Kotlety z kurczaka w majonezowej panierce są pyszne, niezwykle soczyste i delikatne, a do tego ekspresowe w przygotowaniu.
Kotlety z kurczaka w majonezowej panierce - składniki:
- 2 filety z piersi kurczaka (około 600 g)
- 3 jajka
- 2/3 szklanki mleka
- 5 łyżek majonezu
- 1 szklanka mąki
- przyprawy: ulubiona przyprawa do kurczaka, suszony czosnek, słodka papryka, pieprz
Kotlety z kurczaka w majonezowej panierce - przygotowanie:
- Filety z piersi kurczaka oczyść, osusz i pokrój w drobną kostkę. Dodaj przyprawę do kurczaka, czosnek, słodką paprykę i pieprz. Wymieszaj i odstaw na bok na około 15 minut.
- Jajka zmiksuj z mlekiem i majonezem. Dodaj mąkę, ponownie zmiksuj. Ciasto powinno swą konsystencją przypominać gęstą śmietanę. Jeśli będzie za gęste dodaj odrobinę mleka, jeśli za rzadkie - odrobinę mąki.
- Do ciasta dodaj kawałki mięsa, wymieszaj.
- Na patelni rozgrzej olej. Łyżką nabieraj masę, kładź na patelnię, formując niewielkie kotleciki. Smaż z obu stron do zarumienienia.