Puszysty i delikatny sernik na kruchym kakaowym spodzie z dodatkiem serka mascarpone i wiśni, które świetnie przełamują słodycz ciasta. Sernik świetnie wyrasta i jest wyjątkowo pyszny. Polecam! :)
Sernik z wiśniami - składniki na kruchy spód:
- 0,5 szklanki mąki
- 2 łyżki kakao
- 2 żółtka
- 0,5 szklanki cukru pudru
- 1 łyżka śmietany 18%
- 120 g zimnego masła
Sernik z wiśniami - składniki na masę serową:
- 1 szklanka cukru
- 3 jajka + 2 białka
- 500 g trzykrotnie mielonego twarogu (użyłam z wiaderka)
- 250 g serka mascarpone
- 1 budyń waniliowy (proszek: 40 g)
- około 250 g wiśni (użyłam wiśni z kompotu)
Sernik z wiśniami - przygotowanie:
- W pierwszej kolejności przygotuj kruchy spód. Do przesianej mąki z kakao dodaj żółtka, cukier, śmietanę i posiekane na mniejsze kawałki masło. Wyrób gładkie i elastyczne ciasto. Ciasto podziel na dwie części: w proporcji 2/3 i 1/3. Ciasta uformuj na kształt kuli, owiń folią spożywczą i wstaw na 30 minut do zamrażalnika.
- Tortownicę o średnicy 20-22 cm wyłóż papierem do pieczenia. Z zamrażalnika wyjmij 2/3 ciasta i wylep nim spód tortownicy. Pozostałą 1/3 ciasta pozostaw jeszcze w zamrażalniku. Ciasto ponakłuwaj widelcem, po czym wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza i piecz przez 15 minut.
- W międzyczasie przygotuj masę serową. Białka oddziel od żółtek. Żółtka zmiksuj z cukrem na jasną i puszystą masę. Wciąż miksując dodawaj partiami twaróg i mascarpone, a następnie proszek budyniowy. Białka (wraz z białkami pozostałymi po kruchym cieście) ubij ze szczyptą soli na sztywną pianą. Białka delikatnie wmieszaj w masę serową. Masę wylej na podpieczony spód. Na masie poukładaj wiśnie. Pozostałą część ciasta wyjmij z zamrażalnika i zetrzyj na dużych oczkach tarki na wierzch ciasta.
- Ciasto wstaw do piekarnika nagrzanego do 170 stopni i piecz przez 20 minut. Po upływie tego czasu zmniejsz temperaturę do 150 stopni Celsjusza i piecz sernik jeszcze przez 1 godzinę.
- Sernik studź przy lekko uchylonych drzwiach piekarnika.