Makaron pappardelle z boczkiem i pomidorami z dodatkiem serka mascarpone to pomysł na wyśmienity, a do tego prosty i ekspresowy w przygotowaniu obiad. To pyszne danie przygotujesz w zaledwie 20 minut. Polecam!
Pappardelle z boczkiem i pomidorami - składniki:
- 400 g makaronu pappardelle
- 300 g wędzonego boczku
- 2 cebule
- 1 puszka pomidorów krojonych
- 500 ml przecieru pomidorowego
- 250 g mascarpone
- około 20 g sera grana padano
- przyprawy: sól, pieprz, tymianek, zioła prowansalskie, szczypta cukru
Pappardelle z boczkiem i pomidorami - przygotowanie:
- Makaron ugotuj zgodnie z przepisem na opakowaniu.
- Cebulę pokrój w kostkę, a boczek w drobną kostkę.
- Na rozgrzaną, suchą patelnię wrzuć boczek i smaż do zarumienienia oraz wytopienia sie tłuszczu. Kolejno dodaj cebulę, smaż przez 5 minut. Dodaj pomidory z puszki i przecier pomidorowy. Smaż przez około 10 minut, do momentu odparowania płynu i lekkiego zredukowania sosu. Następnie dodaj serek mascarpone, wymieszaj. Smaż jeszcze 3 minuty, aż serek dobrze się rozpuści i połączy z pozostałymi składnikami.
- Sos dopraw solą, pieprzem, tymiankiem, ziołami prowansalskimi i szczyptą cukru. Do sosu dodaj ugotowany makaron, ponownie wymieszaj.
- Makaron z sosem wyłóż na talerze i posyp serem grana padano.