Gulasz z indykiem w sosie śmietanowym z dodatkiem marchewki i pietruszki to pyszny pomysł na lekki, szybki i prosty w przygotowaniu obiad.
Gulasz z indykiem i warzywami - składniki:
- 800 g filetu z indyka
- 2 duże cebule
- 3 ząbki czosnku
- 4 dość duże marchewki
- 2 pietruszki
- 800 ml bulionu warzywnego lub drobiowego
- 200 g śmietany 18%
- 1 pęczek koperku
- opcjonalnie: 1 łyżka mąki
- przyprawy: sól, pieprz, słodka papryka, ostra papryka, 4 liście laurowe, 4 ziela angielskie
- dodatkowo: mąka do obtoczenia i olej do smażenia
Gulasz z indykiem i warzywami - przepis:
- Mięso umyj, osusz, pokrój w grubą kostkę i oprósz solą, pieprzem oraz słodką i ostrą papryką, a następnie obtocz w mące.
- Na patelni rozgrzej olej i obsmaż mięso. Przełóż do garnka.
- Na patelni po smażeniu mięsa zeszklij drobno pokrojoną cebulę wraz z przeciśniętymi przez praskę ząbkami czosnku. Dodaj do garnka z mięsem.
- Do garnka wrzuć również pokrojoną w kostkę marchewkę i pietruszkę oraz liście laurowe i ziele angielskie. Całość zalej bulionem, przykryj pokrywkę i duś na niewielkiej mocy palnika przez około 35 minut - do miękkości.
- Pod koniec gotowania dodaj śmietanę. Do śmietany dodaj 2 łyżki gorącego sosu, wymieszaj i dodaj do sosu w garnku. Dodaj również posiekany koperek oraz dopraw sos solą, pieprzem i papryką.
- W razie potrzeby zagęść sos mąką. W 1/4 szklanki wody rozprowadź 1 łyżkę mąki. Do szklanki dodaj kilka łyżek gorącego sosu i wymieszaj. Mieszankę dodaj do garnka, dokładnie wymieszaj i gotuj do zgęstnienia sosu.