poniedziałek, marca 08, 2021

Wielkanocna sałatka warstwowa

Wielkanocna sałatka warstwowa

Ryżowa sałatka warstwowa z jajkami, szynką, warzywami, szczypiorkiem i rzeżuchą to idealna propozycja potrawy na zbliżające się wielkimi krokami święta wielkanocne. Sałatka doskonale smakuje i świetnie będzie się prezentować na świątecznym stole. Do jej przygotowania użyłam ryżu jaśminowego białego BIO firmy Polskie Młyny. Zarówno ryż, jak i wiele innych produktów tej marki znajdziecie w sklepie internetowym Polskie Młyny.
Wielkanocna sałatka warstwowa


Wielkanocna sałatka warstwowa - składniki:

  • 1,5 szklanki ryżu jaśminowego białego BIO marki Polskie Młyny
  • 250 g szynki
  • 1 papryka czerwona
  • 5 ogórków konserwowych
  • 4 jajka ugotowane na twardo
  • 1 mała cebula dymka
  • 0,5 szklanki posiekanego szczypiorku z cebuli dymki
  • 1 szklanka rzeżuchy
  • 5 łyżek majonezu
  • 3 łyżki ketchupu 
  • przyprawy: sól i pieprz

Wielkanocna sałatka warstwowa - przygotowanie:

  • W pierwszej kolejności ugotuj ryż na sypko. Ryż wsyp na sito i przepłucz ciepłą wodą. W garnku zagotuj 3 szklanki wody z 3 łyżkami oleju i szczyptą soli. Wsyp ryż i doprowadź do wrzenia. Przykryj garnek pokrywką, ale w taki sposób, by para swobodnie mogła wydostawać się z garnka. Tak przygotowany ryż gotuj na dość dużej mocy palnika do całkowitego wchłonięcia wody (będzie to trwało około 12-14 minut). Po tym czasie garnek przykryj szczelnie pokrywką, a moc palnika ustaw na minimum. Ryż gotuj jeszcze przez około 10 minut. Ryż pozostaw do całkowitego ostudzenia.
  • Szynkę, paprykę, ogórki i jajka pokrój w kostkę. 
  • Cebulę dymkę pokrój w drobną kostkę.
  • Majonez wymieszaj z ketchupem, solą i pieprzem.
  • Na dno dużej, przezroczystej miski wsyp 2/3 ryżu. Na ryż wyłóż szynkę, kolejno paprykę, ogórki, jajka i cebulę. Teraz wsyp szczypiorek, a następnie 2/3 szklanki rzeżuchy. Polej sałatkę przygotowanym wcześniej sosem, wyłóż pozostałą 1/3 ryżu i 1/3 szklanki rzeżuchy. 
  • Sałatkę przed podaniem wstaw na kilka godzin do lodówki.
Smacznego!

Wpis powstał we współpracy z marką Polskie Młyny. 
Wielkanocna sałatka warstwowa

Wielkanocna sałatka warstwowa

Wielkanocna sałatka warstwowa

piątek, marca 05, 2021

Kolorowa sałatka z pieczarkami marynowanymi

Kolorowa sałatka z pieczarkami marynowanymi

Pyszna, kolorowa sałatka pełna zdrowych składników, której smak przypadnie do gustu każdemu.
Kolorowa sałatka z pieczarkami marynowanymi




Kolorowa sałatka makaronowa z pieczarkami marynowanymi - składniki:

  • 300 g makaronu
  • 1 słoik pieczarek marynowanych
  • 3 ogórki kiszone
  • 3 małe ugotowane marchewki
  • 0,5 papryki czerwonej
  • 0,5 papryki zielonej
  • biała część pora
  • 150 g szynki
  • puszka kukurydzy (masa po odsączeniu: około 220 g)
  • 3-4 łyżki majonezu
  • przyprawy: sól, pieprz, suszony koperek



Kolorowa sałatka makaronowa z pieczarkami marynowanymi - przepis:

  • Makaron ugotuj zgodnie z przepisem na opakowaniu.
  • Pieczarki odcedź z zalewy i pokrój w plasterki.
  • Ogórki, marchewki i paprykę pokrój w kostkę.
  • Pora pokrój w półplasterki.
  • Szynkę pokrój w kostkę.
  • Do miski przełóż makaron, dodaj pieczarki, odcedzoną kukurydzę, ogórki, marchewki, paprykę, pora i szynkę. Dodaj majonez, sól, pieprz i suszony koperek. Dokładnie wymieszaj. 
Smacznego!
Kolorowa sałatka z pieczarkami marynowanymi

Kolorowa sałatka z pieczarkami marynowanymi

Kolorowa sałatka z pieczarkami marynowanymi

środa, marca 03, 2021

Placki bananowe z masłem orzechowym

Placki bananowe z masłem orzechowym

Pyszne, szybkie i zdrowe w przygotowaniu placuszki z bananem i masłem orzechowym. 
Placki bananowe masłem orzechowym




Placki z bananem i masłem orzechowym - składniki:

  • 1 banan
  • 2 jajka
  • 5 płaskich łyżek masła orzechowego
  • 4 łyżki kaszy manny
  • 4 łyżki mleka



Placki bananowe z masłem orzechowym - przepis:

  • Banana zmiksuj blenderem na gładkie puree.
  • Do miski wbij jajka, dodaj zblendowanego banana, masło orzechowe, kaszę mannę i mleko. Krótko zmiksuj. Odstaw na bok na 10 minut, by kasza nieco napęczniała.
  • Na patelni rozgrzej olej. Łyżką nakładaj ciasto formując niewielkie placuszki. Smaż z obu stron na złoty kolor.
Smacznego!
Placki bananowe masłem orzechowym

Placki bananowe masłem orzechowym

Placki bananowe masłem orzechowym

poniedziałek, marca 01, 2021

Muffinki budyniowo-kokosowe

Muffinki budyniowo-kokosowe

Wyśmienite, miękkie i puszyste, a do tego ekspresowe w przygotowaniu muffinki budyniowe z wiórkami kokosowymi.
Muffinki budyniowo-kokosowe




Muffinki budyniowo-kokosowe - składniki:

  • 3/4 szklanki mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 0,5 szklanki wiórków kokosowych
  • 1 budyń waniliowy (proszek: 40 g)
  • 2/3 szklanki cukru
  • 3/4 szklanki mleka
  • 50 g roztopionego i ostudzonego masła
  • 2 jajka
  • 0,5 łyżeczki aromatu waniliowego
  • cukier puder do posypania


Muffinki budyniowo-kokosowe - przepis:

  • Do miski wsyp mąkę, dodaj proszek do pieczenia, wiórki kokosowe, proszek budyniowy i cukier. Wymieszaj.
  • W osobnej misce połącz ze sobą mleko, masło, jajka i aromat waniliowy.
  • Mokre składniki połącz z suchymi. 
  • Ciasto rozłóż do foremek na muffinki (mniej więcej do 3/4 wysokości).
  • Muffinki wstaw do piekarnika nagrzanego do 200 stopni Celsjusza i piecz przez 20 minut.
  • Po ostudzeniu, muffinki oprósz cukrem pudrem.
Smacznego!
Muffinki budyniowo-kokosowe

Muffinki budyniowo-kokosowe

niedziela, lutego 28, 2021

Pulpety drobiowe w sosie z mascarpone

Pulpety drobiowe w sosie z mascarpone

Delikatne pulpety drobiowe w w kremowym sosie z mascarpone, śmietanką i koperkiem.
Pulpety drobiowe w sosie z mascarpone


Pulpety drobiowe w sosie z mascarpone - składniki:

  • 2 filety z piersi kurczaka (około 500-600 g)
  • 1 jajko
  • 5 łyżek kaszy manny
  • sól i pieprz
  • mąka pszenna do obtoczenia pulpetów

Pulpety drobiowe w sosie z mascarpone - składniki na sos:

  • 500 ml bulionu drobiowego lub warzywnego
  • 250 g serka mascarpone
  • 250 ml śmietanki 18%
  • 1 pęczek koperku
  • 1 łyżka mąki pszennej
  • przyprawy: sól i pieprz



Pulpety drobiowe w sosie z mascarpone - przepis:

  • Filety oczyść, osusz i zmiel w maszynce do mielenia mięsa. Do mięsa dodaj jajko, kaszę mannę, sól i pieprz.  Dokładnie wyrób mięsną masę, po czym odstaw do lodówki na około 20 minut.
  • Z powstałej masy formuj niewielkie pulpeciki i obtaczaj je w mące.
  • W garnku zagotuj bulion, wrzuć pulpeciki, gotuj na niewielkiej mocy palnika przez około 20 minut.
  • Ugotowane pulpety wyjmij z bulionu.
  • Do bulionu dodaj mascarpone i śmietankę. Całość energicznie wymieszaj. Dodaj posiekany koperek, sól i pieprz. 
  • Do sosu dodaj pulpety. Gotuj na niewielkiej mocy palnika przez 15 minut.
  • W razie potrzeby zagęść sos mąką. W 1/4 szklanki wody rozprowadź 1 łyżkę mąki. Do szklanki dodaj kilka łyżek gorącego sosu i wymieszaj. Mieszankę dodaj do sosu, dokładnie wymieszaj i zagotuj.
Smacznego!
Pulpety drobiowe w sosie z mascarpone

Pulpety drobiowe w sosie z mascarpone

Pulpety drobiowe w sosie z mascarpone

sobota, lutego 27, 2021

Sałatka makaronowa z szynką, groszkiem i marchewką

Sałatka makaronowa z szynką, groszkiem i marchewką

Pyszna, zdrowa, kolorowa sałatka makaronowa z groszkiem, kukurydzą, marchewką, papryką i wędliną. Polecam!
Sałatka makaronowa z szynką, groszkiem i marchewką




Sałatka makaronowa z szynką, groszkiem i marchewką - składniki:

  • 350 g drobnego makaronu
  • 1 czerwona papryka
  • 150 g wędliny
  • 1 pęczek koperku
  • 0,5 pęczka natki pietruszki
  • 0,5 pęczka szczypiorku
  • 1 słoik mieszanki warzywnej (kukurydza, groszek i marchewka)
  • 4 łyżki oliwy z oliwek
  • przyprawy: sól, pieprz, suszony czosnek



Sałatka makaronowa z szynką, groszkiem i marchewką - przepis:

  • Makaron ugotuj zgodnie z przepisem na opakowaniu.
  • Paprykę oczyść i pokrój w kostkę. 
  • Wędlinę pokrój w kostkę. 
  • Koperek, natkę pietruszki i szczypiorek drobno posiekaj.
  • Warzywa odsącz z zalewy.
  • Do miski przełóż makaron, dodaj paprykę, wędlinę, koperek, natkę pietruszki i szczypiorek oraz warzywa ze słoika. Dodaj sól, pieprz, suszony czosnek i oliwę z oliwek. Dokładnie wymieszaj.
Smacznego!
Sałatka makaronowa z szynką, groszkiem i marchewką

środa, lutego 24, 2021

Ciasto z ricottą i czekoladą

Ciasto z ricottą i czekoladą

Szybkie, wilgotne, długo utrzymujące swą świeżość ciasto z dodatkiem serka ricotty i gorzkiej czekolady.
Ciasto z ricottą i czekoladą



Ciasto z ricottą i czekoladą - składniki:

  • 1 jajko
  • 75 ml oleju
  • 150 g sera ricotta
  • 1 łyżeczka aromatu waniliowego
  • 1 1/3 szklanki mąki pszennej
  • 2/3 szklanki cukru
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • 75 g gorzkiej czekolady



Ciasto z ricottą i czekoladą - przepis:

  • Jajko zmiksuj z ricottą i aromatem waniliowym.
  • Mąkę wymieszaj z cukrem, proszkiem do pieczenia i szczyptą soli. Dodaj do masy jajecznej, krótko zmiksuj, tylko do połączenia się składników.
  • Czekoladę drobno posiekaj, dodaj do ciasta, wymieszaj łyżką.
  • Tortownicę o średnicy 20 cm wyłóż papierem do pieczenia. Ciasto przełóż do formy. 
  • Ciasto wstaw do piekarnika nagrzanego do 200 stopni Celsjusza i piecz przez 25 minut - do suchego patyczka.
  • Po ostudzeniu wierzch ciasta oprósz cukrem pudrem. 
Smacznego!
Ciasto z ricottą i czekoladą

Copyright © 2016 Słodko-słone pichcenie , Blogger