Gęsta, pożywna, rozgrzewająca zupa ogórkowa z dodatkiem kaszy jaglanej, pora i ziemniaków.
Zupa ogórkowa z kaszą jaglaną i porem - składniki na bulion:
- 2,5 litra wody
- 2 nogi z kurczaka
- 3 marchewki
- 1 korzeń pietruszki
- pół selera
- 2 łyżeczki soli
- 1 łyżeczka pieprzu
- 3 liście laurowe
- 3 ziarna ziela angielskiego
Zupa ogórkowa z kaszą jaglaną i porem - pozostałe składniki:
- biała część pora
- 700 g ziemniaków
- 1 szklanka kaszy jaglanej
- 800 g ogórków kiszonych
- 250 ml śmietanki 30%
- przyprawy: sól i pieprz
Zupa ogórkowa z kaszą jaglaną i porem - przepis:
- W pierwszej kolejności przygotuj bulion. Do garnka wlej wodę. Dodaj oczyszczone nogi z kurczaka, obrane warzywa, sól, pieprz, liście laurowe i ziele angielskie. Przykryj garnek pokrywką i zagotuj wywar. Po doprowadzeniu do wrzenia, zmniejsz moc palnika. Domowy bulion gotuj pod przykryciem przez 1 godzinę.
- Po upływie powyższego czasu, wyjmij mięso, warzywa, liście laurowe i ziele angielskie przy pomocy cedzaka lub sitka.
- Pora pokrój w plasterki i zeszklij na maśle klarowanym.
- Do wywaru dodaj obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki. Gotuj 5 minut. Dodaj kaszę jaglaną, gotuj kolejne 5 minut. Dodaj podsmażonego pora. Gotuj 10 minut.
- Do zupy dodaj starte na dużych oczkach tarki ogórki, ugotowane w wywarze i również starte na tarce marchewki i pietruszkę. Całość gotuj jeszcze około 5 minut. Zupę dopraw solą i pieprzem.
- Do zupy wlej 250 ml śmietanki, wymieszaj, gotuj zupę jeszcze 3 minuty.