Ciasto wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza i piecz przez 50 minut. Jeśli budyń będzie zbyt mocno się rumienił przykryj wierzch ciasta folią aluminiową.
  • Na 5 minut przed podanym powyżej czasem pieczenia przygotuj bezę kokosową. Białka ubij na sztywno ze szczyptą soli. Pod koniec ubijania, wciąż miksując, stopniowo dodawaj cukier. Wsyp wiórki kokosowe, delikatnie wymieszaj łyżką. 
  • Otwórz piekarnik, wyjmij ciasto i na wierzchu budyniu równomiernie rozprowadź bezę kokosową. Ciasto ponownie wstaw do piekarnika i piecz jeszcze przez 15 minut.
Smacznego!
Szarlotka z budyniem i bezą kokosową

Szarlotka z budyniem i bezą kokosową

Szarlotka z budyniem i bezą kokosową

piątek, lutego 19, 2021

Serowe placuszki z czekoladą

Serowe placuszki z czekoladą

Lekkie, puszyste placuszki przygotowane na bazie serka homogenizowanego, z dodatkiem posiekanej gorzkiej czekolady to świetny pomysł na pyszne śniadanie i nie tylko.
Serowe placuszki z czekoladą



Serowe placki z czekoladą - składniki:

  • 200 g serka homogenizowanego waniliowego
  • 2 jajka
  • 2/3 szklanki mąki pszennej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 75 g gorzkiej czekolady
  • dodatkowo: masło klarowane do smażenia


Placuszki z czekoladą - przygotowanie:

  • Do miski wbij jajka, dodaj serek homogenizowany, krótko zmiksuj.
  • Kolejno dodaj mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Ponownie krótko zmiksuj.
  • Dodaj drobno posiekaną czekoladę. Wymieszaj łyżką.
  • Na patelni rozgrzej masło klarowane. Łyżką nakładaj ciasto formując placuszki. Smaż z obu stron na złoty kolor.
Smacznego!
Serowe placuszki z czekoladą

Serowe placuszki z czekoladą

czwartek, lutego 18, 2021

Schab w sosie serowo-cebulowym

Schab w sosie serowo-cebulowym

Delikatny, miękki, rozpływający się w ustach schab duszony w sosie cebulowym z dodatkiem serka śmietankowego to super pomysł na pyszny, szybki i bezproblemowy w przygotowaniu obiad.
Schab w sosie serowo-cebulowym


Schab w sosie serowo-cebulowym - składniki:

  • 1 kg schabu
  • 5 średniej wielkości cebul
  • 600 ml bulionu warzywnego lub mięsnego
  • 200 g serka śmietankowego typu Almette lub Twój Smak
  • 100 ml śmietany kremówki
  • opcjonalnie: 2 łyżki mąki pszennej
  • przyprawy: sól, pieprz, słodka papryka, ostra papryka, 6 ziaren ziela angielskiego, 3 liście laurowe
  • dodatkowo: olej do smażenia



Schab w sosie serowo-cebulowym - przepis:

  • Schab oczyść, osusz i pokrój w plastry. Dopraw z obu stron solą, pieprzem, słodką i ostrą papryką.
  • Na dobrze rozgrzanym oleju obsmaż kawałki mięsa. Przełóż do garnka.
  • Na patelni po smażeniu mięsa zeszklij cebulę pokrojoną w kostkę. Dodaj do garnka z mięsem.
  • Do garnka dodaj liście laurowe, ziele angielskie i wlej bulion. Garnek przykryj pokrywką. Schab gotuj na niewielkiej mocy palnika przez 1 godzinę.
  • Po upływie powyższego czasu w pół szklanki gorącego bulionu rozprowadź serek i dodaj do garnka. Wlej również śmietanę kremówkę i w razie potrzeby zapraw sos mąką. W 0,5 szklanki wody rozprowadź 2 łyżki mąki. Do szklanki dodaj kilka łyżek gorącego sosu i wymieszaj. Mieszankę dodaj do schabu, dokładnie wymieszaj i gotuj do zgęstnienia sosu.
  • Sos dopraw solą i pieprzem.
Smacznego!
Schab w sosie serowo-cebulowym

wtorek, lutego 16, 2021

Sałatka makaronowa z jajkiem i warzywami

Sałatka makaronowa z jajkiem i warzywami

Wyśmienita sałatka makaronowa z jajkiem i dużą ilością warzyw to proste i szybkie w przygotowaniu danie. Wystarczy ugotować makaron i jajka, pokroić wszystkie warzywa, dodać sos i gotowe. Pyszna sałatka z makaronem zarówno na śniadanie, jak i na imprezę.
Sałatka makaronowa z jajkiem i warzywami





Sałatka makaronowa z jajkiem i warzywami - składniki:

  • 250 g drobnego makaronu
  • 4 jajka ugotowane na twardo
  • pęczek rzodkiewki
  • 1 długi ogórek
  • 2 małe papryki czerwone
  • pęczek szczypiorku 

Sałatka makaronowa z jajkiem i warzywami - składniki na sos:

  • 3 łyżki majonezu
  • 2 łyżki jogurtu greckiego
  • sól i pieprz


Sałatka z makaronem, jajkiem i warzywami - przepis:

  • Makaron ugotuj zgodnie z przepisem na opakowaniu. 
  • Jajka pokrój w kostkę.
  • Rzodkiewki i ogórka pokrój w plasterki, a paprykę w kostkę.
  • Szczypiorek drobno posiekaj.
  • W miseczce wymieszaj ze sobą jogurt, majonez, sól i pieprz.
  • Do miski przełóż makaron, jajka, warzywa i sos. Całość dokładnie wymieszaj. 
Smacznego!
Sałatka makaronowa z jajkiem i warzywami

Sałatka makaronowa z jajkiem i warzywami

niedziela, lutego 14, 2021

Ciasto Kinder Pingui

Ciasto Kinder Pingui

Pyszne ciasto czekoladowe z kremem przygotowane na wzór popularnego batonika Kinder Pingui. Dwa blaty biszkoptowego ciasta przełożone pysznym kremem śmietankowym z cienką warstwą czekolady. Całość dopełnia polewa czekoladowa. Pycha!
Ciasto Kinder Pingui


Ciasto Kinder Pingui - składniki na biszkopt:

  • 6 jajek
  • 3/4 szklanki cukru
  • 2 łyżki mleka
  • 2 łyżki oleju
  • 1 szklanka mąki pszennej tortowej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 3 łyżki kakao
  • do nasączenia: 0,5 szklanki wody + 1 łyżka cukru pudru + 1 łyżka soku z cytryny


Ciasto Kinder Pingui - składniki na krem:

  • 500 ml śmietany kremówki 30%
  • 250 g serka mascarpone
  • 3 łyżki cukru pudru


Ciasto Kinder Pingui - składniki na warstwę czekoladową:

  • 100 g gorzkiej czekolady
  • 100 g śmietany kremówki 30%


Kinder Pingui - składniki na polewę czekoladową:

  • 100 g gorzkiej czekolady
  • 50 g masła


Ciasto Kinder Pingui - przepis:

  • W pierwszej kolejności przygotuj biszkopt. Białka oddziel od żółtek. Białka ubij na sztywno ze szczyptą soli. Stopniowo dodawaj cukier i miksuj do czasu aż masa stanie się gęsta i lśniąca. Dodaj żółtka, krótko zmiksuj. Kolejno wlej mleko i olej, krótko zmiksuj. Dodaj mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia i kakao, delikatnie wmieszaj przy pomocy łyżki.  
  • Formę o wymiarach 20x25 cm wyłóż papierem do pieczenia. Ciasto wlej do formy, wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza i piecz przez 40 minut. Biszkopt pozostaw do ostudzenia, a następnie przekrój go na dwa blaty,
  • Przygotuj krem. Śmietanę kremówkę zmiksuj z mascarpone na sztywną masę. Pod koniec miksowania dodaj przesiany cukier puder. 
  • Jeden blat biszkoptowy włóż ponownie do formy i nasącz wodą wymieszaną z cukrem pudrem oraz sokiem z cytryny. Wyłóż połowę kremu.
  • Przygotuj warstwę czekoladową. Śmietanę kremówkę mocno podgrzej, ale uważaj, by jej nie zagotować. Dodaj połamaną na mniejsze kawałki czekoladę i podgrzewaj do momentu jej całkowitego rozpuszczenia się. Polewę pozostaw do lekkiego ostudzenia, a następnie wylej ją na krem, wyrównaj. 
  • Teraz wyłóż pozostały krem. Całość przykryj drugim blatem biszkoptowym.
  • Przygotuj polewę czekoladową. W kąpieli wodnej roztop masło wraz z czekoladą. Polej wierzch ciasta.
  • Ciasto wstaw na kilka godzin do lodówki.
Smacznego!
Ciasto Kinder Pingui

Ciasto Kinder Pingui

Ciasto Kinder Pingui

Ciasto Kinder Pingui

Ciasto Kinder Pingui

sobota, lutego 13, 2021

Kawałki kurczaka w bardzo chrupiącej panierce

Kawałki kurczaka w bardzo chrupiącej panierce

Doskonały i prosty przepis na kawałki kurczaka w bardzo chrupiącej panierce, czyli kajzerkach pokrojonych w kostkę.
Kawałki kurczaka w bardzo chrupiącej panierce


Kawałki z kurczaka w bardzo chrupiącej panierce - składniki:

  • 2 filety z piersi kurczaka (około 600 g)
  • 5 bułek kajzerek
  • 3 jajka
  • 3 łyżki mleka
  • mąka do oprószenia mięsa
  • przyprawy: sól i pieprz
  • dodatkowo: olej do smażenia


Kotlety z kurczaka w bardzo chrupiącej panierce - przepis:

  • Filety z piersi kurczaka oczyść, osusz i pokrój na mniejsze kawałki. Dopraw solą i pieprzem oraz dokładnie obtocz w mące.
  • Bułki pokrój w dość drobną kostkę. 
  • Kawałki kurczaka panieruj w rozkłóconym jajku z mlekiem, a następnie w pokrojonej bułce, lekko ją dociskając.
  • Kotlety z kurczaka smaż na dobrze rozgrzanym oleju z obu stron do zarumienienia. 
Smacznego!
Kawałki kurczaka w bardzo chrupiącej panierce

Kawałki kurczaka w bardzo chrupiącej panierce

Kawałki kurczaka w bardzo chrupiącej panierce

Copyright © 2016 Słodko-słone pichcenie , Blogger