niedziela, lutego 28, 2021

Pulpety drobiowe w sosie z mascarpone

Pulpety drobiowe w sosie z mascarpone

Delikatne pulpety drobiowe w w kremowym sosie z mascarpone, śmietanką i koperkiem.
Pulpety drobiowe w sosie z mascarpone


Pulpety drobiowe w sosie z mascarpone - składniki:

  • 2 filety z piersi kurczaka (około 500-600 g)
  • 1 jajko
  • 5 łyżek kaszy manny
  • sól i pieprz
  • mąka pszenna do obtoczenia pulpetów

Pulpety drobiowe w sosie z mascarpone - składniki na sos:

  • 500 ml bulionu drobiowego lub warzywnego
  • 250 g serka mascarpone
  • 250 ml śmietanki 18%
  • 1 pęczek koperku
  • 1 łyżka mąki pszennej
  • przyprawy: sól i pieprz



Pulpety drobiowe w sosie z mascarpone - przepis:

  • Filety oczyść, osusz i zmiel w maszynce do mielenia mięsa. Do mięsa dodaj jajko, kaszę mannę, sól i pieprz.  Dokładnie wyrób mięsną masę, po czym odstaw do lodówki na około 20 minut.
  • Z powstałej masy formuj niewielkie pulpeciki i obtaczaj je w mące.
  • W garnku zagotuj bulion, wrzuć pulpeciki, gotuj na niewielkiej mocy palnika przez około 20 minut.
  • Ugotowane pulpety wyjmij z bulionu.
  • Do bulionu dodaj mascarpone i śmietankę. Całość energicznie wymieszaj. Dodaj posiekany koperek, sól i pieprz. 
  • Do sosu dodaj pulpety. Gotuj na niewielkiej mocy palnika przez 15 minut.
  • W razie potrzeby zagęść sos mąką. W 1/4 szklanki wody rozprowadź 1 łyżkę mąki. Do szklanki dodaj kilka łyżek gorącego sosu i wymieszaj. Mieszankę dodaj do sosu, dokładnie wymieszaj i zagotuj.
Smacznego!
Pulpety drobiowe w sosie z mascarpone

Pulpety drobiowe w sosie z mascarpone

Pulpety drobiowe w sosie z mascarpone

sobota, lutego 27, 2021

Sałatka makaronowa z szynką, groszkiem i marchewką

Sałatka makaronowa z szynką, groszkiem i marchewką

Pyszna, zdrowa, kolorowa sałatka makaronowa z groszkiem, kukurydzą, marchewką, papryką i wędliną. Polecam!
Sałatka makaronowa z szynką, groszkiem i marchewką




Sałatka makaronowa z szynką, groszkiem i marchewką - składniki:

  • 350 g drobnego makaronu
  • 1 czerwona papryka
  • 150 g wędliny
  • 1 pęczek koperku
  • 0,5 pęczka natki pietruszki
  • 0,5 pęczka szczypiorku
  • 1 słoik mieszanki warzywnej (kukurydza, groszek i marchewka)
  • 4 łyżki oliwy z oliwek
  • przyprawy: sól, pieprz, suszony czosnek



Sałatka makaronowa z szynką, groszkiem i marchewką - przepis:

  • Makaron ugotuj zgodnie z przepisem na opakowaniu.
  • Paprykę oczyść i pokrój w kostkę. 
  • Wędlinę pokrój w kostkę. 
  • Koperek, natkę pietruszki i szczypiorek drobno posiekaj.
  • Warzywa odsącz z zalewy.
  • Do miski przełóż makaron, dodaj paprykę, wędlinę, koperek, natkę pietruszki i szczypiorek oraz warzywa ze słoika. Dodaj sól, pieprz, suszony czosnek i oliwę z oliwek. Dokładnie wymieszaj.
Smacznego!
Sałatka makaronowa z szynką, groszkiem i marchewką

środa, lutego 24, 2021

Ciasto z ricottą i czekoladą

Ciasto z ricottą i czekoladą

Szybkie, wilgotne, długo utrzymujące swą świeżość ciasto z dodatkiem serka ricotty i gorzkiej czekolady.
Ciasto z ricottą i czekoladą



Ciasto z ricottą i czekoladą - składniki:

  • 1 jajko
  • 75 ml oleju
  • 150 g sera ricotta
  • 1 łyżeczka aromatu waniliowego
  • 1 1/3 szklanki mąki pszennej
  • 2/3 szklanki cukru
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • 75 g gorzkiej czekolady



Ciasto z ricottą i czekoladą - przepis:

  • Jajko zmiksuj z ricottą i aromatem waniliowym.
  • Mąkę wymieszaj z cukrem, proszkiem do pieczenia i szczyptą soli. Dodaj do masy jajecznej, krótko zmiksuj, tylko do połączenia się składników.
  • Czekoladę drobno posiekaj, dodaj do ciasta, wymieszaj łyżką.
  • Tortownicę o średnicy 20 cm wyłóż papierem do pieczenia. Ciasto przełóż do formy. 
  • Ciasto wstaw do piekarnika nagrzanego do 200 stopni Celsjusza i piecz przez 25 minut - do suchego patyczka.
  • Po ostudzeniu wierzch ciasta oprósz cukrem pudrem. 
Smacznego!
Ciasto z ricottą i czekoladą

wtorek, lutego 23, 2021

Penne z kurczakiem w sosie ziołowo-śmietanowym

Penne z kurczakiem w sosie ziołowo-śmietanowym

Penne z kurczakiem w sosie ziołowo-śmietanowym to świetny pomysł na pożywny obiad lub kolację. To pyszne danie, które przygotujesz dosłownie w 15 minut. Polecam. :)
Penne z kurczakiem w sosie ziołowo-śmietanowym



Penne z kurczakiem w sosie śmietanowym - składniki:

  • 350 g makaronu penne
  • 2 filety z piersi kurczaka (około 500 g)
  • 250 ml śmietany kremówki 30%
  • przyprawy: sól, pieprz, suszony koperek, tymianek, rozmaryn, cząber
  • dodatkowo: olej do smażenia


Penne z kurczakiem w sosie śmietanowym - przygotowanie:

  • Makaron ugotuj zgodnie z przepisem na opakowaniu.
  • Filety z piersi kurczaka oczyść, osusz i pokrój w kostkę. 
  • Na patelni rozgrzej olej, wrzuć pokrojone mięso, dodaj sól i pieprz, smaż przez 8 minut. Wlej śmietankę, dodaj koperek, tymianek, rozmaryn oraz cząber i duś przez około 5 minut - do lekkiego zredukowania sosu.
  • Na talerz wyłóż makaron, a następnie sos.
Smacznego!
Penne z kurczakiem w sosie ziołowo-śmietanowym

Penne z kurczakiem w sosie ziołowo-śmietanowym

poniedziałek, lutego 22, 2021

Drobiowe kotlety mielone ze szpinakiem i marchewką

Drobiowe kotlety mielone ze szpinakiem i marchewką

Pyszne, zdrowe, kolorowe kotlety mielone z  piersi kurczaka z dodatkiem szpinaku i marchewki.
Kotlety mielone ze szpinakiem i marchewką




Kotlety mielone ze szpinakiem i marchewką - składniki:

  • 3 filety z piersi kurczaka (około 700 g)
  • 1 duża cebula
  • 200 g mrożonego szpinaku
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 marchewki
  • 3 łyżki kaszy manny
  • 1 jajko
  • przyprawy: sól, pieprz, słodka papryka, zioła prowansalskie
  • dodatkowo: bułka tarta + olej do smażenia


Kotlety mielone z marchewką i szpinakiem - przepis: 

  • Na kilka godzin przed przystąpieniem do przyrządzania kotletów wyjmij szpinak z zamrażalnika.
  • Filety z piersi kurczaka oczyść, osusz i zmiel w maszynce do mielenia mięsa wraz z cebulą.
  • Na patelni rozgrzej olej, wrzuć przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku. Smaż przez 2 minuty. Dodaj szpinak, sól, pieprz, słodką paprykę i zioła prowansalskie. Wymieszaj i smaż do całkowitego odparowania płynu. Pozostaw do ostudzenia.
  • Marchewkę obierz, umyj i zetrzyj na małych oczkach tarki.
  • Do miski przełóż mięso mielone wraz z cebulą, dodaj ostudzony szpinak oraz startą marchewkę. Dodaj również kaszę mannę i jajko. Masę dopraw solą i pieprzem. Dokładnie wymieszaj.
  • Z masy formuj kotlety i obtaczaj je w bułce tartej. Kotlety smaż na dobrze rozgrzanym oleju z obu stron do zarumienienia.
Smacznego!
Kotlety mielone ze szpinakiem i marchewką

Kotlety mielone ze szpinakiem i marchewką

niedziela, lutego 21, 2021

Gulasz z indykiem i warzywami

Gulasz z indykiem i warzywami

Gulasz z indykiem w sosie śmietanowym z dodatkiem marchewki i pietruszki to pyszny pomysł na lekki, szybki i prosty w przygotowaniu obiad. 
Gulasz z indykiem i warzywami




Gulasz z indykiem i warzywami - składniki:

  • 800 g filetu z indyka 
  • 2 duże cebule
  • 3 ząbki czosnku
  • 4 dość duże marchewki
  • 2 pietruszki
  • 800 ml bulionu warzywnego lub drobiowego
  • 200 g śmietany 18%
  • 1 pęczek koperku
  • opcjonalnie: 1 łyżka mąki
  • przyprawy: sól, pieprz, słodka papryka, ostra papryka, 4 liście laurowe, 4 ziela angielskie
  • dodatkowo: mąka do obtoczenia i olej do smażenia



Gulasz z indykiem i warzywami - przepis:

  • Mięso umyj, osusz, pokrój w grubą kostkę i oprósz solą, pieprzem oraz słodką i ostrą papryką, a następnie obtocz w mące. 
  • Na patelni rozgrzej olej i obsmaż mięso. Przełóż do garnka.
  • Na patelni po smażeniu mięsa zeszklij drobno pokrojoną cebulę wraz z przeciśniętymi przez praskę ząbkami czosnku. Dodaj do garnka z mięsem.
  • Do garnka wrzuć również pokrojoną w kostkę marchewkę i pietruszkę oraz liście laurowe i ziele angielskie. Całość zalej bulionem, przykryj pokrywkę i duś na niewielkiej mocy palnika przez około 35 minut - do miękkości. 
  • Pod koniec gotowania dodaj śmietanę. Do śmietany dodaj 2 łyżki gorącego sosu, wymieszaj i dodaj do sosu w garnku. Dodaj również posiekany koperek oraz dopraw sos solą, pieprzem i papryką.
  • W razie potrzeby zagęść sos mąką. W 1/4 szklanki wody rozprowadź 1 łyżkę mąki. Do szklanki dodaj kilka łyżek gorącego sosu i wymieszaj. Mieszankę dodaj do garnka, dokładnie wymieszaj i gotuj do zgęstnienia sosu.
Smacznego!
Gulasz z indykiem i warzywami

Gulasz z indykiem i warzywami

Gulasz z indykiem i warzywami

sobota, lutego 20, 2021

Szarlotka z budyniem i bezą kokosową

Szarlotka z budyniem i bezą kokosową

Obłędnie pyszna szarlotka z dodatkiem budyniu waniliowego i pysznej bezy kokosowej to ciasto, które z pewnością posmakuje każdemu. I choć trzeba jej poświęcić odrobinę czasu w kuchni - zdecydowanie warto! Polecam. :) 
Szarlotka z budyniem i bezą kokosową




Szarlotka z budyniem i bezą kokosową - składniki na ciasto kruche:

  • 1,5 szklanki mąki tortowej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 0,5 szklanki cukru
  • 2 łyżki cukru waniliowego
  • szczypta soli
  • 100 g zimnego masła
  • 2 żółtka
  • 2 łyżki śmietany 18%


Szarlotka z budyniem - składniki na warstwę jabłkową:

  • 1,5 kg jabłek
  • 3 łyżki cukru
  • 3 łyżki bułki tartej do posypania

Szarlotka z budyniem i bezą kokosową - składniki na masę budyniową:

  • 1 litr mleka
  • 3/4 szklanki cukru
  • 2 łyżki masła
  • 2 budynie waniliowe (proszek: 2x40 g)
  • 1 pełna łyżeczka mąki ziemniaczanej
  • 2 żółtka


Szarlotka z budyniem i kokosem- składniki na bezę kokosową:

  • 4 białka
  • szczypta soli
  • 3/4 szklanki cukru
  • 200 g wiórków kokosowych



Szarlotka z budyniem i bezą kokosową - przepis:

  • W pierwszej kolejności przygotuj kruche ciasto. Na stolnicę lub blat wsyp mąkę, proszek do pieczenia, cukier, cukier waniliowy i sól. Dodaj zimne, pokrojone na mniejsze kawałki masło. Całość posiekaj przy pomocy długiego noża. Następnie dodaj żółtka i śmietanę. Zagnieć gładkie ciasto kruche.
  • Formę do pieczenia o wymiarach 20x30 cm wyłóż papierem do pieczenia. Spód formy wylep ciastem. Wylep również rant blachy, mniej więcej do 2 cm wysokości. Ciasto nakłuj w wielu miejscach widelcem, po czym wstaw do piekarnika nagrzanego do 190 stopni Celsjusza i piecz przez 15 minut.
  • Przygotuj warstwę jabłkową. Jabłka obierz, przekrój na pół, wydrąż gniazda nasienne. Teraz pokrój jabłka w ćwiartki, a następnie w niezbyt cienkie plasterki. Jabłka zasyp cukrem i odstaw na 30 minut na bok. Po upływie tego czasu odlej sok z jabłek.
  • Podpieczony spód posyp bułką tartą. Wyłóż jabłka.
  • Przygotuj masę budyniową. W rondelku zagotuj 3 szklanki mleka wraz z masłem i cukrem. W pozostałej szklance mleka rozmieszaj proszki budyniowe, mąkę ziemniaczaną i żółtka. Mieszankę wlej na gotujące się mleko i ugotuj gęsty budyń. Gorący budyń przełóż na jabłka.
  • Ciasto wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza i piecz przez 50 minut. Jeśli budyń będzie zbyt mocno się rumienił przykryj wierzch ciasta folią aluminiową.
  • Na 5 minut przed podanym powyżej czasem pieczenia przygotuj bezę kokosową. Białka ubij na sztywno ze szczyptą soli. Pod koniec ubijania, wciąż miksując, stopniowo dodawaj cukier. Wsyp wiórki kokosowe, delikatnie wymieszaj łyżką. 
  • Otwórz piekarnik, wyjmij ciasto i na wierzchu budyniu równomiernie rozprowadź bezę kokosową. Ciasto ponownie wstaw do piekarnika i piecz jeszcze przez 15 minut.
Smacznego!
Szarlotka z budyniem i bezą kokosową

Szarlotka z budyniem i bezą kokosową

Szarlotka z budyniem i bezą kokosową

Copyright © 2016 Słodko-słone pichcenie , Blogger